ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
Βιώνουν την εμπορευματοποίηση Υγείας και Πρόνοιας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Το ΚΚΕ στηρίζει τα ώριμα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Και η φετινή Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με ειδικές ανάγκες βρίσκει τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες, τους γονείς και κηδεμόνες που έχουν παιδιά με αναπηρίες, να βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τη βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ειδικής Αγωγής, με ταυτόχρονο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα ώριμα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ΑμΕΑ, των αναπήρων και των οικογενειών τους.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει, ώστε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι αγωνιστικές λαϊκές οργανώσεις, να κάνουν δική τους υπόθεση τα μεγάλα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, για:

  • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας.
  • Ενιαία, δημόσια & καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν & υψηλής ποιότητας για όλους Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή.
  • Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.
  • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων και ειδών που έχουν ανάγκη τα ΑμΕΑ.
  • Δουλιά σε όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.
  • Μετατροπή των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη, που να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επέκταση σε κατηγορίες αναπήρων που δεν παίρνουν. Γενναία αύξησή τους, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν απ' την αναπηρία.
  • Δίκτυο δημόσιων προστατευόμενων εργαστηρίων, υψηλής ποιότητας, που θα λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο με εγγυημένα τα εργασιακά δικαιώματα των αναπήρων και μη, και εξασφάλιση από το κράτος της απορρόφησης των παραγόμενων προϊόντων.
  • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δημόσιων δομών όλων των μορφών, με βάση τις ανάγκες, για τη στήριξη των βαριά αναπήρων (αυτισμό, νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες) και των οικογενειών τους.

Η ανάπτυξη του μαζικού ειδικού αθλητισμού, η κατάκτηση από τα ΑμΕΑ των αγαθών του πολιτισμού, η πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον είναι δικαιώματα υπό διωγμό στην ΕΕ και στη χώρα μας. Η φιλανθρωπία, ο πληρωμένος εθελοντισμός και οι "δράσεις" των μεγαλοχορηγών χρησιμοποιούνται για την ένταση της εκμετάλλευσης εργαζομένων και αναπήρων και ως μέσο συγκάλυψης της βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες, οι οικογένειές τους πρέπει να συμβάλλουν, στο πλευρό της εργατικής τάξης, στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, έτσι ώστε ο παραγόμενος πλούτος και οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής να μπουν στη διάθεση της ευτυχίας των εργαζόμενων και των αναπήρων».

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικός γιορτασμός

Αγωνιστική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των πραγματικών αιτημάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους, αλλά και των εργαζομένων στην ειδική αγωγή, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, διοργανώνει η «Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και των Εργαζομένων».

Η Επιτροπή καλεί τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες τους, τους εργαζόμενους στους χώρους της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, της Υγείας και Πρόνοιας, το αγωνιζόμενο λαϊκό κίνημα να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που γίνεται σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη το αναπηρικό κίνημα, μαζί με τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή, διοργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στην Καμάρα και πορεία στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα γίνεται εκδήλωση - φιέστα της Νομαρχίας μαζί με την κυβέρνηση.

«Ξεχείλισε» η ευαισθησία

Γενικόλογο μήνυμα δήλωσης «ευαισθησίας» για τα ΑμΕΑ με αφορμή την 3η Δεκέμβρη εξέδωσε - ως είθισται - ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος. Οπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμα με «προτάσεις, τομές και προτεραιότητες». Ως τέτοιες όμως τομές κατονομάζει, μεταξύ άλλων, το μοντέλο «στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής», την προώθηση της Εταιρικής Ευθύνης και την πρόσδεση στο άρμα των εθελοντών και της φιλανθρωπίας. Που αποδεικνύει την «ευαισθησία» της κυβέρνησης για τον περιορισμό των όποιων παροχών προς τα ΑμΕΑ και την παράδοση των αναγκών των αναπήρων και των οικογενειών τους στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ»
Συγκέντρωση των φαρμακείων σε λίγα χέρια

Διακήρυξη ενόψει των αυριανών εκλογών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και των αντιδραστικών ανατροπών στο σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης προωθείται και στο φάρμακο, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» στην εκλογική διακήρυξή της ενόψει των εκλογών στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), που θα γίνουν αύριο (4.12.2004) στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν» (9 π.μ. - 5 μ.μ.).

«Μεθοδεύεται συστηματικά, συνεχίζει η "Πανεπιστημονική", ώστε το φάρμακο σαν εμπόρευμα, να διακινείται από φαρμακεία που θα είναι συγκεντρωμένα σε λίγους, με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Αλλωστε, ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, για σχέδιο οδηγίας προς όλες τις χώρες-μέλη, για απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, έχουμε καθαρό ότι οι "επιχειρηματικές" λύσεις που προτείνονται δεν αποτελούν γραμμή άμυνας για την πλειοψηφία των φαρμακοποιών. Σήμερα, ακόμη και η "διέξοδος" του συνεταιρισμού φαρμακείων ή οι μικρές ανώνυμες εταιρίες αποδυναμώνεται μπροστά στην ένταση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, στην πολιτική των συγχωνεύσεων και των εξαγορών».

Στη συνέχεια η «Πανεπιστημονική» αναφέρεται στα συσσωρευμένα προβλήματα. «Για το ασφαλιστικό, τονίζει η "Πανεπιστημονική", η ηγεσία του ΦΣΑ το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών στο 70ό έτος της ηλικίας τους. Ηθελαν παράταση του εργάσιμου βίου. Φαίνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε με απλούς συνδικαλιστές, αλλά συνδικαλιστές βιονικούς Σούπερμαν, που μπορούν να δουλεύουν μέχρι τα 120! Η "Πανεπιστημονική" στο ΔΣ κατήγγειλε τις συγκεκριμένες απόψεις και πρότεινε αγώνα για συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αύξηση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός, γιατί εκφράζει τις ανάγκες των συναδέλφων. Οι απόψεις της ηγεσίας του ΦΣΑ για εργασία έως τα βαθιά γεράματα, ίσως και έως το θάνατο, είναι πράγματι μέσα στο πνεύμα των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενη στην εξαγγελία για την κατάργηση της λίστας η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει ότι στην ουσία δημιουργείται μια άλλη λίστα - εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία θα απαγορεύεται να συνταγογραφηθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία (ούτε με ιατρική γνωμάτευση). Η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ σταδιακά θα απελευθερωθεί. Στόχος η πλήρης απελευθέρωση της τιμής, με τελικό στάδιο να καταλήξουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Ζητούμε την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και των ΜΗΣΥΦΑ, τονίζει η "Πανεπιστημονική". Ολα τα φάρμακα να διατίθενται δωρεάν, με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, με τη συνταγή του θεράποντα γιατρού».

Η «Πανεπιστημονική» είναι η μοναδική παράταξη που αντιπάλεψε την προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφερόμενη στις άλλες παρατάξεις η «Πανεπιστημονική» επισημαίνει πως καλλιέργησαν συντεχνιακές αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν μεμονωμένες λύσεις σε κλαδικό επίπεδο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους φαρμακοποιούς να την ενισχύσουν και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ο ρόλος του φαρμακοποιού σε ένα τέτοιο σύστημα είναι αναντικατάστατος και διευρυμένος, τονίζει η "Πανεπιστημονική". Σ' αυτές τις συνθήκες ο καλά αμειβόμενος επιστήμονας φαρμακοποιός θα μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα, παραγωγή, έλεγχο και διάθεση του φαρμάκου, αξιοποιώντας την επιστημονική του γνώση».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργίες γιατρών και εργαζομένων

Με δυο ακόμα απεργίες, στις 10 και 17 του μήνα, απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο της Υγείας.

Τις απεργίες εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Απεργίες στις ίδιες ημερομηνίες εξήγγειλε και το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλεί τα νοσοκομεία να συνεχίσουν τις τοπικές Γενικές Συνελεύσεις τους.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι «κανένα σύστημα εφημερίας δεν μπορεί να πετύχει χωρίς σοβαρές προσλήψεις και χωρίς διάθεση να πληρωθεί το επιπλέον έργο». Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα (μισθολόγιο, εφημερίες, ωράριο, εξέλιξη, ανανέωση, ανθυγιεινό). Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι το «Αττικόν» νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα και αποδοτικά για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και ζητάει το υπόλοιπο νοσοκομείο να λειτουργήσει ως νοσοκομείο του ΕΣΥ. Ακόμα, ζητάει η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και Κέντρο Αποκατάστασης με μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και όχι ως ανώνυμη εταιρία, που υπονομεύει το υγειονομικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

  • Καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων του «Σισμανόγλειου», ζητώντας την άμεση ανάκληση των μετακινήσεων - διώξεων δυο εργαζομένων της Τεχνικής Υπηρεσίας σε άλλα νοσοκομεία του Β` ΠεΣΥΠ.
  • Μετά από συνάντηση στο υπουργείο Υγείας των διοικητών των Ψυχιατρείων αποφασίστηκε να εφημερεύουν -όπως παλιά- δυο φορές τη βδομάδα. Τις υπόλοιπες μέρες θα εφημερεύουν τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων. Ετσι οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαΐτειου» ανέστειλαν τις στάσεις εργασίας εργασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ