ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επανάληψη του δεύτερου γύρου αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Από την ώρα ανακοίνωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου

Associated Press

Από την ώρα ανακοίνωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου
ΚΙΕΒΟ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ακύρωσε χτες το αποτέλεσμα των εκλογών και έκρινε ότι ο δεύτερος γύρος πρέπει να επαναληφθεί έως την 26η Δεκέμβρη. Τη - δεσμευτική - απόφαση του Δικαστηρίου ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του, Ανατόλι Γιαρέμα. Ανταποκριτές σημείωναν ότι η απόφαση θεωρείται πως αποβαίνει υπέρ του «φιλοδυτικού» Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος ήθελε επανάληψη μόνο του δεύτερου γύρου, αντίθετα με τη «φιλορωσική» μερίδα της άρχουσας τάξης που εκφράζουν ο απερχόμενος Πρόεδρος Λέονιντ Κούτσμα και ο πρωθυπουργός του, «νικητής» των ακυρωθεισών εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ζητούσαν τη διενέργεια από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας. Πάντως, το θέμα της ακριβούς ημερομηνίας - αίτημα του Γιουστσένκο είναι η διενέργεια του «επαναληπτικού» δεύτερου γύρου την 19η Δεκέμβρη - παραμένει ανοιχτό.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που συνεδρίαζε εδώ και μέρες υπό την ασφυκτική πίεση των διαδηλωτών, των μελών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, ήταν «αναμενόμενη», και φυσικά, οι διαδηλωτές «με τα πορτοκαλί» που παρέμεναν στους δρόμους για 12η ημέρα, παρά την περί του αντιθέτου «δέσμευση» του (ποδ)ηγέτη τους, την «πανηγύρισαν» δεόντως, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του αρχηγού τους υπό τον ήχο πυροτεχνημάτων. Στην άλλη πλευρά, επικρατούσε παγωμάρα και οργή. Οπαδοί του Γιανουκόβιτς στην ανατολική Ουκρανία φώναζαν συνθήματα όπως «έχουμε πρόεδρο».

Η χτεσινή απόφαση ικανοποιεί τις απαιτήσεις που είχαν διατυπώσει, ήδη από την επομένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την 21η Νοέμβρη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διά στόματος Λούγκαρ και Πάουελ, και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που χαρωπά επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γιουστσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ». Η ταχεία επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών, είπε, ζητήθηκε «στις συνομιλίες με τη συμμετοχή των διεθνών μεσολαβητών».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καλωσόρισε» την εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι «αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να διασφαλιστεί μια νέα ψηφοφορία που να είναι δίκαιη, ελεύθερη και ότι το αποτέλεσμα θα αντανακλά τη βούληση του ουκρανικού λαού». (Εννοούσε, προφανώς, νίκη του Γιουστσένκο). Ταυτόσημες και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλίλαν, που μίλησε για «σημαντικό βήμα» προς μια «ειρηνική, δημοκρατική απόφαση», και άλλα παρόμοια.

Από το Νέο Δελχί, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια επιθετική, παρότι έμμεση, δήλωση. «Ο δικτατορικός τρόπος λειτουργίας στις διεθνείς υποθέσεις ποτέ δεν επιλύει προβλήματα τοιούτου είδους, ακόμα και εάν περικλείεται με μια ψευτοδημοκρατική φρασεολογία», είπε, σε μια αναφορά στις ΗΠΑ που τη θέλησε να μοιάζει συγκαλυμμένη. Χτες, η «Πράβντα» δημοσίευε και άλλες δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, που ίσως δείχνουν ότι διατηρεί μια επικίνδυνη εναλλακτική πορεία στο πίσω μέρος του νου του: «Κατά τα επίσημα στοιχεία υπάρχει ένα 17% του πληθυσμού που είναι Ρώσοι στην Ουκρανία. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια χώρα που μιλάει ρωσικά στο σύνολό της. Δεν τη διαχωρίζουμε σε ανατολή και δύση...», φέρεται δηλώσας μεταξύ άλλων την Πέμπτη.

Οι δύο πλευρές που συγκρούονται στην Ουκρανία δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Και η επανάληψη του δεύτερου γύρου είναι πολύ πιθανό να μη «βγάλει» νικητή και η σύγκρουσή τους να οξυνθεί ακόμη περισσότερο.

Να αποχωρίσει τώρα ο στρατός από το Ιράκ

Η Βουλή ενέκρινε πρόταση του ΚΚ Ουκρανίας

Στις 3 Δεκέμβρη το ουκρανικό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, ενέκρινε απόφαση με την οποία ζητείται από τον νυν Πρόεδρο Λ. Κούτσμα να αποσύρει άμεσα τα ουκρανικά στρατεύματα από τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονιένκο, παίρνοντας το λόγο υπενθύμισε πως τόσο ο Β. Γιανουκόβιτς, όσο και ο Β. Γιούσενκο υποσχέθηκαν προεκλογικά πως σε περίπτωση νίκης τους θα αποσύρουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Ιράκ και κάλεσε τους βουλευτές και των δύο παρατάξεων να στηρίξουν την πρόταση των κομμουνιστών για άμεση αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτικών από το Ιράκ. Την πρόταση ψήφισαν 257 βουλευτές από τους 397 που ήταν παρόντες, ενώ απαιτούνταν η ψήφος τουλάχιστον 225. Την πρόταση, εκτός των βουλευτών του ΚΚ, υποστήριξαν σύσσωμοι οι βουλευτές των κεντρώων κομμάτων και μόλις 24 βουλευτές του δεξιού σχηματισμού «Η Ουκρανία μας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη απόφαση με την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είχε εγκρίνει την αποστολή των ουκρανικών στρατευμάτων, προέβλεπε πως αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σε βοηθητικές αποστολές και δε θα παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εξαιτίας όμως της αύξησης της ιρακινής αντίστασης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη εμπλακεί σε μάχες.

Να σημειώσουμε πως από τον Αύγουστο του 2003 στο Ιράκ βρίσκονται 1.600 Ουκρανοί, εκ των οποίων έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 9 και άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί. Το Σεπτέμβρη του 2004 το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας είχε αποφασίσει τη μείωση των στρατευμάτων και προχώρησε στην ανάκληση 194 στρατιωτικών. Οπως γράφει το ITAR-TASS η συμμετοχή της Ουκρανίας στις δυνάμεις κατοχής βοήθησε ώστε να δοθεί σε αυτή τη χώρα παραγγελία 1.600 φορτηγών ουκρανικής κατασκευής από την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ.


Ι.Π.

ΚΚ Ουκρανίας: ΟΧΙ στις ξένες επεμβάσεις!

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Την πολιτική κρίση στη χώρα προκάλεσαν δυνάμεις που επιθυμούν, με την υποστήριξη της Δύσης, να πραγματοποιήσουν αντισυνταγματικό πραξικόπημα, χρησιμοποιώντας παράνομες, βίαιες ενέργειες». Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται οι μέθοδοι του «αποκλεισμού των κτιρίων του κοινοβουλίου, του υπουργικού συμβουλίου, του προεδρικού μεγάρου, που παρέλυσαν τη δουλιά τους». Οπως σημειώνεται στη χώρα «αυξάνεται η αντικομμουνιστική και αντιρωσική υστερία. Εκδηλώνονται προσπάθειες τρομοκράτησης μελών και στελεχών του κόμματος». Σ' ό,τι αφορά τη θέση του ΚΚ Ουκρανίας, υπογραμμίζεται: «Η θέση μας είναι συγκεκριμένη, τίμια και συνεπής. Τοποθετούμασταν και τοποθετούμαστε ενάντια σε κάθε επιδίωξη των εγκληματικών φατριών της ολιγαρχίας, που αλληλοσπαράσσονται μεταξύ τους, να διατηρήσουν το σημερινό καταστρεπτικό καθεστώς. Υποστηρίζουμε την επιστροφή της εξουσίας στους εργαζόμενους, την αποκατάσταση της λαϊκής εξουσίας και την εφαρμογή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Ξεκινούμε από το ότι ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία βρίσκεται στη διεξαγωγή μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος και της κατάργησης του αξιώματος του Προέδρου. Τοποθετούμαστε υπέρ της διατήρησης της κυριαρχίας κι ενότητας της Ουκρανίας, ενάντια στις προσπάθειες υπόδειξης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, απ' όπου κι αν προέρχονται αυτές οι υποδείξεις. Δε θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ουκρανία και ο λαός της μ' έναν τοίχο, που υψώνουν οι αντισυνταγματικές δυνάμεις». Τέλος, η ΚΟ του ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει τη δράση της λεγόμενης «Επιτροπής εθνικής σωτηρίας», που έχουν δημιουργήσει οι φιλοδυτικές δυνάμεις και σημειώνει ότι στόχος της είναι η καταπάτηση του Συντάγματος «κι εμβάθυνση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, όπως αυτό επιδιώκουν τα δυτικά αφεντικά τους, με την εγκαθίδρυση στην Ουκρανία ενός φασιστικού καθεστώτος».

Πιότρ Σιμονιένκο: «Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε αντικείμενο χειραγώγησης από κυβερνήσεις ξένων χωρών»

Στο μεταξύ, ο Πιότρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας σε δηλώσεις του σημειώνει τα εξής: «Οπως έχω αρκετές φορές σημειώσει, η εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε κι ακολουθεί το πολιτικό καθεστώς οδήγησε στη μετατροπή της Ουκρανίας από υποκείμενο των διεθνών σχέσεων να μετατραπεί σε αντικείμενο χειραγώγησης, σε πεδίο δοκιμής για την υλοποίηση προγραμμάτων διεθνών νομισματικών οργανώσεων, εφαρμογής γεωπολιτικών σεναρίων, που επεξεργάστηκαν κυβερνήσεις ξένων κρατών, με στόχο την εδαφική διαίρεση και εξάλειψη της Ουκρανίας ως ενιαίου κράτους. Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας το ΚΚ είχε προειδοποιήσει πως η πάλη διάφορων φατριών για την κεντρική προεδρική εξουσία απειλεί με διάσπαση όχι μόνο την κοινωνία, αλλά απειλεί την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανία. Ως εργαλείο συνταγματικού μηχανισμού αποτροπής της σημερινής πολιτικής κρίσης και απομάκρυνσης του κινδύνου για την κυριαρχία της χώρας, έχουμε προτείνει την πολιτική μεταρρύθμιση, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Προέδρου έως και την εξάλειψη αυτού του θεσμού και το πέρασμα στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τη συνεπή και ασυμβίβαστη πάλη των κομμουνιστών της Ουκρανίας για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας κι ενότητας του ουκρανικού λαού, που πραγματικά ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και απαντά στις προκλήσεις της στιγμής», σημειώνει ο Π. Σιμονιένκο.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ