ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ενταση των προσπαθειών για να φθάσουν οι Θέσεις παντού

Αποσπάσματα από ομιλία σε χτεσινή συγκέντρωση στη Ναύπακτο

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση - παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ναυπάκτου στην αίθουσα του ΞΕΝΙΑ αργά χτες το απόγευμα στη Ναύπακτο. Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι πλαισίωσαν την εκδήλωση του ΚΚΕ και συμμετείχαν στον προσυνεδριακό διάλογο, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις επί των Θέσεων. Την παρουσίαση έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνιζαν ο Δημήτρης Κοτσανάς, Γραμματέας της ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ και η Δώρα Ξυνογιώργου, από την Οργάνωση Ναυπάκτου της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής, ανάμεσα στ' άλλα τόνισε:

«Στο διάστημα που πέρασε από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ μεσολάβησαν πολλά γεγονότα. Δεν είναι μόνον ή κυρίως τα άμεσα οικονομικά προβλήματα, που βασανίζουν, τυραννούν την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά είναι και η προώθηση της γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι και η συνεχιζόμενη επίθεση για νέα αφαίρεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και ο παραπέρα περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και της νεολαίας. Είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που δίνει νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ρίχνει νέα βάρη στην εργατική τάξη και στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Είναι ο «νέος αναπτυξιακός νόμος» που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, που και αυτός δίνει τσάμπα χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο και υποσχέσεις στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είναι, τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος συνεχίζει στην αντιλαϊκή, αντικοινωνική ρότα των κατευθύνσεων της ΕΕ, κάτι που εφάρμοζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων με την παραφιλολογία των «εξεταστικών επιτροπών» για τα εξοπλιστικά προγράμματα των πολλών τρισ. δρχ., καθώς και για το «βασικό μέτοχο».

Και παρακάτω:

«Το πιο ελπιδοφόρο και σ' αυτή την περίοδο, είναι η αυξανόμενη αντίσταση των αγωνιστικών δυνάμεων της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της νεολαίας. Οι κινητοποιήσεις, οι αγώνες, η μαζική δράση αποτελούν καλή βάση για την παραπέρα πορεία και του ίδιου του κινήματος.

Η μέχρι σήμερα πορεία της προσυνεδριακής διαδικασίας, η μελέτη των Θέσεων και η συμμετοχή των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ στη συζήτηση, καθώς και στις εσωκομματικές διαδικασίες, οι ανοιχτές εκδηλώσεις και ο διάλογος που αναπτύσσεται, η θερμή ανταπόκριση από εργάτες και άλλους εργαζόμενους που βρίσκουν διάφορες πρωτοβουλίες των κομματικών οργανώσεων, αλλά και η μέχρι σήμερα επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ καλή προοπτική για το 17ο Συνέδριο.

Αυτό, ασφαλώς, είναι το πρώτο. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η ένταση των προσπαθειών όλων μας, από την ΚΕ μέχρι τη νεοσύστατη Κομματική Οργάνωση Βάσης και οργάνωση της ΚΝΕ, ώστε οι Θέσεις να φτάσουν, να συζητηθούν με όσο γίνεται περισσότερους εργάτες, άλλους εργαζόμενους, κυρίως νέους ανθρώπους, αλλά και εργαζόμενους επιστήμονες, διανοούμενους, οι οποίοι μπορεί και πρέπει να δουν και να αντιμετωπίσουν με διαφορετικό πνεύμα τη σημερινή σκληρή, έως άθλια, κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η νεολαία. Μια άσχημη κατάσταση, όχι μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά να συστρατευτούν ενάντια στον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, να αντισταθούν στην εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας. Να εναντιωθούν στην πολιτική της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών.

Πάντως, το πιο σημαντικό, σε όλη αυτή την πορεία είναι ότι, όλο και μεγαλύτερο μέρος εργατών και άλλων εργαζομένων αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκεί η πάλη, η δράση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η άμβλυνσή τους ή ακόμα και κάποιες κατακτήσεις. Καταλαβαίνουν ότι απαιτείται η ύπαρξη σήμερα μιας ασπίδας. Ασπίδα για να μην παρθούν πίσω κατακτήσεις είναι η ανάπτυξη ενός μετώπου πάλης, αντίστασης, αντεπίθεσης. Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν την ανάγκη της πάλης για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και την αντικατάστασή της από μια λαϊκή εξουσία και οικονομία, με την οποία θα κατακτηθεί μια ανάπτυξη της χώρας υπέρ του λαού. Σ' αυτή την κατεύθυνση όλο και περισσότεροι νιώθουν την ανάγκη πολύμορφης ενίσχυσης του ΚΚΕ και των συμμαχιών μαζί του, πέρα από επιμέρους διαφορές. Ας προσπαθήσουμε να μιλήσουμε, να πείσουμε όλους αυτούς και να περπατήσουμε στο δρόμο της πάλης μαζί τους».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι είναι και σε τι στοχεύει η δημοσιονομική πολιτική;

ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΙΔΑ ανάπτυξης των παραγωγικών σχέσεων που κυριαρχούν πάνω στους κοινωνικούς σχηματισμούς η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί ορισμένα «εργαλεία». Στόχος είναι ο προσδιορισμός της κοινωνικής, οικονομικής και γενικότερης πολιτικής στο πλαίσιο εξυπηρέτησης της τακτικής και των στρατηγικών επιλογών της άρχουσας τάξης. Στη σημερινή βαθμίδα ανάπτυξης οι καπιταλιστές και το ταξικό κράτος τους αναπτύσσουν νέες μεθόδους, τρόπους και κάθε είδους ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού, στη δυναμική που επιθυμούν να δώσουν ανάλογα και με τις γενικότερες κοινωνικές - οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, και πάντα με στόχο την ενίσχυση της πλουτοκρατίας. Η ασκούμενη «δημοσιονομική πολιτική» είναι αποτέλεσμα και έρχεται να ενδυναμώσει τις συμφύσεις ανάμεσα στο αστικό κράτος και τα μονοπώλια.

ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ βασικό εργαλείο «δημοσιονομικής πολιτικής» είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Ερχεται να δώσει το βασικό στίγμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής: Από πού θα μαζευτούν τα έσοδα του κράτους, δηλαδή οι φόροι, πόσο θα αυξηθούν -ή ενδεχομένως και θα μειωθούν- ποιοι τομείς της οικονομίας θα ενισχυθούν και ποιοι άλλοι θα αποδυναμωθούν κλπ. Αλλωστε ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου από τα λαϊκά στρώματα πλούτου σε όφελος του κεφαλαίου.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ πολιτική μπορεί να είναι ή να εμφανίζεται «ήπια», «σκληρή», «χαλαρή», «σφικτή» ή οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση είναι πλέγμα σειράς μέτρων, νόμων και ειδικών κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων που αποσκοπούν στο πέρασμα της στρατηγικής που αναπτύσσει η κυρίαρχη τάξη μέσω της διανομής και της αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Για παράδειγμα, η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτή που «αποφασίζει» το ύψος των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, για τα οποία τα τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος και ακόμη για τον τρόπο κάλυψης αυτών των ελλειμμάτων. Η κλασική αστική θεωρία δε θεωρεί κατ' ανάγκη «κακό πράγμα» τα ελλείμματα. Αντίθετα σε μια ορισμένη φάση του οικονομικού κύκλου η δημιουργία τους είναι επιθυμητή και αναγκαία για την αύξηση της πίτας του ΑΕΠ μέσω της δημιουργίας νέων επενδύσεων για τους κλάδους και τομείς που η κυρίαρχη τάξη επιλέγει. Συχνά -πυκνά ορισμένες μερίδες της αστικής τάξης και πολιτικοί σχηματισμοί κατηγορούν τις κυβερνήσεις για «δημοσιονομικές αστοχίες». Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι «κατηγόριες» αυτής της μορφής υποκρύπτουν -απλά και μόνο- διαφορετική προσέγγιση και τακτική. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή και ομαλή επίτευξη των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης κάθε χώρας στο πλαίσιο του διεθνούς καταμερισμού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα για παράδειγμα ο δικομματικός σκυλοκαβγάς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από τα δημοσιονομικά μεγέθη αφήνει στο απυρόβλητο τη στρατηγική στο πλαίσιο της ΟΝΕ και εστιάζεται σε «λογιστικά» ζητήματα της δημοσιονομικής διαχείρισης. Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο επισημαίνουν: «Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής διαχείρισης επιδεινώθηκαν, τάση που εμφανίζεται ακόμη και στις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ». Στο συγκεκριμένο θα επανέλθουμε.


Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.15, στα πλαίσια της καθημερινής εκπομπής «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ», τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Καλεσμένος της Πόπης Καπετανοπούλου ο χειρουργός Χρήστος Σαπχαζίδης, ο οποίος εξηγεί τι είναι το ενδογαστρικό μπαλόνι, ο δακτύλιος και το μπάι-πας και πότε αυτές οι χειρουργικές λύσεις προτείνονται.
  • Στις 22.10, στα πλαίσια της πολιτικής, ενημερωτικής εκπομπής «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»: «17ο Συνέδριο ΚΚΕ», ο Θανάσης Παφίλης συνομιλεί με δημοσιογράφους για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, τις πολιτικές δυνάμεις, τις εκτιμήσεις και προτάσεις του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ