ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική επίθεση

Απελευθέρωση αγορών, «συγχρηματοδοτούμενα» έργα, φορολογία ακίνητης περιουσίας, ιδωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, οι στόχοι της άμεσης κυβερνητικής προτεραιότητας...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων, η οποία ξεκίνησε το 2004 και θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και το 2005. Με τις χθεσινές του δηλώσεις - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης, ήταν αρκετά σαφής, για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οπως εξήγησε, στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση του νομοσχεδίου για τα «συχγρηματοδοτούμενα» έργα, η περαιτέρω προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις στην αγορά των ακινήτων.

Διαψεύδοντας την αξιωματική αντιπολίτευση και όσους υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση «δεν παράγει έργο» - τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την κατηγορούν ότι «δεν κυβερνά» - ο υπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ επανέλαβε και πάλι τις κυβερνητικές προθέσεις για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό - στα πλαίσια των ρυθμίσεων του Ρέππα - αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, «πιάνοντας» όλα τα θέματα από το σημείο εκείνο που τα είχε προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τελική επιδίωξη - όπως είπε και ο υπουργός «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι οδηγός της ανάπτυξης στη χώρα. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Αυτή είναι η πολιτική μας». Ολα στους ιδιώτες λοιπόν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η κυβέρνηση προγραμματίζει για τις αρχές του 2005:

  • Να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για τα «συγχρηματοδοτούμενα» - μικρά ή μεγάλα έργα - για τα οποία όλες οι μεγάλες τράπεζες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση. Ζημιωμένος βέβαια θα βγει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα κληθεί, μέσω των υψηλών διοδίων ή την πληρωμή υπηρεσιών, να στηρίξει την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Είναι φανερό, πως η ΝΔ συνεχίζει τη σκανδαλώδη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με την παράδοση της δημόσιας υποδομής στον ιδιωτικό τομέα, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης.
  • Να δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Σε σχετική ερώτηση για την υποχρέωση υποβολής του Ε9 (δήλωση ακίνητης περιουσίας) ο υπουργός υπεραμύνθηκε της διάταξης υποστηρίζοντας πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση... προκειμένου να γίνει αναμόρφωση, όπως έχουμε δεσμευτεί, του συστήματος φορολογίας των ακινήτων». Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει αν θα υπάρξει το 2005 αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα ισχύσουν από το 2006.

Επίσης, ο Γ. Αλογοσκούφης, είπε πως «απ' όλα τα συναρμόδια υπουργεία προωθούνται αλλαγές που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση αγορών».

Η χτεσινή συνέντευξη δόθηκε με σκοπό να θριαμβολογήσει η κυβέρνηση, για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, αφού θεωρεί ότι, μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Γιουροστάτ» οι θέσεις της δικαιώθηκαν. Ο Γ. Αλογοσκούφης, ομολόγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς και ότι η προειδοποιητική επιστολή - στα πλαίσια της διαδικασίας των κυρώσεων - που θα αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 1997 - 2003.

Η κυβερνητική απάντηση που θα δοθεί στη συνέχεια «θα είναι απόλυτα πειστική και κατά συνέπεια δεν υφίσταται κανένα θέμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Αρνήθηκε τέλος να σχολιάσει τις ιταμές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν ότι ο διασυρμός και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας, είναι αρκετή ως κύρωση, και κατά συνέπεια δε χρειάζονται άλλες κυρώσεις...

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Συστάσεις για τα παιδικά παιχνίδια

Οδηγίες για την αγορά ασφαλών και χρήσιμων παιχνιδιών για τα παιδιά

Χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην αγορά - κυρίως παιδικών - παιχνιδιών, κοινοποίησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Ενόψει των Χριστουγέννων - καθώς στην περίοδο των γιορτών πραγματοποιείται το 50% του τζίρου των παιδικών παιχνιδιών - η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά την προσοχή των καταναλωτών και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

  • Η λειτουργικότητα και η χρησιμότητα ενός παιχνιδιού για το παιδί είναι βασική προϋπόθεση για την αγορά τους. Δε χρειάζεται να δαπανώνται χρήματα για παιχνίδια τα οποία είναι σίγουρο ότι το παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ενδείξεις του κατασκευαστή ως προς την ηλικία των παιδιών στα οποία απευθύνονται και να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Αυτό, βέβαια, ας σημειώσουμε, στο βαθμό που οι ενδείξεις είναι ακριβείς και στη συσκευασία υπάρχουν ενδείξεις στα ελληνικά.
  • Να αποφεύγεται η αγορά παιχνιδιών τα οποία κρίνει ο καταναλωτής ότι είναι δυνατό να τραυματίσουν την ψυχική υγεία του παιδιού δημιουργώντας άγχη, ανησυχίες, ανασφάλειες, καλλιεργούν πρότυπα βίας, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καλλιεργούν διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου ή θρησκείας ή τέλος τα οποία παρέχουν ανακριβείς γνώσεις ή πληροφορίες.
  • Να δίνει κανείς προσοχή στο να είναι το παιχνίδι απόλυτα ασφαλές όσον αφορά στη σωματική ασφάλεια του παιδιού. Μια πρώτη διασφάλιση για τον αγοραστή είναι η ένδειξη CE που σημαίνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας που τίθενται από τη νομοθεσία. Βέβαια, μέσα στο πλήθος των παιχνιδιών που κυκλοφορούν, αναφέρει η γραμματεία, και λόγω απουσίας επαρκών ελεγκτικών μηχανισμών από τη μια και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ελέω «ελεύθερης αγοράς» από την άλλη, συμπληρώνουμε εμείς, η ένδειξη αυτή δεν αποτελεί σώνει και καλά κατοχύρωση της ασφάλειας του παιχνιδιού. Γι' αυτό οι αγοραστές παιχνιδιών πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να φροντίζουν ώστε να μην αγοράζουν παιχνίδια με αιχμηρά κομμάτια ή όταν προορίζονται για παιδιά κάτω των 3 ετών με πολύ μικρά κομμάτια.
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τζόγος να γίνεται...

Μέτρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου πήρε η διοίκηση του χρηματιστηρίου της Σοφοκλέους προκειμένου να προσελκύσει και άλλους κερδοσκόπους και λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν γενναίες μειώσεις στις προμήθειες που παίρνουν από τις συναλλαγές στα λεγόμενα «παράγωγα προϊόντα», τα οποία είναι υποπροϊόν του χρηματιστηριακού τζόγου.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Αυτό κι αν είναι εκβιασμός: Αν μέχρι αύριο οι βαμβακοπαραγωγοί δε δηλώσουν τα ακριβή αποθέματά τους, τότε δε δικαιούνται να παραδώσουν βαμβάκι!

Eurokinissi

Αυτό κι αν είναι εκβιασμός: Αν μέχρι αύριο οι βαμβακοπαραγωγοί δε δηλώσουν τα ακριβή αποθέματά τους, τότε δε δικαιούνται να παραδώσουν βαμβάκι!
Νέου τύπου «καψώνια» στους βαμβακοπαραγωγούς, ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις τελευταίες αρνητικές αποφάσεις της διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ.

Με χτεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκε τελεσίγραφο πως αν μέχρι αύριο οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν απαράδοτες ποσότητες δε δηλώσουν τα ακριβή αποθέματά τους, τότε δε δικαιούνται να παραδώσουν βαμβάκι! Πρόκειται για μια εκβιαστική, αψυχολόγητη και αυθαίρετη απόφαση. Αλλωστε οι βαμβακοπαραγωγοί προ μερικών βδομάδων κλήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους. Δηλαδή τώρα τι παραπάνω θα γίνει, θα πρέπει να ζυγίσουν με το... καντάρι τα αποθηκευμένα βαμβάκια; Κι αν το κάνουν τι θα αλλάξει τελικά προς το καλύτερο; Και οι βαμβακοπαραγωγοί που δεν τους επιτρέπεται να παραδώσουν τη σοδειά τους επειδή η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έβαλαν με το έτσι θέλω πλαφόν στρεμματικής απόδοσης στα βαμβακοχωράφια, ως τι να τα δηλώσουν τα βαμβάκια τους και τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τη μη επιλέξιμη παραγωγή τους; Μήπως να περιμένουν να κλείσουν τα εκκοκκιστήρια στις 31/12/2004 και μετά να ξαναδηλώσουν τα αποθέματά τους για μια ακόμη φορά;!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ