ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δυσοίωνο το μέλλον για τις κατοχικές δυνάμεις

Περιπολικά της «ιρακινής εθνοφρουράς» έχουν δεχτεί επίθεση από την αντίσταση

Associated Press

Περιπολικά της «ιρακινής εθνοφρουράς» έχουν δεχτεί επίθεση από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Τους 1.000 επισήμως, κατά το Πεντάγωνο, έφτασαν οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ο πραγματικός αριθμός μπορεί να έχει μεγαλύτερη απόκλιση... Την ίδια στιγμή, η CIA εμφανίζεται πολύ απαισιόδοξη αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, εννοείται για τις κατοχικές δυνάμεις.

Βάσει δημοσιεύματος των «New York Times», απόρρητα έγγραφα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ καταδεικνύουν την απαισιοδοξία της. Σε διαβαθμισμένο τηλεγράφημα που απέστειλε προσφάτως ο επικεφαλής της CIA στη Βαγδάτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, σκιαγραφείται μία σκοτεινή εικόνα της κατάστασης τόσο από πλευράς πολιτικής, όσο και από οικονομίας και ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των μαχών σε όλο το Ιράκ όπως εξελίσσεται, δύο Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στη Βαγδάτη, αλλά και το Ανμπάρ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες, η μία Αρμενίων και η άλλη Χαλδαίων, στη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή οι κατοχικές δυνάμεις μετά το τετραήμερο μπαράζ επιθέσεων συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό, συλλαμβάνοντας δεκάδες «υπόπτους» σε επιδρομές γύρω από την πόλη Τικρίτ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ενώ μερικές ώρες αργότερα, ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Αμπραμς, διοικητής της 1ης Μονάδας Κρούσης των Τεθωρακισμένων δήλωσε: «Η επιχείρηση αυτή ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στη διεθνή τρομοκρατία που εδράζει στη Βαγδάτη»...

Το θέμα της «εισχώρησης ξένων μαχητών και τρομοκρατών» τέθηκε και μάλιστα με εμπρηστικό τρόπο εκ μέρους του δοτού αναπληρωτή μεταβατικού πρωθυπουργού, Μπαρχάμ Σαλέχ, ενώπιον του Ιρακινού Συμβουλίου. Ο Σαλέχ εξέφρασε την «αγανάκτησή του» γιατί οι γειτονικές του Ιράκ χώρες δεν πράττουν τα δέοντα ώστε να αποτρέψουν τους «ξένους μαχητές» να εισέλθουν στο Ιράκ και να παίρνουν μέρος στις μάχες, ενώ προειδοποίησε ότι η «κυβέρνηση του Ιράκ θα αντιδράσει αποφασιστικά εάν δεν κάνουν τίποτα»...

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δοτό πρωθυπουργό Αγιάντ Αλάουι, εξέφρασε την απορία του πώς είναι δυνατόν να γίνουν οι εκλογές στις 30 Γενάρη υπό αυτές τις συνθήκες.

Πάντως, ο Αλάουι επιμένει. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της Γενεύης «LE TEMPS», ο Αλάουι επιμένει ότι η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί στο τέλος του επόμενου μήνα, παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέλη των φυλών και των θρησκευτικών οργανώσεων του Ιράκ μπορούν να λάβουν μέρος με ασφάλεια, οι εκλογές μπορεί να γίνουν σε φάσεις και οι διάφορες επαρχίες να ψηφίσουν διαφορετικές ημέρες.

Αγωγές κατά του αμερικανικού στρατού

Με νομικά μέσα κινήθηκαν εναντίον του στρατού οχτώ Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο μέτωπο του Ιράκ, για περισσότερο χρόνο από όσο προέβλεπε η θητεία τους. Οι δικηγόροι τους συνεργάζονται με το Αμερικανικό Κέντρο για την Προστασία των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, σε μια υπόθεση, η οποία αποτελεί την πρώτη νομική κίνηση εναντίον του αμερικανικού στρατού.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι περίπου 7.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού έχουν παραμείνει στο Ιράκ για αρκετούς μήνες παραπάνω. Εξάλλου, οι εκλογές του Γενάρη στην εμπόλεμη περιοχή δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για στρατιωτικό προσωπικό, καθώς η κατάσταση στη χώρα δε δείχνει να εξομαλύνεται.

Μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Ιράκ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Γενάρη, θα διεξαχθεί δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υπουργός Επικοινωνιών της δοτής κυβέρνησης της χώρας Λουέλ Χατίμ Σουλτάν αλ Αρις. Τέλος, για την εν γνώσει του συμμετοχή στη μαζική εξόντωση των Κούρδων της Χαλάμπτζα παραπέμπεται σε δίκη ο Φραν βαν Ανράατ, Ολλανδός βιομήχανος, ο οποίος φέρεται να προμήθευσε τον Σαντάμ Χουσεΐν με τις πρώτες ύλες παρασκευής των χημικών όπλων που οδήγησαν στο θάνατο 5.000 ανθρώπων το 1988.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή καταστολή...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουρκικές δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων όρμησαν χτες εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν την κατάσταση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τα Λευκά Κελιά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένα επεισόδια, αναφέρουν πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων Ανατολή και Ασοσιέιτεντ Πρες. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 50 διαδηλωτές, ενώ «ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι διαδηλωτές, μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και «εκτός νόμου οργανώσεων» της τουρκικής αριστεράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαδήλωσαν ζητώντας να καταργηθεί ο νόμος του «νέου» τουρκικού ποινικού κώδικα, που προβλέπει πολύ αυστηρότερα μέτρα εναντίον «των απείθαρχων κρατουμένων»: Ανάμεσα σε αυτά, η απομόνωσή τους. Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σχετική τροποποίηση την περασμένη εβδομάδα --και αυτή, ασφαλώς, «χαιρετίστηκε» από την κοπτόμενη για τα... ανθρώπινα δικαιώματα ΕΕ.

«Φυσικά», αυτά τα γεγονότα δεν αναμενόταν να πάρουν μεγάλη δημοσιότητα ή να προκαλέσουν συζήτηση, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που αποτελεί αντικείμενο άγριων παζαριών και ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που αντιμάχονται και ταυτόχρονα συντίθενται...

Στις τουρκικές φυλακές εξακολουθούν να σαπίζουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ανέφερε την 27η Νοεμβρίου παραδέχτηκε ότι στις φυλακές υπάρχουν τουλάχιστον 5.557 πολιτικοί κρατούμενοι σε 73 φυλακές, περιλαμβανομένων 11 φυλακών τύπου F. Αλλες δύο φυλακές τύπου F κατασκευάζονται στη Βαν και την Κιρίκαλε. Στην απεργία πείνας εναντίον του νέου τύπου φυλακών απομόνωσης έχουν πεθάνει 117 άνθρωποι...

ΧΙΛΗ
Νέες αποκαλύψεις για Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Ξεκαθάρισμα» καθώς φαίνεται επιχειρείται και με τη συναίνεση των ΗΠΑ, καθώς οι New York Times πρωτοστατούν στις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος και τις διάφορες ύποπτες οικονομικές δοσοληψίες του δικτατορικού καθεστώτος, πρωτοστατούντος του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Εκ νέου λοιπόν οι New York Times έφεραν στο φως της δημοσιότητας νέα έγγραφα σχετικά με τις οικονομικές δοσοληψίες του Πινοτσέτ, όπου ο δικτάτορας φέρεται να έλαβε «προμήθειες για υπηρεσίες» ύψους 12,3 εκατ. δολαρίων από αρκετές χώρες στα χρόνια του καθεστώτος του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μόνο το 1976 κατέθεσαν στο όνομα του Πινοτσέτ το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων. Αλλες χώρες που έπραξαν το ίδιο είναι η Παραγουάη, η Ισπανία, η Κίνα, η Βρετανία, η Μαλαισία και η Βραζιλία.

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη των ποσών αυτών αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης έρευνας του Κογκρέσου για το ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς του πρώην δικτάτορα και της συζύγου του στην Τράπεζα Riggs. Τέλος, το Κογκρέσο εξετάζει την υπόθεση, δεδομένου ότι η Τράπεζα δεν εξέτασε την προέλευση των χρημάτων αυτών.

BBC - «ΚΟΛΓΚΕΪΤ - ΠΑΛΜΟΛΙΒ»
Χιλιάδες απολύσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σχεδόν 3.000 εργαζομένους ή το 10% των εργαζομένων του ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το BBC και μάλιστα σε πρώτη φάση, ενώ δεν αποκλείονται περαιτέρω περικοπές προσωπικού μελλοντικά.

Η πλειοψηφία των περίπου 3.000 απολύσεων θα πραγματοποιηθεί σε κλάδους που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην παραγωγή προγράμματος, όπως στην οικονομική διαχείριση και στον κλάδο προσωπικού. Σύμφωνα με το BBC, άμεσος στόχος των περικοπών είναι η εξοικονόμηση 320 εκατομμυρίων στερλινών από τον προϋπολογισμό της δημόσιας επιχείρησης θεάματος τα επόμενα τρία χρόνια και η απόφαση ήρθε ύστερα από σειρά αναθεωρήσεων των εργασιακών πρακτικών και εκπομπών της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης. Κατά τη διοίκηση στόχος είναι η αύξηση των εξωτερικών παραγωγών, η μετακίνηση εντός πενταετίας μεγάλων τμημάτων όπως το αθλητικό, το πέμπτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου και τα παιδικά κανάλια από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ. Επίσης θα πουληθούν ορισμένα από τα περιοδικά και ίσως ολόκληρος εκδοτικός κλάδος βιβλίων του BBC.

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Μαρκ Τόμσον, είπε ότι θέλει να μεταμορφώσει το BBC και να διαθέσει περισσότερα κονδύλια σε «εμπορικότερου χαρακτήρα προγράμματα».

Στο μεταξύ, η εταιρία «Colgate-Palmolive» («Κολγκέιτ-Πάλμολιβ») ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 4.400 θέσεις εργασίας και θα κλείσει το ένα τρίτο των 78 εργοστασίων της παγκοσμίως, με στόχο, φυσικά, την περικοπή των εξόδων της και την αύξηση των κερδών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ