ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Δύο κόσμοι χωριστά

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Αν υπάρχεικάτι καλό σ' όλο αυτό το άνοιγμα του βόθρου των δημοσίων προμηθειών - ειδικά των στρατιωτικών - είναι ότι βγαίνουν στην επιφάνεια έστω και κάποια νούμερα, χρήσιμα για διάφορες συγκρίσεις.

Του ενός η υπογραφή τού φέρνει μερικά εκατομμύρια δολάρια. Του αλλουνού το καθημερινό ξεπάτωμα πληρώνεται μ' ένα δολάριο. Να 'ταν ένας προς έναν η σύγκριση να γινόταν συζήτηση. Ομως, από τη μια έχεις μια χούφτα παράσιτα κι απ' την άλλη κάμποσα δισεκατομμύρια ανθρώπων. Ούτε καν για κραυγαλέα ανισότητα δεν μπορείς να μιλήσεις. Είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Κι όμως,το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κατορθώνει σε μια ανακοίνωση να ενοχοποιήσει τα θύματα. Για τη φτώχεια τους, λέει, δε φταίει μόνο η ανεργία. Φταίει και η χαμηλή παραγωγικότητα. Εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης για το κεφάλαιο.

Κι αν ανακοινώνουν τα νούμερα της φτώχειας δεν είναι που τους έπιασε ο πόνος. Είναι από τη μια για να τρομοκρατήσουν όσους έχουν ένα μεροκάματο κι από την άλλη για να προβάλουν αυτό που οι ίδιοι ομολογούν στο τέλος της ανακοίνωσης, ότι τελικά δεν είναι λύση, γιατί δεν μπορεί να είναι λύση.

Το παραμύθιπερί ανάπτυξης που θα έρθει από την αύξηση της παραγωγικότητας και τελικά θα δώσει δουλιά είναι αρκετά παλιό και δοκιμασμένο. Τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος προβάλλουν όλο και πιο ανάγλυφα.

Στο διά ταύτα είναι μόνο κάποια «Μοσάντο» που βγαίνει κερδισμένη καλλιεργώντας θάνατο. Στον κόσμο των επιχειρήσεων όμως αυτό λογίζεται ως «ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων»!

Ποτέ δεν αρκούσανμόνο οι διαπιστώσεις. Χρειάζεται και το γκρέμισμα κάθε αυταπάτης, και η αποκάλυψη της αναδιανομής πλούτου, πολύ περισσότερο όμως χρειάζεται το δικό σου σχέδιο ως τάξη απέναντι σε τάξη.

Πριν μας πείσουν, μέσα από κάτι παράξενες αναλύσεις, ότι πρέπει να νιώθουν και ένοχοι οι εργάτες για το γκρέμισμα των κοινωνικο-ασφαλιστικών συστημάτων. Πριν καταντήσουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο κάποιων κακοπληρωμένων χαφιέδων.

Υπάρχειμια διαφορά-άβυσσος ανάμεσα στον κόσμο των εργατών και σ' όλο αυτό το παρασιτικό συνονθύλευμα που βρίσκεται ακόμα στον αφρό.

Ο δικός μας κόσμος διαδηλώνει και σήμερα. Ο δικός τους κόσμος θα είναι και αύριο το «πρώτο θέμα». Ωσπου ο δικός μας κόσμος όχι μόνο να μη χωρά στο κορσέ του δικού τους, αλλά και να έχει γίνει ικανός να φέρει τα πάνω κάτω.


ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΟΥΛΙΑ...

ΤΟ ΧΡΗΜΑ: «Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2000 άρχισε η ροή των χρημάτων για τους TOR με κατεύθυνση την εταιρεία "Ντρουμίλαν" σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο δρόμος του χρήματος άρχισε από τη Μόσχα, ενώ δεν είχε υλοποιηθεί κανένα αντισταθμιστικό όφελος από την αγορά των TOR. Οι πρώτοι λογαριασμοί αφορούν στη διακίνηση ποσού 25.091.757 δολαρίων» (το πρώτο θέμα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ: «Με ημερήσιο εισόδημα μικρότερο από δύο δολάρια ζουν σήμερα 1,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή οι μισοί των εργαζομένων παγκοσμίως. Το 2003 υπήρχαν 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι που κατείχαν μία θέση απασχόλησης, ενώ 185,9 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι. Ανθρωποι που φτάνουν στο επταπλάσιο του αριθμού των ανέργων εργάζονται μεν, αλλά εξακολουθούν να ζουν μέσα στη φτώχεια. Περίπου 550 εκατομμύρια εργαζόμενοι κερδίζουν λιγότερα από ένα δολάριο τη μέρα. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Χουάν Σομαβία επεσήμανε πως δεν είναι μόνο η έλλειψη εργασίας που είναι πηγή φτώχειας, αλλά και η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας (...) Η βελτίωση της παραγωγικότητας μπορεί βραχυπρόθεσμα να μεταφραστεί σε απώλειες θέσεων εργασίας με αύξηση των κερδών και όχι των μισθών, στο να γίνει η δουλιά πιο δύσκολη και οι ώρες εργασίας περισσότερες» (αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΔΓΕ / «ΕΘΝΟΣ»).

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ: «Τα καρτέλ των ναρκωτικών στην Κολομβία ανέπτυξαν ένα γενετικά τροποποιημένο δένδρο κόκας, το οποίο παράγει υψηλότερες ποσότητες του ναρκωτικού και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα φυτοκτόνα. Το δένδρο παράγει 8 φορές περισσότερη κοκαΐνη από το κανονικό φυτό» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΣΑΝ 25 εκατομμύρια δολάρια για τους TOR

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΥΠΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ στη Μόσχα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εμφύλιος στην κυβέρνηση

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν κάνει πίσω...

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΑΣΟΚ υπέρ βαρόνων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΣΕΤΕΣ και μυστικοί λογαριασμοί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΛΥΣΣΑΛΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από το ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα

Η ΝΙΚΗ: Εληξε η Εξεταστική

Η ΧΩΡΑ: ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΡΤΑΚΙ Ζορμπά, Σπήλιου, Γκουριώτη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παρακράτος και βλακεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΑΠΛΟΚΗ ο βασικός μέτοχος είναι μόνο η αρχή

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ με στόχο πρόωρες κάλπες

ΤΑ ΝΕΑ: Δεν ήξερα τι υπέγραφα...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδιάλλακτη η Τουρκία - όροι από την Ελλάδα

Η ΑΥΓΗ: Μετά-ολυμπιακό πλήγμα στην Αθήνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 7.000 ΘΕΣΕΙΣ στο δημόσιο τομέα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εθελούσια έξοδος και σε τράπεζες

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ η επιχειρηματική ασυδοσία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τελειώνουν οι αυταπάτες

«Αυτό που προσφέρεται στη Λευκωσία είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μία τέτοια συμφωνία ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η τελωνειακή ένωση δεν υποχρεώνει την Αγκυρα να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. Η διπλωματική μάχη πρέπει λοιπόν να συνεχιστεί» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Να τους μιμηθούμε...

«Να υπογραμμιστεί πως η πρόσφατη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Αγγλία θα προσεγγίσει τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο εάν δεν αυξηθεί στο άμεσο μέλλον είτε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη, είτε δε μειωθούν οι συντάξεις κατά 30% αναφέρεται κυρίως στο κεφαλαιοποιητικό (επαγγελματική σύνταξη) και όχι στο αναδιανεμητικό σύστημα. Ο πυλώνας αυτός στην Αγγλία απώλεσε σημαντικό τμήμα του αποθεματικού του κεφαλαίου εξαιτίας της χρεοκοπίας επιχειρήσεων και των απωλειών που σημείωσαν οι επενδύσεις του στο χρηματιστήριο» (ο Σ. Ρομπόλης στα «ΝΕΑ»).

Ολα επί πληρωμή...

«Ο κοινωνικός ρόλος που παραδοσιακά ασκούσαν οι κρατικές αρχές δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει αναλλοίωτος. Νέοι φορείς κοινωνικών καθηκόντων καλούνται να θεσμοθετηθούν έτσι ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς το κράτος» (το άρθρο στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«Τρεις κι εξήντα...»

«Ανω κάτω έχει γίνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος για την εξάρθρωση της 17Ν. Οι υλικές αμοιβές προκάλεσαν τη δυσφορία των περισσοτέρων οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατανομή άδικη. Κάποιοι παίρνουν ενάμιση μισθό και άλλοι - οι περισσότεροι- το ένα τρίτο του μισθού, δηλαδή 200 ευρώ. Συνολικά θα αμειφθούν 493 άτομα» (η είδηση στα «ΝΕΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ