ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απάντηση στους δρόμους!

Σφοδρές αντιδράσεις κατά της απόφασης της κυβέρνησης και της ΕΕ για μείωση της τιμής του βαμβακιού

Από περσινό μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας
Από περσινό μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Τις έντονες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου προκάλεσε η μείωση της τιμής του βαμβακιού από την κυβέρνηση και την ΕΕ, καθώς το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους δέχεται ένα νέο μεγάλο πλήγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με το που ανακοινώθηκε, προχτές, η νέα εκτίμηση που προσδιορίζει και τη νέα τιμή, οι εκκοκκιστές προχώρησαν, αμέσως, σε ανάλογη μείωση της τιμής παράδοσης του προϊόντος!

Και, βεβαίως, η «χασούρα» των 15 δραχμών ανά κιλό, από την ελάχιστη τιμή, επιδεινώνει την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που υπέγραψαν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα εξέλιξη, με την απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής ν' αυξήσει κατά 12% τη δηλωθείσα ποσότητα φτάνοντάς τη στους 1.235.000, αποδεικνύει περίτρανα την κοροϊδία που υφίστανται οι βαμβακοπαραγωγοί από την κυβέρνηση, η οποία διά μέσου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα του υπουργού Β. Μπασιάκου, ισχυριζόταν ότι δε θα υπάρξει φέτος πρόβλημα με το βαμβάκι. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κοροϊδέψει τους βαμβακοπαραγωγούς, είχε και έχει τη συνδρομή αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ που διατυμπάνιζαν ότι όλα θα πάνε καλά.

Ο Ευάγ. Μπασιάκος, όπως έκανε πέρυσι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, ρίχνει τις ευθύνες για τη νέα εξέλιξη σε αγροτοσυνδικαλιστές που κατήγγειλαν ξεκάθαρα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η ΝΔ, επειδή αποκάλυψαν στους βαμβακοπαραγωγούς τα πραγματικά αποτελέσματα και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει σε βάρος τους. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και αγροτοσυνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας Θ. Κοκκινούλης, που έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι η διαχειριστική επιτροπή παρασύρθηκε από κάποιους «καλοθελητές», που επιθυμούν να δημιουργούν πρόβλημα στο βαμβάκι και στους καλλιεργητές, θέλοντας να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς σκοπούς. Επιμένει, δε, ότι η συνολική παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1.100.000 τόνους, επιχειρώντας έτσι να καθησυχάσει τους βαμβακοπαραγωγούς, ώστε να μη συμμετάσχουν στους νέους αγώνες που έρχονται.

Αλλά, ακόμα κι αν πράγματι, η συνολική παραγωγή, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, δε θα ξεπερνά τους 1.100.000 τόνους, αυτό θα είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης και αυθαίρετης τακτικής της κυβέρνησης και των συνεργατών της - ίδια μ' αυτή που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - να βγάλουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού με το πρόσχημα της μεγάλης υγρασίας, ή της δήθεν προέλευσής τους από «παράνομες» εκτάσεις...

«Θα αντιδράσουμε»

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους βαμβακοπαραγωγούς, ύστερα και από την απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ, μιλούν στο «Ρ» αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία.

Ο Φ. Χουλιάρας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τονίζει: «Οι βαμβακοπαραγωγοί, για μια άλλη φορά, καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες των καταστροφικών κανονισμών της ΕΕ. Κάθε χρόνο, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι αγρότες δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλους όσοι επιχειρούν να τους καθησυχάσουν για να μην αγωνιστούν, όπως κάνουν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι και μετά την απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής είναι εκτεθειμένοι στον αγροτικό κόσμο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθησυχασμού. Ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ συνεχίζεται».

Ο Αχ. Βουτυρέας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», υπογραμμίζει: «Ο,τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει και η σημερινή της ΝΔ, που προεκλογικά έταζε "λαγούς με πετραχήλια". Τώρα, έπεσαν οι μάσκες. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να μας ξεκάνουν με την πολιτική που εφαρμόζουν. Πρέπει να αντιδράσουμε. Να στείλουμε το μήνυμα σε όλους όσοι μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο ότι δε γίνεται τίποτα ν' αλλάξει στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά με τους αγώνες όλα μπορούν ν' αλλάξουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστροφή του 40δραχμου πριν μερικά χρόνια ήταν αποτέλεσμα των μεγαλειωδών αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας. Βεβαίως, το ζητούμενο για μας είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Ο Β. Γάκης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, επισημαίνει: «Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο εκάστοτε υπουργός Γεωργίας και συνολικά η κυβέρνηση "κόβουν και ράβουν" στα μέτρα των καταστροφικών κανονισμών της ΕΕ για να εφαρμόσουν πιστά τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Και σ' αυτή την τακτική έχουν συμμάχους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση έκανε τα ίδια. Το Α και το Ω της σωτηρίας των βαμβακοπαραγωγών βρίσκεται στους αγώνες, με προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Κι επιβάλλεται ο συντονισμός της δράσης μας με τ' άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν απ' αυτή την πολιτική».

Ανυποχώρητοι στα αιτήματα

Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν άλλο δρόμο εκτός απ' αυτόν του αγώνα για να βρουν το δίκιο τους. Και ετοιμάζονται μαζί με τους άλλους αγρότες συναδέλφους τους να βγουν στους δρόμους στην κινητοποίηση που αποφάσισε για τις 9 Δεκέμβρη, η ΠΑΣΥ μαζί με το ΠΑΜΕ, και για την κλιμάκωση του αγώνα από τα μέσα τους ερχόμενου Γενάρη, διεκδικώντας:

1) Απορρόφηση όλης της φετινής παραγωγής βαμβακιού, που παρήγαγαν οι αγρότες με συνολική τιμή, που μαζί με την επιδότηση, θα διαμορφωθεί στις 362 δρχ. το κιλό.

2) Για φέτος, να επιδοτηθεί η παραγωγή από το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα, ή 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα, έτσι ώστε να προστατευτεί ο μικρομεσαίος παραγωγός.

3) Να μην ισχύσει και να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ για το βαμβάκι γιατί σημαίνει καταστροφή και ξεκλήρισμα για το σύνολο των μικρομεσαίων παραγωγών.


ΜΑΓΝΗΣΙΑ
«Εξωση» βοσκών από δημόσιο βοσκότοπο

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ο τρόπος αξιοποίησης του δημόσιου κτηνοτροφικού λιβαδιού «ΤΕΚΕΣ» Φαρσάλων στη Μαγνησία, είναι το θέμα της Ερώτησης, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «είναι "άξιον απορίας" το πώς ορισμένοι συμπολίτες μας νέμονται δημόσιες εκτάσεις και μάλιστα με τις ευλογίες της αρμόδιας υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο Δημόσιο Κτηνοτροφικό λιβάδι "ΤΕΚΕΣ" Φαρσάλων που βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Περιβλέπτου του Δήμου Φερών. Πρόκειται για βοσκήσιμη έκταση 1.765 στρεμμάτων, η οποία με την 34/1960 απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Νομού Μαγνησίας που συγκροτήθηκε με βάση το αριθ. 71 του Αγροτικού Κώδικα, παραχωρήθηκε σε δέκα κτηνοτρόφους να βόσκουν τα ποίμνιά τους. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι περισσότεροι από τους 10 κτηνοτρόφους της Απόφασης 34/1960 έπαψαν να είναι κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφοι ή απεβίωσαν. Ο μόνος που συνέχισε να είναι κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφος είναι ο Γ. Αναγνώστου του Ηλία, ο οποίος και αυτός στις 21/1/2004 δήλωσε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μαγνησίας πως παύει να είναι κτηνοτρόφος και ότι πούλησε τα ζώα του. Κατά παράβαση της παρ. 9 του άρθρ. 10 του Ν. 3147/5-6-03, η οποία λέει ότι: "Οι κτηνοτρόφοι που έπαυσαν να διατηρούν το ποίμνιό τους ή μετέβαλαν τη χρήση του βοσκότοπου κηρύσσονται έκπτωτοι και αποβάλλονται διοικητικά, σύμφωνα με το άρθρ. 5 του Ν. 666/1977, σε όσους δε συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε στρέμμα κλήρου και για κάθε έτος παράβασης...", εξακόσια στρέμματα από το 1765 καλλιεργούνται για χρόνια με σιτηρά, αμυγδαλιές και δασοκάλυψη με ακακίες. Απ' ό,τι, μάλιστα, λέγεται, επιδοτούνται κιόλας για καλλιέργειες που γίνονται παράνομα σε δημόσιες εκτάσεις. Από την άλλη, αιτήσεις νέων κτηνοτρόφων να βοσκήσουν στο λιβάδι "ΤΕΚΕΣ" τα ποίμνιά τους κατ' έτος απορρίπτονται από την αρμόδια Υπηρεσία, κατά την άποψή μας αδικαιολόγητα».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

  • Γιατί τόσα χρόνια, παρά τις κατ' επανάληψη καταγγελίες κτηνοτρόφων, δεν εφαρμόζεται το άρθρ. 10, παρ. 9 του Ν. 3147/03 και τι μέτρα θα πάρει για την εφαρμογή του, αλλά και για το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων, εφ' όσον δόθηκαν σε κάποιους;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε το λιβάδι «ΤΕΚΕΣ» Φαρσάλων της περιοχής Περίβλεπτου του Δήμου Φερών να παραμείνει βοσκήσιμη έκταση και να δοθεί στους κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφους;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ