ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η μόνη αποδεκτή λύση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Motion Team

Την πεποίθηση πως υπάρχουν προοπτικές για λύση του Κυπριακού, όσο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δε συμβιβάζονται με την κατοχή και τη διαίρεση, εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και σημείωσε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της Κύπρου και του λαού της στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, και αυτή «θα επιδιωχτεί στα πλαίσια του "σχεδίου Ανάν", νοουμένου ότι θα επέλθουν αλλαγές τις οποίες ζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στην τελετή αναγόρευσης που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών δασκάλων και φοιτητών, μίλησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κ. Βελέτζας, ο Ν. Απέργης, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών και ο Η. Κουσκουβέλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θ. Κωνσταντινίδη μέλος του ΠΓ, τον Χ. Κόφφα μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, τον Γ. Κατσαρό μέλος της ΚΕΟΕ και τον βουλευτή Α. Τζέκη. Επίσης παραβρέθηκαν ο ΓΓ του ΥΜΑΘ Λ. Ανανίκας, ο ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ο βουλευτής Σ. Παπαθεμελής και ο πρόξενος της Κύπρου Α. Θεοχάρους.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Χριστόφιας αφιέρωσε την τιμή που του έγινε στο κόμμα των εργαζομένων της Κύπρου, το ΑΚΕΛ. Στη συνέχεια παρουσίασε μια ιστορική - πολιτική αναδρομή του κυπριακού προβλήματος, αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ, στο πώς επέδρασαν οι εξελίξεις εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα, στο ρόλο των ακροδεξιών δυνάμεων, στις επιδιώξεις της Τουρκίας, των αποικιοκρατικών δυνάμεων και του ξένου παράγοντα γενικότερα, στη συμβολή του Μακάριου και στον ένοπλο αγώνα, την ΕΟΚΑ και την ΕΟΚΑ Β΄, στις υποχωρήσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και στην αναδίπλωση του ΟΗΕ από τα ψηφίσματά του. Κατέληξε αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε πως η προσοχή όλων εστιάζεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκέμβρη, λέγοντας πως «είναι μια ευκαιρία να περάσει το μήνυμα ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αγνοείται πριν και κατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Motion Team

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κάλεσε την Τουρκία να απαλλαγεί από την αλαζονική νοοτροπία του ισχυρού και να «ακολουθήσει συγκεκριμένα κριτήρια και παραδόσεις της ΕΕ. Ανάμεσα σ' αυτά - και θεωρώ ότι είναι κριτήριο της Κοπεγχάγης - είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε προέκταση είναι να αποδείξει ότι τελικά θα αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής, θα δείξει καλή θέληση και θα αφήσει τον κυπριακό λαό ήσυχο να χειριστεί τα εσωτερικά του ζητήματα. Η νοοτροπία μέχρι τώρα της Τουρκίας είναι νοοτροπία απαράδεκτη και μπροστά στις 17 του Δεκέμβρη εύχομαι και ελπίζω να πάρει τα σωστά μηνύματα από τους Ευρωπαίους πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου και με τις αποφάσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας.

Ερωτηθείς αν η κυπριακή πλευρά θεωρεί προϋπόθεση την αναγνώριση για τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, σημείωσε: «Δεν είμαστε σε θέση να επιδίδουμε τελεσίγραφα. Εμείς είμαστε σταθεροί σε κάποιους στρατηγικούς στόχους που σχετίζονται με αυτή την ημέρα. Ενας από αυτούς είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως η σύναψη της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πότε θα γίνει αυτό, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θα είναι και αντικείμενο πάρε - δώσε. Φτάνει να γίνει πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων. Να είναι αν θέλετε όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εάν το πετύχουμε πριν τις 17 τόσο το καλύτερο».

Ενώ σχολιάζοντας το πόσο κοντινό είναι το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε: «Εμείς είμαστε πανέτοιμοι και με καλή θέληση για αλλαγές πάνω στο "σχέδιο Ανάν" οι οποίες θα το καταστήσουν λειτουργικό, βιώσιμο και θα είναι ένα σχέδιο που θα απαντά και στις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, γιατί τώρα απαντά στις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας». Πρόσθεσε πως «στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν υπάρχει λεγόμενη σταθερή κυβέρνηση, θα γίνουν εκλογές για την ψευδοβουλή και θα ακολουθήσουν εκλογές για την εκλογή καλούμενου προέδρου τον Απρίλιο. Ολα αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη όπως τα λαμβάνουν υπόψη κι εκείνοι που κινούν μοχλούς για τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς μπορείτε να βγάλετε το συμπέρασμα κατά πόσο είμαστε κοντά στα πρόθυρα ανάληψης πρωτοβουλίας ή όχι. Αλλά δε θα πρέπει να αργήσει η ανάληψη πρωτοβουλίας. Ο χρόνος που κυλάει δεν κυλάει προς το συμφέρον ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων διότι δημιουργούνται νέα τετελεσμένα».

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ - ΦΙΣΕΡ
Να αρχίσει ο διάλογος Τουρκίας - ΕΕ

Ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου

Με την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα λάβει την ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, εμφανίστηκε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Η εκτίμηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προεξοφλεί το ελληνικό «ναι», έστω κι αν τα διμερή ελληνοτουρκικά προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας υπουργός, διαπίστωσε την κοινή γραμμή πλεύσης Ελλάδας και Γερμανίας αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι ο τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και επισήμαναν ότι στη Σύνοδο Κορυφής των «25», στις 16 και 17 Δεκέμβρη, πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Από ό,τι ξέρω» δήλωσε ο Π. Μολυβιάτης, όταν του ζητήθηκε να προβλέψει την έκβαση της Συνόδου Κορυφής ως προς την Τουρκία «καμία κυβέρνηση δεν έχει πει επίσημα ότι θα αντιταχθεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, στον καθορισμό δηλαδή μιας ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι στις 17 Δεκεμβρίου θα δοθεί στην Τουρκία μία ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να ακολουθήσει, αλλά πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει».

Αναφορικά με το χρονικό προσδιορισμό της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Γιόσκα Φίσερ συμφώνησε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συμπλέουν σε αυτό το θέμα, λέγοντας: «Νομίζω πως συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μια ημερομηνία στο πνεύμα της απόφασης της Κοπεγχάγης», με την εξειδίκευση ότι στην απόφαση υπάρχει ο όρος - κλειδί, «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Γ. Φίσερ δεν αναφέρθηκε σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, τόνισε ωστόσο ότι «το σημαντικό είναι να είναι μια κοντινή ημερομηνία».

Σχετικά με τα ελληνικού ενδιαφέροντος ανοιχτά θέματα που τέθηκαν ως ερώτηση στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών (ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου, προβλήματα στο Αιγαίο και Οικουμενικό Πατριαρχείο), είπε μεν πως δε συζητήθηκαν, γιατί προείχαν τα διαδικαστικά των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, έκανε λόγο όμως για «ασφαλιστικές δικλίδες» και «κριτήρια αξιολόγησης» της πορείας της Τουρκίας.

Συνάντηση με την ΕΝΑΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί τη Δευτέρα 6/12, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ