ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Συνεχίζουν την κατάληψη

Αποφασισμένες να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κόντρα στην πολιτική που τους καταδίκασε στην ανεργία και στη φτώχεια, είναι οι απολυμένες εργάτριες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» στη Νάουσα. Στην τελευταία συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη - περιφρούρηση του εργοστασίου, διεκδικώντας επαναλειτουργία της επιχείρησης και δουλιά για όλες τις εργάτριες. Δεν μπορούν να ζήσουν με τα 700 ευρώ που ανακοίνωσε πως θα δώσει ως έκτακτο - εφάπαξ βοήθημα ο ΟΑΕΔ, ούτε με τα 300 ευρώ του Ταμείου Ανεργίας, που αναμένεται να αρχίσουν να εισπράττουν από σήμερα. Δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους και απαιτούν επιδότηση ανεργίας με βάση τον τελευταίο μισθό και για όσα χρόνια είναι άνεργες, να υπολογιστεί ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας, ενίσχυση των άνεργων οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά, αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων των ανέργων από τον ΟΕΚ.

Επίσχεση στην «ΚΟΡΤΑΓΚ»

Υπό την απειλή της ανεργίας, βρίσκονται και οι 100 εργαζόμενοι των κλωστηρίων της «ΚΟΡΤΑΓΚ» στον Κορινό Πιερίας, που εδώ και 10 μέρες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα Οκτώβρη και Νοέμβρη που τους οφείλει η επιχείρηση, καθώς και τα αναδρομικά από τις αυξήσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση του κλάδου για το 2004. Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι της «ΚΟΡΤΑΓΚ» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο και τις επόμενες μέρες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Η επιχείρηση της «ΚΟΡΤΑΓΚ» ανήκει στους αδελφούς Ηλιάδη. Οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες και της κλωστοϋφαντουργίας «ΗΛΤΕΞ» στη Θεσσαλονίκη, την οποία σχεδιάζουν να κλείσουν, πετώντας στο δρόμο τους 50 εργαζόμενους που απασχολεί. Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της «ΚΟΡΤΑΓΚ» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και δηλώνει πως θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, για δουλιά μόνιμη και σταθερή με πλήρη δικαιώματα. Παράλληλα, καλεί τον εργαζόμενο λαό και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού να εκδηλώσουν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Κόρταγκ» και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σε απόγνωση οι εργάτριες της «ΤΟΠ»

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή στη βιοτεχνία ιματισμού

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 100, περίπου, εργάτριες της βιοτεχνίας Ιματισμού «ΤΟΠ» στα Γιάννενα, καθώς το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες ότι η βιοτεχνία θα μεταφερθεί στην Αλβανία. Η «απειλή» της ανεργίας δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας, ενώ έντονη είναι η δυσαρέσκειά τους από την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική και τις επιπτώσεις που έχει αυτή και για το δικό τους κλάδο. Κάποιες εργάτριες μάλιστα θυμήθηκαν την προσπάθεια του ΠΑΜΕ, παλιότερα, για τη συγκρότηση εργοστασιακού σωματείου που δεν έγινε τελικά, για να τονίσουν πως, αν πετύχαινε, θα ήταν εργαλείο στα χέρια των εργατριών για διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Αλλες διαπιστώνουν και σημείωσαν πως η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών μπορεί να βοηθήσει στη διεκδίκηση λύσεων.

Τα παραπάνω προέκυψαν στη συζήτηση, που έγινε κατά την περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη βιοτεχνία. Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες και τους ενόχους των προβλημάτων, αλλά δε μένει μόνο στις διαπιστώσεις. Καλεί την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα σε έναν ενωμένο και συντονισμένο αγώνα. Κι αυτό γιατί - όπως είπε - μόνον ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, σε μία πορεία συγκρότησης ενός μετώπου πάλης, μπορεί όχι μόνο προβλήματα να λύνει, αλλά να διαμορφώνει όρους και προϋποθέσεις για βαθύτερες, ριζικές αλλαγές, που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Motion Team

Δυναμική παρέμβαση

«Λουκέτο» στα καταστήματα που παραβίαζαν το ωράριο λειτουργίας της αγοράς έβαλαν χτες βράδυ οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, έστειλαν ισχυρό το μήνυμα πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και στον εργασιακό μεσαίωνα. Κάλεσαν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εμπόρους να συστρατευτούν μαζί τους στον αγώνα ενάντια στην ασυδοσία των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων. Με πορεία, που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, οι εμποροϋπάλληλοι περπάτησαν όλη την αγορά. Εκαναν στάσεις έξω από τα καταστήματα που συνέχιζαν να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 8 το βράδυ και ανάγκαζαν τους μεγαλοεργοδότες να κλείνουν εσπευσμένα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΛΑΡΙΣΑ - «ΦΡΟΖΑ»: Εκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μετά την ανακοίνωση έξι ακόμα απολύσεων. Στην επιχείρηση δουλεύουν, επίσης, περίπου 300 εργαζόμενοι ως μόνιμο κι εποχικό προσωπικό, οι οποίοι αγωνιούν για το αν χάσουν τη δουλιά τους, αφού η επιχείρηση «Μπαρμπαστάθης - Γενική Τροφίμων» ΑΕ (Ομιλος Δέλτα), στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, έχει ανακοινώσει ότι, από τις αρχές του 2005, θα λειτουργήσει παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Με συμβολική κατάληψη του δρόμου συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του περιφερειακού Βόλου, προκειμένου να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών από εταιρία που έχει αναλάβει μέρος του έργου, χωρίς αυτοί να έχουν πληρωθεί ακόμα τα δεδουλευμένα τους.

ΒΑΛΚΑΝ: Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι της «Βαλκάν Εξπορτ» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις των 8 συναδέλφων τους, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα Οκτώβρη και Νοέμβρη που τους οφείλει η επιχείρηση και να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας για να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Περισσότεροι από 150 εργάτες απολύθηκαν μέσα στα 2 τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης των παραγωγικών τμημάτων της επιχείρησης, που ακολουθεί ο ιδιοκτήτης της ΒΑΛΚΑΝ, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ