ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Σκληρή κριτική από το ΚΚΕ για τις δαπάνες

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, στιγμάτισε την πολιτική υποχρηματοδότησης σε Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προτίμησαν να συνεχίσουν την ανούσια αντιπαράθεση για την απογραφή

Σκληρή κριτική για τις δαπάνες που αφορούν στις βασικές ανάγκες του ελληνικού λαού άσκησε χτες το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, στιγμάτισε την «υποχρηματοδότηση» σε Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία. Την ίδια ώρα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης αναφορικά με το θέμα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1997-2003.

Αναλυτικότερα, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ:

  • Επισήμανε σχετικά με την Υγεία ότι «ακολουθείται συστηματικά μια απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της», αφού «δεν αντιμετωπίζονται οι ανάγκες», ενώ «το 2,8% του ΑΕΠ είναι πίσω από τις ανάγκες του λαού αλλά και τη συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος», σημειώνοντας ότι μόνο σε ιατρικό προσωπικό «υπάρχουν σήμερα 25.000 κενά». Μίλησε επίσης για «πολιτική μετακύλησης των δαπανών Υγείας στις πλάτες του λαού», τονίζοντας ότι «τα χρήματα που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ιατρεία, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, φθάνουν στο 47% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία»! Ειδικά για τα φάρμακα τόνισε πως «ο νέος τρόπος χορήγησης θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους»
  • Αναφερόμενος στην Πρόνοια σημείωσε ότι η χρηματοδοτική κάλυψη από τον προϋπολογισμό «είναι μειωμένη κατά 3.010 χιλιάδες ευρώ» και παρατήρησε ότι «την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - που δήλωνε ότι θα λύσει προβλήματα μέσω του εθελοντισμού - ακολουθεί και η Νέα Δημοκρατία». «Η Υγεία και η Πρόνοια», σημείωσε ο Ν. Γκατζής, «είναι δικαίωμα του λαού», και πρότεινε «ένα σύστημα Υγείας υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες»
  • Τόνισε ότι ο τομέας της Παιδείας παραμένει «προσαρμοσμένος στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της αγοράς». Αναφερόμενος στις δαπάνες επισήμανε ότι «καταρρίπτονται οι προεκλογικές εξαγγελίες» της ΝΔ, αφού «οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 120 εκατομμύρια ευρώ», ενώ «η κυβέρνηση εμφανίζει μια αύξηση χρησιμοποιώντας τα προϋπολογισθέντα από το ΠΑΣΟΚ κονδύλια και όχι αυτά που δαπανήθηκαν». Οσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις για την Παιδεία, επισήμανε ότι «οι αυξήσεις δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό», διαβλέποντας πως «τα προβλήματα υποδομών θα αυξηθούν εντείνοντας την υποβάθμιση», ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει «εκτέλεση έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης»
  • Είπε πως η έρευνα γίνεται με «επίβλεψη και καθοδήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών», που «χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμιά μας»
  • Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και της Αυτοδιοίκησης, μιλώντας για τα μειωμένα κονδύλια. Ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε: «Οταν ισχύουν οι κανόνες αυτοχρηματοδότησης, παραδίδονται υπηρεσίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι πολίτες φορολογούνται μια ως πολίτες και μια ως δημότες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε λύνεται το πρόβλημα».

Με την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, πυροδότησε νέα αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «έχουν αποκαλυφθεί τα μύρια όσα για τη διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων», αναφερόμενος στην έκθεση της Γιούροστατ χαρακτηρίζοντάς τη «μαύρη βίβλο» των προηγούμενων ετών. Πρόσθεσε ότι «μιλάμε πλέον σε μια ρεαλιστική βάση» σε σχέση με τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Ανδρέας Μακρυπίδης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για δημόσιο χρέος, πληθωρισμό και έλλειμμα, που αποτελούν δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ. Σημείωσε ότι θα προκύψουν «λιγότερα φορολογικά έσοδα» αφού υπήρξε «απαξίωση του ελεγκτικού μηχανισμού». Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση διατηρεί το σύνολο των υπαρχόντων ειδικών λογαριασμών που ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ως «κρυφούς».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Από 9 Δεκέμβρη το γιορτινό ωράριο

Μια βδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι στην Αθήνα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις γιορτές στον Πειραιά. Οπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Εμπορικό Σύλλογο τα καταστήματα της πόλης από τις 9 μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη 9/12 και Παρασκευή 10/12: 8 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Σάββατο 11/12: 8 π.μ. - 3 μ.μ.
  • Δευτέρα 13/12: 8 π.μ. - 3 μ.μ.
  • Τρίτη 14/12 μέχρι και Παρασκευή 17/12: 8 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Σάββατο 18/12: 8 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Κυριακή 19/12: 10.00 - 6 μ.μ.
  • Δευτέρα 20/12 μέχρι και Πέμπτη 23/12: 8 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Παρασκευή 24/12: 8 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Δευτέρα 27/12 μέχρι και Πέμπτη 30/12: 8 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Παρασκευή 31/12: 8 π.μ. - 5 μ.μ.

Τη Δευτέρα 3 Γενάρη 2005 και τα καταστήματα του Πειραιά θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη 4 του Γενάρη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για τις ώρες λειτουργίας της ΔΕΗ στις ημιαργίες

Τη λειτουργία των υπηρεσιών της ΔΕΗ που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού σε όλη τη χώρα με βάση το πρότυπο της Αττικής, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με επιστολή του προς τη διοίκηση της Επιχείρησης. Αφορμή για την παρέμβασή του ήταν τα παράπονα που προκλήθηκαν επειδή στη Θεσσαλονίκη οι υπηρεσίες έκλεισαν στις 10.30 το πρωί κατά την ημιαργία της 27ης Οκτωβρίου. Ο υπουργός αναφέρει ότι η ενημέρωση των πολιτών με ανακοινώσεις σε σημεία των καταστημάτων της ΔΕΗ δεν ήταν επαρκής. Στην Αττική οι ανάλογες υπηρεσίες της ΔΕΗ λειτουργούν στις ημιαργίες μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι πληρώνονται υπερωριακά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ