ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Καλές προθέσεις αλλά και σοβαρά προβλήματα
  • Γενικόλογο το περιεχόμενο των «συμφωνιών» που υπογράφουν σήμερα Καραμανλής - Πούτιν
  • «Αγκάθι» η προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων

ΜΟΣΧΑ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Σε επίπεδο βελτίωσης κλίματος και διακηρύξεων καλών προθέσεων για την «αναθέρμανση» των διμερών σχέσεων φαίνεται να εξαντλείται η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη Ρωσία που ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν.

Αυτό προκύπτει τόσο από το γενικόλογο περιεχόμενο των κοινών δηλώσεων - και όχι συμφωνιών - που θα υπογράψουν σήμερα οι δύο ηγέτες, όσο και από την ανάδειξη των, αξεπέραστων ορισμένες φορές, προβλημάτων που ταλανίζουν τις διμερείς σχέσεις, απόρροια και των δεσμεύσεων που έχει η ελληνική πλευρά ως μέλος του NATO και της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στις ρωσικές ενεργειακές πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και διεκδικεί μερίδιο στην «καινούρια και δυναμική» ρωσική αγορά, όπως τη χαρακτήρισε μέλος της ελληνικής αποστολής, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να «συμμορφωθεί» με τις επιταγές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα με την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων και την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη. Στο κοινό πρόγραμμα δράσης 2005 - 2006 που θα υπογραφεί σήμερα, περιλαμβάνεται αναφορά για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την οποία ζητείται, έμμεσα πλην σαφώς, από τη ρωσική κυβέρνηση να φροντίσει για τη συμβατότητα των οπλικών συστημάτων... με τα ΝΑΤΟικά που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «τελειοποίηση του συστήματος παροχής συνδρομής στη χρήση των οπλικών συστημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού». Πληροφορίες φέρουν τη ρωσική πλευρά να είναι εξοργισμένη από το χειρισμό της υπόθεσης των TOR-M1, γιατί, όπως λένε, αμφισβητείται η αμυντική και πολεμική ικανότητα του αντιαεροπορικού συστήματος.

Οσο για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δε φαίνεται να προχωρά στο ορατό μέλλον η υλοποίησή του και το έργο παραμένει σε επίπεδο εκδήλωσης πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίησή του, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μονογραφή του σχετικού μνημονίου, χωρίς ωστόσο να έχουν επιλυθεί σημαντικά πρακτικά προβλήματα, όπως τα ποσοστά των εταιριών των τριών συμμετεχόντων κρατών (Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία).

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, αρέσκεται να δημιουργεί εντυπώσεις περί «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, καθώς διπλωματικά στελέχη της αποστολής επικαλούνταν το πρόσφατο ταξίδι στο Κάιρο και το άνοιγμα στον «αραβικό κόσμο»...

Στις επαφές που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός συζητούνται και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό ότι στη σημερινή συνάντηση στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος θα θέσει στον Ελληνα πρωθυπουργό και την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίεβο «πράξεις αποσταθεροποίησης», ενώ χαρακτήρισε ανάρμοστες τις απειλές του ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης για ανάληψη της εξουσίας «με τη βία». Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη της, υπαγορεύεται από την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της ΕΕ, αφήνοντας έτσι να φανεί η «απόκλιση» με τις ρωσικές θέσεις. Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις εντυπώσεις τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι η στάση τους διαφοροποιείται από τη «σκληρή» στάση που κρατούν άλλα κράτη - μέλη. «Δε θα επιπλήξουμε τους Ρώσους για τη στάση τους στην Ουκρανία»(!), έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, το πρόγραμμα κοινής δράσης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αποσκοπεί στην αύξηση του όγκου των διμερών συναλλαγών που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αρκεί να αναφερθεί ότι το διμερές ισοζύγιο είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας, με κύριο χαρακτηριστικό τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα το 2003 αποτελούνται κυρίως από πετρέλαιο (1,77 δισ. δολ.) και φυσικό αέριο (222,7 εκατ. δολ.). Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν το 83,8% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών. Ωστόσο, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις «περνάνε» μέσα από το υπάρχον πλαίσιο συμφωνίας ΕΕ - Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ζητήθηκε χτες από τον Κ. Καραμανλή να σχολιάσει το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας περιορίστηκε να τις χαρακτηρίσει «καλές», αποδίδοντάς τες μάλιστα στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας είχε επαφές με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνοφ και τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Φραντκφόφ, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις. Νωρίτερα συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β'. Στους ομογενείς - υπολογίζονται σε 100.000 άτομα σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ενωση - ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε παλιές υποσχέσεις και αποτελεσματικές λύσεις «με ορίζοντα τετραετίας»(!). Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την ίδρυση ιατρικού κέντρου στην περιφέρεια της Σταυρούπολης, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για «διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλωσσάς», όπως οικονομική βοήθεια, διδακτικά μέσα και υποτροφίες. Επίσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τα έξοδα για να φτιαχτεί ανδριάντας στη Μόσχα των ιερομόναχων αδελφών Λειχούδη για τη συμβολή τους «στην ανάπτυξη της πανεπιστημιακής παιδείας στη Ρωσία», ενώ έχει ήδη αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης του σχολικού συγκροτήματος στο Μπεσλάν στη Βόρ. Οσετία.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Αχτίδα 7ου και 1ου Διαμερισμάτων Α' Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, αύριο, Παρασκευή 10 Δεκέμβρη ώρα 9.30 μ.μ. στην ταβέρνα «ΤΟ ΤΖΑΚΙ» (Κυρίλλου Λουκάρεως & Ραγκαβή - Πίσω από τον Αρειο Πάγο - Είσοδος από Πλατυπόδη 4 - Τηλ. 210-6432.149). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Κόμματος και θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια! Τιμή πρόσκλησης: 16 ευρώ. (Πλήρες δείπνο, χωρίς τα ποτά).
  • Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση προς τιμήν των 86χρονων του Κόμματος και του 17ου Συνεδρίου του, αύριο, Παρασκευή 10/12, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Βαγγέλης και υιός» (Λάρνακος και Αχαρνών 238, Αγ. Νικόλαος).
  • Μπροστά στο 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν του, οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ πραγματοποιούν ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ στο «ΚΑΡΑΒΑΝΙ - ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΛΑΪΚΑ» (Φωκ. Νέγρη και Ζακύνθου 1, τηλ. (210) 8251.896), με το Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του, την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004, ώρα 9 μ.μ.
  • Η ΚΟ Κάτω Αιγάλεω πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «Στέκι», Ιερά Οδό και Κηφισσού 38, ώρα 9 μ.μ. προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή 10/12.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Αλιάκμονας» το Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004.
  • Η ΚΟ Ανθούπολης - Ιερόθεου πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «ΘΩΜΑΣ», Ανοιξη, Λάρνακος 16, ώρα 9 μ.μ. προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 18/12/04.
Στη Γερμανία

Προς τιμήν των 86 χρόνων οι φίλοι του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 11.12.2004 και από ώρα 19.00 στην ALTE WEBEREI και αίθουσα Studio, Bogenstrabe στο Γκύτερσλο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβολή ταινίας από τη Δράση της ΚΝΕ, χαιρετισμούς από φορείς και κόμματα, αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο και κεντρική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τους Χάρη Κολοβό και Χρήστο Βλάχο. Οπως πάντα, θα υπάρξει έκθεση προοδευτικού βιβλίου και σπιτικό φαγητό.

Στην Τουρκία η Αλέκα Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφθεί από τις 10 μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση που θα οργανώσει το ΚΚΤ στην Κωνσταντινούπολη στις 11 του Δεκέμβρη, θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ Τουρκίας, με βιομηχανικούς εργάτες μέλη του κόμματος και με την οργάνωση της Σμύρνης του ΚΚΤ και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την ηγεσία του Κόμματος Εργασίας ΕΜΕΠ και θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ