ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΦΟΙ ΗΛΙΑΔΗ»
Δηλώνουν «πτώχευση» για να αρπάξουν τις μηχανές

Με κατάληψη οι εργάτες εμπόδισαν την αρπαγή

Επιχείρησαν να πάρουν νύχτα τις μηχανές. Βρήκαν μπροστά τους τους εργάτες
Επιχείρησαν να πάρουν νύχτα τις μηχανές. Βρήκαν μπροστά τους τους εργάτες
Λουκέτο στις επιχειρήσεις τους βάζουν οι Αφοί Ηλιάδη και ετοιμάζονται να πετάξουν στο δρόμο της ανεργίας και απλήρωτους τους 350 - 400 εργαζόμενους που απασχολούν στα εργοστάσιά τους σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Κιλκίς. Την ίδια ώρα που δηλώνουν χρεοκοπημένοι, σχεδιάζουν να κάνουν «νέα αρχή» στη... Βουλγαρία.

Απέναντι στη νέα εργοδοτική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αντιδρούν αγωνιστικά. Από το βράδυ της Κυριακής οι 100 εργάτες και εργάτριες στην επιχείρηση της ΚΟΡΤΑΓΚ στον Κορινό Πιερίας, προχώρησαν σε κατάληψη - περιφρούρηση του χώρου, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά μηχανημάτων. Οι εργαζόμενοι εδώ και 10 μέρες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 2 μηνών και τα αναδρομικά των αυξήσεων του 2004. Συνολικά μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι έχουν να λαμβάνουν από 4.000 - 4.500 ευρώ ο καθένας.

Το βράδυ της Κυριακής, οι Αφοί Ηλιάδη, επιχείρησαν να μεταφέρουν μηχανήματα του εργοστασίου με νταλίκες. Το πήραν χαμπάρι οι εργαζόμενοι και αμέσως συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο και μπλόκαραν τη μεταφορά. Ο Κ. Ηλιάδης έσπευσε με τους μπράβους του και άρχισε να απειλεί τους εργάτες: «αν δε βγείτε από το εργοστάσιο θα σας βγάλω έξω καροτσάκι», φώναζε. Τελικά στη συζήτηση με τη διοίκηση του Σωματείου ανακοίνωσε πως εκτός από τους εργαζόμενους της ΚΟΡΤΑΓΚ θα πετάξει «καροτσάκι» στο δρόμο και όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί στις επιχειρήσεις του ομίλου του. Συνολικά ο όμιλος έχει 7 επιχειρήσεις: Κλωστήρια ΚΟΡΤΑΓΚ και ΠΙΕΡΙΚΑ ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ στον Κορινό, βαφεία - τυπωτήρια στο Κιλκίς, βαφεία στη Σίνδο, πλεκτήρια στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (ΗΛΤΕΞ), μια επιχείρηση παραγωγής χρωμάτων και μια κατασκευαστική.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και κάλεσαν τους εργαζόμενους, ενωμένοι, συντονισμένα με τους συναδέλφους τους στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, να δυναμώσουν την πάλη τους. Τους κάλεσαν να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που πετά τους εργάτες σα στημένη λεμονόκουπα στο δρόμο, ενώ την ίδια ώρα μοιράζει απλόχερα χρήμα στους εργοδότες.

Στην ΑΝΚΕΡ

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους, παρά την ωμή εργοδοτική παρέμβαση αλλά και τις πιέσεις πολιτικών παραγόντων της περιοχής, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ στον Εβρο και συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου. Προχτές, οι ιδιοκτήτες της ΣΚΑΙΠΑΚ, που νοίκιασαν το εργοστάσιο για να το λειτουργήσουν, επανήλθαν με νέα πρόταση προς τους εργαζόμενους, η οποία και πάλι δεν απαντά στο αίτημά τους για άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν, για εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και παραμονή και λειτουργία του εργοστασίου στις Φέρρες του Εβρου. Η πρόταση είχε στόχο να διασπάσει τους εργαζόμενους και απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση.

Με τους άνεργους στον ΟΑΕΔ

Στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς, εκεί που καθημερινά στοιχίζονται πλήθος ανέργων για το ψωροεπίδομα των 300 ευρώ και αναζητώντας μια θέση δουλιάς, βρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Κάλεσαν τους άνεργους που βιώνουν στο πετσί τους την αντεργατική πολιτική που τους έστειλε στις ουρές του ΟΑΕΔ και στην ανέχεια, να συμμετέχουν αποφασιστικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη. Προκλητικά ένας αξιωματικός της αστυνομίας θέλησε να παρακολουθήσει κατά πόδας τα μέλη της επιτροπής στην εξόρμησή τους. Η έντονη αντίδραση και οι διαμαρτυρίες τους και στη διευθύντρια του υποκαταστήματος τον ανάγκασαν τελικά να απομακρυνθεί. Χωρίς την αστυνομική... εποπτεία μίλησαν με άνεργους κλωστοϋφαντουργούς, οικοδόμους, μεταλλεργάτες και από άλλους κλάδους. Συνάντησαν την αγανάκτηση των ανέργων για την πολιτική που επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να τους στερεί το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή για να αυξάνει τα κέρδη του. Γι' αυτό τόνισαν στους ανέργους την ανάγκη να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και να αγωνιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ