ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ -ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις του λαού της Βολιβίας

Associated Press

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις του λαού της Βολιβίας
ΛΑ ΠΑΣ.-

Οι υποψήφιοι ιθαγενικών κινημάτων, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, καθώς και το Κίνημα για το Σοσιαλισμό-MAS, δηλαδή όλες αυτές οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν τόσο στην περσινή εξέγερση με τον «πόλεμο του αερίου» που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, όσο και στον «πόλεμο του νερού», αλλά και τις συνεχείς κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, φέρονται να προηγούνται στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βολιβία την Κυριακή, ενώ η υποστήριξη προς τα παραδοσιακά κόμματα καταβυθίστηκε ακόμα περισσότερο, ορισμένα μάλιστα φαίνεται ότι εξαφανίζονται σχεδόν.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που τοπικές επιτροπές, ιθαγένικες ομάδες και αριστερά κόμματα διαμορφώνουν καθοριστικά τον πολιτικό χάρτη της Βολιβίας, καθώς η χώρα των οκτώ εκατομμυρίων βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. Μάλλον ξεχνούν τεχνηέντως ότι ακριβώς αυτές περίπου οι δυνάμεις είναι που πρωτοστάτησαν και στην εξέγερση του 1952 που οδήγησε και στην πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική.

«Τα παραδοσιακά κόμματα δεν είναι νεκρά, αλλά έχουν τραυματιστεί σοβαρά», σημείωσε ο Γκονζάλο Τσάβες, πολιτικός αναλυτής στο τηλεοπτικό δίκτυο PAT. Τα παραδοσιακά κόμματα ελέγχουν ακόμη το Κογκρέσο, ωστόσο η διακυβέρνηση έχει καταστεί δύσκολη για τον Πρόεδρο Κάρλος Μέσα. Η ισχύς τους έχει τρωθεί σοβαρά, καθώς φαίνονταν να χάνουν στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Βολιβίας, σύμφωνα με έξιτ πολ και προβλέψεις των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων της χώρας. Στη Λα Πας και την Ελ Αλτο, όπου είχαν σημειωθεί τα πιο εκτεταμένα επεισόδια τον Οκτώβρη του 2003, εκτιμάται ότι εκλέγονται υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από νεοπαγή κόμματα και ινδιάνικες οργανώσεις. Το κίνημα MAS του Εβο Μοράλες κατέγραψε πολύ σημαντική άνοδο της πολιτικής του δύναμης σε όλη την επικράτεια και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό υπάρχον πολιτικό κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, πάντα βάσει των πρώτων στοιχείων που καταφθάνουν από τη Βολιβία, καθώς ούτε μερικά αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί.

Πολιτικοί αναλυτές σπεύδουν φυσικά να σημειώσουν ότι δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο Μοράλες, που αντιτίθεται στην πολιτική των ΗΠΑ, έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος απ' ό,τι το 2002, όταν έχασε από το Σάντσες δε Λοσάδα. Πάντως, ο Εβο Μοράλες εντούτοις πλέον είναι το κλειδί. Και αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι Μοράλες αλλά και το MAS, που στήριζαν διστακτικά τον Πρόεδρο Κάρλος Μέσα, μέχρι προσφάτως προσδοκώντας ίσως κάποια αποτελέσματα βάσει του δημοψηφίσματος, άλλαξε στάση στο ζήτημα των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, συντασσόμενος με τις δυνάμεις που απαιτούν «φυσικό αέριο» για όλους, καλώντας για μεγαλύτερο κρατικό παρεμβατισμό και υψηλότερη φορολογία στις εταιρίες αερίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μπαράζ εκρήξεων σε επτά πόλεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε επτά μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, ανήμερα της εθνικής γιορτής του Ισπανικού Συντάγματος δημιούργησαν πολύ αχό και σίγουρα μεγάλο προβληματισμό.

Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν συνολικά 18 άνθρωποι, κυρίως από σπασμένα γυαλιά. Οι Αρχές είχαν ειδοποιηθεί και εκκένωσαν τα σημεία... Οπως μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, προηγήθηκε τηλεφώνημα, πιθανότητα μέλους της οργάνωσης, στην εφημερίδα «Gara», η οποία εκδίδεται στα βασκικά.

Ο άγνωστος είχε προειδοποιήσει για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στις πόλεις Βαγιαδολίδ, Λεόν, Σαντιγιάνα ντελ Μαρ στο βορρά, Μάλαγα στο νότο, Αβιλα και Θιουδάδ στην κεντρική Ισπανία, Ρεάλ και τέλος Αλικάντε στα ανατολικά της χώρας. Μάλιστα ο άγνωστος αποκάλυψε και τις ακριβείς τοποθεσίες που είχαν τοποθετηθεί οι βόμβες. Οι βόμβες σε όλες τις πόλεις, εκτός από εκείνη στη Θιουδάδ Ρεάλ και στη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ, εξερράγησαν χωρίς να προκληθούν θύματα.

Οι επιθέσεις που αποδόθηκαν στη βασκική οργάνωση ΕΤΑ, πραγματοποιήθηκαν την Ημέρα του Ισπανικού Συντάγματος. Στις 6 Δεκέμβρη 1978 οι πολίτες της χώρας επικύρωσαν με δημοψήφισμα το συνταγματικό χάρτη της χώρας, τον πρώτο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και κατά τον οποίο δόθηκε η πρώτη μερική αυτονομία στη Χώρα των Βάσκων.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν πολύ μικροί... στο μέγεθος της σοκολάτας. Το γεγονός αυτό, καθώς και η τακτική προκαλούν προβληματισμό. Ακόμη και για τον Τεό Ουριάρτε, πρώην μέλος της ΕΤΑ και τώρα πολέμιό της, που προβάλλει στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ ως μεγάλος αναλυτής επί του Βασκικού, ο οποίος περιέγραψε τις επιθέσεις ως «ποιοτικό άλμα» της ΕΤΑ, εάν τελικά ήταν η ΕΤΑ πίσω από τις επιθέσεις... καθώς και ο ίδιος αναρωτιέται εάν πίσω από τις επιθέσεις δεν είναι κάποια ομάδα, κυρίως νεαροί, που έχει αποσχιστεί από την ΕΤΑ ή ενεργώντας χωρίς εντολές. Ο λόγος είναι η «σιωπή» της ΕΤΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη, αλλά και ο «ειρηνικός δρόμος» που πρότεινε το Ερι Μπατασούνα, κόμμα που φέρεται να είναι ο πολιτικός βραχίονας της ΕΤΑ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Σεβαστός πρωθυπουργός» ο ύποπτος για εγκλήματα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η διοίκηση του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε χτες το αίτημα του Βελιγραδίου για ακύρωση του διορισμού του Ράμους Χαραντινάι (πρώην στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ και ύποπτου για εγκλήματα πολέμου) στην πρωθυπουργία της επαρχίας με το πρόσχημα πως «η εκλογή του είναι νόμιμη και πως η πολιτική διαδικασία πρέπει να γίνει σεβαστή»...

Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζένσεν Πέτερσεν, πρόσθεσε πως το έργο της «κυβέρνησης» Χαραντινάι «θα ελέγχεται διαρκώς».

Η εξέλιξη σχολιάστηκε από το Βελιγράδι ως «ένδειξη της αδυναμίας του Πέτερσεν να φροντίσει τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο» αλλά και ως απόδειξη πως «τίποτε δεν άλλαξε στο Κοσσυφοπέδιο από την εποχή που ο "διάλογος" καθοδηγήθηκε από τη δύναμη των όπλων»...

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς παρουσίασε σειρά ενοχοποιητικών στοιχείων κατά του Χαραντινάι για την εποχή που ο τελευταίος ήταν διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ στην περιοχή Ντουκαντζίνι του Κοσσυφοπεδίου, όπου και σημειώθηκαν, όπως υπογράμμισε, τα «πιο τερατώδη εγκλήματα κατά μη αλβανικών πληθυσμών». Ο Μπάτιτς παρουσίασε ντοκουμέντα 400.000 σελίδων(!) στα οποία ο Ράμους Χαραντινάι φέρεται να διέπραξε 67 φόνους, να έχει διατάξει το φόνο «τουλάχιστον 267» και τη διοργάνωση της απαγωγής «τουλάχιστον 400» ατόμων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Προσέγγιση μέσω οικονομικών σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ άρχισε χτες την 5ήμερη ασιατική του περιοδεία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφιερώνει στην Κίνα, την οποία επισκέπτεται για έκτη φορά. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία αγοράς 23 αεροσκαφών τύπου «Airbus» αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ από την Κίνα, καθώς και άλλες βιομηχανικού ενδιαφέροντος συμφωνίες. Τα οικονομικά ζητήματα διμερούς συνεργασίας κυριαρχούν, καθώς το Γερμανό καγκελάριο συνόδευαν δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Πρακτορείου, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην Ασία. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν το 2003 κατά 25% φθάνοντας τα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν 17% αγγίζοντας τα 25 δισ. ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο, Σρέντερ και Τζιαμπάο συζήτησαν το θέμα του εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Κίνας, με το Γερμανό καγκελάριο να τοποθετείται υπέρ της άρσης του, και το ερώτημα της «μεταρρύθμισης» του ΣΑ/ΟΗΕ, στο οποίο η Κίνα θέλει μόνιμη θέση. Σήμερα, ο Σρέντερ ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Επόμενος σταθμός του Σρέντερ θα είναι το Τόκιο, όπου ο Γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ