ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Για 48 ώρες κλειστά όλα

Αρχίζει αύριο η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τη διεκδίκηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων και αντιδρώντας στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εντείνει τη λιτότητα, διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία, ιδιωτικοποιεί παραπέρα τους ΟΤΑ κ.α. Η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στους ΟΤΑ καλεί τους απεργούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνουν τη δεύτερη ημέρα της απεργίας, στις 10.12.2004, στην πλατεία Βάθης και ώρα 10 το πρωί, αλλά και στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Ολες αυτές τις ημέρες, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις έδωσαν και δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Με περιοδείες, συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις ενημερώνουν τους εργαζόμενους για την ανάγκη συμμετοχή τους, που επιβάλλεται από την όξυνση των προβλημάτων τους. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι όρο για την αποτελεσματικότητα του αγώνα αποτελεί η συσπείρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου και ο συντονισμός τους με τους άλλους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής. Καταλήγοντας, οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων, που είναι: Σταθερή μόνιμη εργασία για όλους, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο για όλους (30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο για τα ΒΑΕ), αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα των εργαζομένων - σε αυτές - σε μόνιμες θέσεις στους ΟΤΑ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή εργασία

Από παλαιότερη κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων
Από παλαιότερη κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι σχολικοί φύλακες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Οι περίπου 2.800 εργαζόμενοι στη φύλαξη σχολείων απασχολούνται μέσω προγράμματος που ξεκίνησε το 2001, τους πρώτους μήνες χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 31-12-2004 και ο κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο είναι ορατός. Στη συνάντηση που είχαν με τον γγ του υπουργείου κ. Βεζυργιάννη ο τελευταίος τους είπε ότι θα δοθεί τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις τους. Δηλαδή, μέχρι τότε που προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την εφαρμογή του ΠΔ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι από τους λίγους που έχουν την πιθανότητα να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Ομως, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2005 δεν προβλέπει κονδύλι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ακόμα, με δεδομένο ότι η πρόσληψή τους θα γίνει από τους δήμους, η ΚΕΔΚΕ βάζει ένα ακόμα εμπόδιο, αφού έχει δώσει εντολή στους δήμους να μην προχωρήσουν σε καμιά τέτοια πρόσληψη, αν πρώτα δε δοθούν λεφτά από το κράτος.

Οι σχολικοί φύλακες αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι συμβάσεις τους είναι συμβάσεις επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή δε θεωρούνται καν εργαζόμενοι! Ετσι, δεν τους αναγνωρίζει η κυβέρνηση το δικαίωμα στην ασφάλιση, δεν παίρνουν υπερωρίες ή νυχτερινά (οκτώ ημέρες το μήνα δουλεύουν από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί), ούτε τα βασικά επιδόματα (δώρα, άδειες, ασθενείας κ.ά.) και πληρώνονται μόλις με 590 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, η περίπτωση των σχολικών φυλάκων δείχνει ανάγλυφα τους αντεργατικούς σκοπούς της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενας από αυτούς είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα από το κράτος στους ΟΤΑ, τις οποίες - στα πλαίσια μετατροπής τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - θα τις προσφέρουν έναντι αντιτίμου, δηλαδή θα λειτουργούν ανταποδοτικά και θα πληρώνονται από τον ίδιο το λαό. Την πολιτική αυτή στήριζε και στηρίζει η ΚΕΔΚΕ - με πρωταγωνιστές τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ - που όχι μόνο δε διεκδικεί χρήματα από το κράτος, αλλά αποδέχεται το ρόλο των δήμων ως επιχειρηματιών και προωθεί με αθρόες προσλήψεις τη μερική απασχόληση και την έκτακτη εργασία. Ετσι, φαντάζει το λιγότερο υποκριτική η θέση της να μη γίνουν προσλήψεις, αν δε δοθούν λεφτά.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Πάγια και διαρκής ανάγκη το δικαίωμα στη δουλιά

Τη θέση του για άμεση πρόσληψη των συμβασιούχων του Δημόσιου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μακριά από τις αυταπάτες περί πανάκειας της κοινοτικής οδηγίας 1999/70 διατύπωσε χτες το ΚΚΕ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκαν οι (σχεδόν κοινές) προτάσσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ υπέρ της εφαρμογής της οδηγίας.

«Οσοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να τακτοποιηθούν», τόνισε παρεμβαίνοντας ο Αγγελος Τζέκης μιλώντας για «σταθερή θέση εργασίας με πλήρες ωράριο, αποδοχές και ασφάλιση». Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να παίζονται στις πλάτες των συμβασιούχων πολιτικά παιγνίδια».

Αναφορικά με τις 2 προτάσεις νόμου, τόνισε ότι το ΚΚΕ τις καταψηφίζει σημειώνοντας ότι «ζητούν την εφαρμογή μιας κοινοτικής οδηγίας». Οπως είπε ο Αγγελος Τζέκης «η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ δίνει κατεύθυνση σε όλα τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν στην εφαρμογή της εργασίας ορισμένου χρόνου και σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας». Αναφερόμενος μάλιστα στην πορεία που οδήγησε στην έκδοσή της υπογράμμισε πως «το ζήτημα είναι ότι προηγήθηκε της υπογραφής της η προσπάθεια των οργάνων της ΕΕ να βάλουν τους εργαζόμενους πάνω στα συμφέροντα των εργοδοτών», λέγοντας ότι «οι πιέσεις που ασκεί είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης». Παράλληλα υπενθύμισε ότι «αυτή η οδηγία κάνει αναφορά στην καταστατική συνθήκη της ΕΕ», ενώ «είναι χαρακτηριστική η μεθόδευση της ΕΕ στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων». Κατέληξε τονίζοντας ότι η εν λόγω οδηγία «δεν εξασφαλίζει και δε μετατρέπει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αόριστου χρόνου» και πως «δεν υποχρεώνει η ΕΕ με τη συγκεκριμένη οδηγία τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αόριστου». Αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων συνολικά επισήμανε ότι «εν γνώσει του ΠΑΣΟΚ υπήρξε πολιτική ομηρία»!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η εισηγήτριά του, Ευ. Σχοιναράκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προεκλογικό εμπόριο ελπίδων» αναφορικά με τους συμβασιούχους λέγοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε για το θέμα κινείται εις βάρος της εργατικής νομοθεσίας. Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, σημείωσε ότι η κοινοτική οδηγία παρέχει «λύση που παίρνει υπόψη της την ελληνική πραγματικότητα» σημειώνοντας ότι δεν είναι αντισυνταγματική, ενώ ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η κοινοτική οδηγία «είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ολιγώρησε προκειμένου να επιλύσει το θέμα, ενώ σημείωσε ότι «είμαστε υπόλογοι στην ΕΕ» για το τι συμβαίνει με τους Ελληνες συμβασιούχους, μέσω της κοινοτικής οδηγίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ