ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Πληθαίνουν οι αγωνιστικές αποφάσεις

Φαίνεται ότι κάποιοι αρχίζουν να ενοχλούνται από τον αγωνιστικό συντονισμό φοιτητών και σπουδαστών

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση
Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση
Συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, με σκοπό την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, στην Αθήνα και τα μηνύματα που φτάνουν από τα συλλογικά τους όργανα (συλλόγους, συμβούλια, επιτροπές) από όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η - κατά γενική ομολογία - άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση είναι η αφορμή που οδηγεί τους νέους να βγουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν ολόπλευρη, ολοκληρωμένη μόρφωση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Δεν είναι όμως μόνο η κατάσταση που βιώνουν οι νέοι στα σχολεία και τις σχολές που τους οδηγεί να αντιδράσουν, αλλά και το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία κινείται στην κατεύθυνση υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των σπουδών, έχει ως στόχο την άμεση υπαγωγή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της εφαρμογής των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ολο και περισσότεροι σύλλογοι αποφασίζουν καθημερινά τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της 10ης Δεκέμβρη. Ανάμεσά τους ο Σύλλογος Φοιτητών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος), που σήμερα προχωράει σε συμβολική κατάληψη του Τμήματος και πορεία στις 12 το μεσημέρι από το Τμήμα στην Περιφέρεια, ενώ αύριο στις 8 μ.μ., διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Η απήχηση αυτή που έχει το κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών Αγώνα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, συναντά όμως και έντονες αντιδράσεις από τις δυνάμεις εκείνες μέσα στα ιδρύματα που υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Σχετική καταγγελία είχαμε από τους φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν επιτροπή έτους, συνάντησαν «τραμπουκισμούς» και «τρομοκρατία» από φοιτητές της ΠΑΣΠ και της ΕΑΑΚ, που προσπάθησαν - ανεπιτυχώς - να ακυρώσουν τη συγκρότηση της επιτροπής ως «αντικαταστατική».

Τέτοιου είδους προσπάθειες φαίνεται να γενικεύονται σε Σχολές και Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά από την άλλη, όλο και δυναμώνει και μαζικοποιείται το μέτωπο των φοιτητών και σπουδαστών που συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Καμία ανοχή στην κοροϊδία!

Στις 10 Δεκέμβρη όλοι οι σπουδαστές στο δρόμο!

Από την αρχή της χρονιάς οι σπουδαστές των ΤΕΙ νιώθουν για τα καλά στο πετσί τους τη βίαιη επίθεση στα δικαιώματά τους, στην ολοκληρωμένη και ολόπλευρη μόρφωση που θα δίνει δουλιά με δικαιώματα. Η κατάσταση στα ΤΕΙ ολόκληρης της χώρας είναι σήμερα εκρηκτική όσο ποτέ. Η πολιτική της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε χρηματοδότηση, υποδομές και μόνιμο διδακτικό προσωπικό έχει οδηγήσει στο χάσιμο ωρών και εξαμήνων, αναγκάζει τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και εργαστηριακά υλικά. Αποδεικνύεται ότι η φούσκα της ψευτο- «ανωτατοποίησης» έσπασε, τα ΤΕΙ απομακρύνονται από την επιστήμη και στην πράξη εξισώνονται με κάθε είδους ΙΕΚ. Νέοι ταξικοί φραγμοί εμποδίζουν τους σπουδαστές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Η πρόσφατη συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή ήταν μια ακόμη ευκαιρία για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δείξουν τα δόντια τους. Φάνηκε ότι ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, για κύκλους σπουδών, για αξιολόγηση των ιδρυμάτων, για ισοτίμηση των πτυχίων με τα ΚΕΣ, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από την υπογραφή της αντιεκπαιδευτικής Συνθήκης της Μπολόνια. Το ΥΠΕΠΘ κατέθεσε τροπολογία που βάζει λουκέτο σε τμήματα των ΤΕΙ, σπρώχνει τα ιδρύματα στην ιδιωτικοποίηση και αποτελεί μόνιμη απειλή για κλείσιμο για όσα τμήματα δεν προσαρμόζονται άμεσα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Παρά τις ψεύτικες εξαγγελίες, ο κρατικός προϋπολογισμός ουσιαστικά μειώνεται κατά 23%! Οι υποσχέσεις και τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση δε φτάνουν στο ελάχιστο για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών.

Κόντρα στη βάρβαρη κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΤΕΙ οι σπουδαστές αποφάσισαν να συσπειρωθούν στη βάση των κοινών και οξυμένων προβλημάτων, να συντονίσουν τη δράση τους και την απάντησή τους μέσα από τις μαζικές διεργασίες των συλλόγων, τις Γενικές και Τμηματικές Συνελεύσεις, τις Συνελεύσεις των Εξαμήνων. Η πρωτοβουλία που πήραν οι 6 Σπουδαστικοί Σύλλογοι, οι 17 Αγωνιστικές Επιτροπές Εξαμήνων και οι 47 εκλεγμένοι συνδικαλιστές από τα ΤΕΙ ολόκληρης της χώρας για συγκρότηση Πανελλαδικού Συντονιστικού αγκαλιάστηκε πλατιά από τους σπουδαστές και διευρύνθηκε με δεκάδες νέες αποφάσεις Σπουδαστικών Συλλόγων, αγωνιστικών Επιτροπών Εξαμήνων και συνδικαλιστών. Το κάλεσμα για Συντονισμό το υπογράφουν σήμερα 10 σύλλογοι και 33 Επιτροπές Εξαμήνων, ενώ οι Συνελεύσεις και οι μαζικές διεργασίες συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα!

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τρέμουν στην ιδέα ενός σπουδαστικού κινήματος μαζικού, μαχητικού, διεκδικητικού στη βάση των σημερινών αναγκών. Το μακρύ τους χέρι στα ΤΕΙ, οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αφού πρώτα διέλυσαν την ΕΣΕΕ, προσπαθούν να ξεμπερδέψουν και με κάθε μαζική διεργασία, να ευνουχίσουν το σπουδαστικό κίνημα. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ όχι μόνο αποκρύπτουν και θολώνουν τα νερά γύρω από τα μεγάλα προβλήματα των ΤΕΙ, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως οι καλύτεροι προπαγανδιστές του μεγάλου κεφαλαίου στη διάλυση των πτυχίων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Στήνουν ολόκληρους μηχανισμούς πλασαρίσματος των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, μηχανισμούς συνδιαλλαγής με τις Διοικήσεις και την ΟΣΕΠ, που στοχεύουν στην καθυπόταξη της νεανικής ανησυχίας, την καθυπόταξη της συνείδησης των σπουδαστών, την παραίτηση από τη διεκδίκηση. Με τραμπουκισμούς και απειλές (Αθήνα, Λάρισα και αλλού), με κοινά πλαίσια (Καλαμάτα) ορθώνουν μαύρο μπλοκ ενάντια στο Συντονιστικό και προσπαθούν να σαμποτάρουν κάθε αγωνιστική διεργασία.

Γίνεται φανερό ότι για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των ΤΕΙ δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο δρόμος της ρήξης με την πολιτική που υπονομεύει το μέλλον και τις ανάγκες μας. Ο αγώνας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, κόντρα στο «στραγγαλισμό» και το μαρασμό των ιδρυμάτων, για γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, εργαστήρια για όλους, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών, για πτυχία με αξία που να διασφαλίζουν δουλιά με δικαιώματα. Γι' αυτό και ο κάθε σπουδαστής έχει συμφέρον αντικειμενικό να συστρατευτεί με το Συντονιστικό και τους συλλόγους, ο κάθε ένας έχει τη θέση στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 10 του Δεκέμβρη! Μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Με όπλο τις αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων και τα αιτήματά μας που δίνουν πραγματική απάντηση στα προβλήματα, με σύμμαχο ολόκληρο το λαό που υποφέρει από την ίδια πολιτική, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει!

Τις μέρες που μας μένουν μέχρι την Παρασκευή 10 του Δεκέμβρη βάζουμε τα δυνατά μας! Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μας, συγκροτούμε μαζικά αγωνιστικές Επιτροπές Αγώνα και αγωνιστικές Επιτροπές Εξαμήνων σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα! Παίρνουμε αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και το Συντονιστικό. Στις 10 Δεκέμβρη δίνουμε όλοι το «παρών» στο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος!


Κώστας ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ
Μέλος της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ