ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
Οι αντιστασιακοί καταγγέλλουν και απαιτούν

Την επίσημη, χωρίς διακρίσεις και ολοκληρωμένα, αναγνώριση της ΕΑΜικής Αντίστασης και την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών, αλλά και να διδάσκεται το Επος της Αντίστασης στα σχολεία και τη νεολαία, απαιτούν, με ψηφίσματα που εξέδωσαν στις γενικές τους συνελεύσεις, τα Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ. Απαίτηση, επίσης, των αντιστασιακών οργανώσεων είναι, επιτέλους, η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις, που η γερμανική κυβέρνηση οφείλει στα θύματα της ναζιστικής κατοχής, όπως και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που άρπαξε από τη χώρα και το λαό.

Αναφερόμενοι στην κυβερνητική στάση απέναντι στους αγωνιστές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και Εθνικής Αλληλεγγύης, οι αγωνιστές εκφράζουν την απογοήτευσή τους «από τη συμπεριφορά και στάση της πολιτείας απέναντι στα θύματα του αγώνα μας και τις θυσίες του λαού μας». Οπως τονίζει το ψήφισμα της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, «θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να δεχτεί αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων -ΠΟΑΟ, κάτι που επί σειρά τετραετιών, προκλητικά, αρνήθηκε ο κ. Σημίτης, περιφρονώντας τους αντιστασιακούς».

Η ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, στιγματίζοντας τη συμπεριφορά της Νομαρχίας Αθηνών απέναντι στους αντιστασιακούς αγωνιστές, τονίζει: «Αποτελεί ιεροσυλία, για τα κόκαλα των νεκρών μας τα ιερά, η ιταμή προσπάθεια του νομάρχη Αθήνας Γ. Σγούρου και της υπερνομάρχη Φ. Γεννηματά να εμποδίσουν την ΠΕΑΕΑ να καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη για την επέτειο της απελευθέρωσης. Δεν ανεχόμαστε, προστίθεται, να ορθώνουν ανάστημα σε μας, που ματώσαμε εκδίδοντας φιρμάνια που μόνο από τους θώκους της γερμανοκρατούμενης χώρας εκδίδονταν». Και καταλήγει, σχετικά:

«Αντιπαρερχόμαστε το απύθμενο θράσος τους να μας διατάζουν να συνεορτάζουμε την απελευθέρωση σαν κομπάρσοι σε νομαρχιακές φιέστες, χειροκροτώντας επιγόνους απόντων - αν όχι υπονομευτών του αγώνα - σε άχρωμες ομιλίες, γενικώς και αορίστως, χωρίς ίχνος αναφοράς στον πρωτοστάτη και αιμοδότη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, το ΚΚΕ και στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και την Εθνική Αλληλεγγύη, που έσωσε χιλιάδες Ελληνόπαιδα από την πείνα. Τους πληροφορούμε ότι εμείς επιλέγουμε να γιορτάζουμε τις επετείους του αγώνα, όταν και όπου μπορούμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας πατριωτικά και όχι συμβατικά, μέχρις ότου αποφασίσουν να παραχωρήσουν το βήμα σ' αυτούς που επιτέλεσαν το Επος της Εθνικής Αντίστασης».

Οι αντιστασιακές οργανώσεις εκφράζουν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των λαών που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και καλούν τους αντιστασιακούς αγωνιστές να αγωνίζονται μαζί με το ταξικό εργατικό - αγροτικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα για τα λαϊκά προβλήματα, προβάλλοντας και την απαίτηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Αντιστεκόμαστε, τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών του κόσμου και καταδικάζουμε με οργή τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους για την κατοχή του Ιράκ. Καταδικάζουμε τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και θα συνεχίσουμε τη συμπαράστασή μας. Θα συμμετέχουμε σε κάθε αγώνα των εργαζομένων, συνταξιούχων και απολυμένων για τα δικαιώματά τους κλπ.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ