ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόσω ολοταχώς για τη ... συμμετοχική οικονομία!

Σε λίγο θα μας μιλήσει και για τη συμμετοχική ...συμμετοχή

Eurokinissi

Σε λίγο θα μας μιλήσει και για τη συμμετοχική ...συμμετοχή
Μετά τη «συμμετοχική δημοκρατία», ο Γ. Παπανδρέου πρόσφερε χτες στους πολίτες και τη «συμμετοχική οικονομία», στην οποία, όπως είπε, θα παίρνουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι «και θα απαιτούν από το κράτος, όχι την ουρανοκατέβατη επίλυση των προβλημάτων στην εκπαίδευση, την υγεία και την εκμετάλλευση ανεκμετάλλευτων πλουτοπαραγωγικών πόρων, αλλά τους πόρους και τη θεσμική στήριξη, έτσι ώστε να βρουν μόνοι τους λύσεις»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χτες το μεσημέρι στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Νεολαίας του κόμματός του, κάλεσε τους συνέδρους να «κάνουν μια ειρηνική επανάσταση». Μέσα από τη «συμμετοχική δημοκρατία», είπε ο Γ. Παπανδρέου, θα ...μετατρέψουμε «το κράτος από μηχανισμό που εξουσιάζει τον πολίτη σε μηχανισμό που δίνει εξουσίες στον πολίτη».

Οι ίδιοι οι πολίτες, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «θα δημιουργούν αξίες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές, υπερβαίνοντας το δίλημμα ιδιωτικοποίησης - κρατισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα ορθώσουν το ανάστημά τους στην ιδιωτικοποίηση και την προελαύνουσα απαξίωση της συλλογικότητας». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της νομισματικής ένωσης, η Συμμετοχική Δημοκρατία και η Συμμετοχική Οικονομία αποτελούν τη μοναδική σοσιαλιστική και δημοκρατική πρόταση».

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν πιστοί στα πλαίσια και στους νόμους της αγοράς, αλλά συγχρόνως να διαμορφώσουν εκείνες τις «οικονομικές σχέσεις», που θα τους επιτρέψουν να «ορθώσουν το ανάστημά τους» στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να ξεχάσουν «τη διατήρηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», γιατί, όπως είπε, «αποδεικνύεται χαμένη υπόθεση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η εργασία για όλους και για όλες είναι συστατικό ελευθερίας, προσωπικής ευδοκίμησης και συλλογικής ευημερίας», αλλά κάλεσε τους εργαζόμενους, πρώτα και κύρια, «να ανταποκριθούν στις επιταγές της διεθνούς ανταγωνιστικότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του, προχώρησε και σε «μετάφραση», όπως είπε, «των διαχρονικών αξιών του σοσιαλιστικού κινήματος για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στο σήμερα».

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο «για την αξία ενός νέου Διεθνισμού», ο οποίος θα αναπτυχθεί μέσα από «το κίνημα του εθελοντισμού». Μίλησε για «ένα νέο πατριωτισμό, που προσφέρει ουσιαστικά στην πατρίδα, μακριά από ακραίες εθνικιστικές τάσεις και μισαλλοδοξία», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ το πέτυχε «με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τη Συμφωνία του Ελσίνκι».

Ενταση μεταξύ των συνέδρων

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου έστειλε κάλεσμα από το βήμα του συνεδρίου για εσωκομματικές αλλαγές. Αλλαγές, που, όπως είπε, θα στηριχτούν σε δύο πυλώνες: «Τους συνδικαλιστές του κινήματος, αλλά και τους νεολαίους, παρά τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο Γ. Παπανδρέου ζητούσε τη «συμπαράσταση» της νεολαίας για το «νέο ΠΑΣΟΚ», μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου, ξεσπούσε κόντρα μεταξύ των «εκσυγχρονιστών» και των «προεδρικών».

Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να κάλεσε τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ να ...σπάσει «τα κατεστημένα, την πελατειακή λογική και τη σχέση με την εξουσία», θέλοντας δήθεν να δώσει το στίγμα της νέας ηγεσίας, αλλά την ίδια στιγμή εγκωμίασε την αντιλαϊκή πολιτική και τα «έργα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο μόνο για λάθη νοοτροπίας, αφού, όπως είπε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε από τη νοοτροπία του κρατισμού».

Αυτές οι αναφορές στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου οδήγησαν ομάδα «εκσυγχρονιστών» να επευφημήσει τον Κ. Σημίτη, με αποτέλεσμα να υπάρξει αποδοκιμασία από άλλους συνέδρους.

Στη χτεσινή ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι, αντί να ασχολείται με τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα της χώρας και των πολιτών, ασχολείται με την επικοινωνιακή της πολιτική. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι επί εννέα μήνες παράγει «συνεχώς ανασφάλεια και αβεβαιότητα για όλους».

Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε η «γηπεδική» συμπεριφορά συνέδρων της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που έφτασαν στο σημείο να αποδοκιμάσουν ακόμα και την αναγγελία των ονομάτων στελεχών άλλων οργανώσεων στο συνέδριό τους. Στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε, εκ μέρους της ΚΝΕ, το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης Γ. Καλύβας, ενώ εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ παραβρέθηκε ο πρόεδρός της Γ. Παπανικολάου.

  • Χτες 90 συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, με κείμενο θέσεων ενόψει του συνεδρίου, άσκησαν κριτική στις κυβερνήσεις Σημίτη, κάνοντας λόγο για «σύμπλεγμα αλαζονείας, καθεστωτικής συμπεριφοράς και γραφειοκρατικού ετσιθελισμού». Τα στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι υπάρχει «απωθητική δημόσια εικόνα όσων έχουν ταυτιστεί με την κυβερνητική φθορά του ΠΑΣΟΚ» και ζήτησαν ο δημόσιος λόγος να εκφέρεται από νέα και άφθαρτα στελέχη.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Χωρίς απολογισμό στο Συνέδριο

Το οργανωτικό μέρος του 4ου τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού, που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη, καλείται να συζητήσει και να διευθετήσει σήμερα η ΚΠΕ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δε θα υπάρξει τελικά απολογισμός δράσης της ΚΠΕ, παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες αρκετών μελών της. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη συνειδητή υποβάθμιση του ρόλου της από το σκληρό πυρήνα της ηγεσίας του ΣΥΝ, που της επεφύλαξε ένα ρόλο διακοσμητικό, για τη νομιμοποίηση και επικύρωση αποφάσεων, που λαμβάνονταν σε άλλα επίπεδα, χωρίς αυτό, φυσικά, να αίρει τις ευθύνες των μελών της.

Ετσι, χωρίς απολογισμό δράσης της απερχόμενης ΚΠΕ, σε πέντε μέρες αρχίζει το Συνέδριο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων, που ξεπερνούν τους 1.000. Ανάμεσά τους δε θα είναι αρκετά μέλη της σημερινής ΚΠΕ, καθώς δεν εκλέχτηκαν από τις οργανώσεις τους. Ολες οι τάσεις, πλην των «προεδρικών» που έχουν ουσιαστικά διασπαστεί, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που φαίνεται να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο Συνέδριο και εκπρόσωποί τους εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ