ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σήμερα το πανελλαδικό συλλαλητήριο
  • Στις 11 το πρωί στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού
  • 65 φοιτητικοί και 18 σπουδαστικοί σύλλογοι συμμετέχουν, στηρίζουν η γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και η ΑΣΓΜΕ

Γιγαντοπανό χτες στην ΑΣΟΕΕ
Γιγαντοπανό χτες στην ΑΣΟΕΕ
Σήμερα διαδηλώνουν μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, διεκδικώντας την εκπαίδευση που ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που επιβάλλει την εκπαίδευση που εξυπηρετεί με κάθε μέσο το κεφάλαιο. Στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια κι από κει θα πορευτούν στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία.

Ο όγκος των αγωνιστικών αποφάσεων από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους από δεκάδες πόλεις όλης της χώρας είναι ενδεικτικός της απήχησης που είχε το κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φοιτητές από 65 συλλόγους και 11 επιτροπές και σπουδαστές από 18 συλλόγους και 37 επιτροπές εξαμήνων θα δώσουν σήμερα το αγωνιστικό «παρών» στα Προπύλαια. Απόφαση έμπρακτης στήριξης του συλλαλητηρίου έχει εκδώσει επίσης η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, ενώ χτες αποφάσισε να συμμετάσχει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Οι φοιτητικοί σύλλογοι που διαδηλώνουν σήμερα είναι: ΑΘΗΝΑ: Παντείου, Παν. Πειραιά, Φιλοσοφικής, Γεωπονικού, Καλών Τεχνών, Νομικής, ΣΕΜΦΕ, Φυσικού, Βιολογικού, ΜΙΘΕ, Νηπιαγωγών, ΕΜΜΕ, Μεταπτυχιακών ΕΜΜΕ, Οδοντιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: Ηλεκτρολόγων, Φυσικού, Ψυχολογικού, Δασολογίας, Αγγλικού, ΜΜΕ, Χημικών Μηχανικών, Δασκάλων, Ενωση Μεταπτυχιακών. ΠΑΤΡΑ: Φυσικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Χημικού, Εστίας, Δασκάλων, Πολιτικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών, Μεταπτυχιακών. ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Βιολογικών Εφαρμογών, ΦΠΨ, Χημικού, Επιστημών Τέχνης, Επιστήμης Υλικών. ΑΓΡΙΝΙΟ: Διαχείρισης Περιβάλλοντος. ΧΙΟΣ: Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών Οργ. Διοίκησης. ΣΑΜΟΣ: Μαθηματικών, Στατιστικής, Επικοιν. Συστημάτων. ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Ανθρωπολογίας, Γεωγραφίας, Πολιτισμικού, Κοινωνιολογίας, Περιβάλλοντος, Επιστημών Θάλασσας. ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φυσικού. ΒΟΛΟΣ: Ιστορικού - Αρχαιολογικού. ΧΑΝΙΑ: Πολυτεχνείου. ΛΑΡΙΣΑ: Ιατρικής. ΚΕΡΚΥΡΑ: Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μεταφραστικού. ΞΑΝΘΗ: Πολυτεχνείου. ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ιστορικού.

Αντίστοιχα οι σπουδαστικοί σύλλογοι των ΤΕΙ είναι: ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΕΥΠ Ιωαννίνων, Εφαρμ. Πληροφορικής Λευκάδας, ΣΤΕΓ Φλώρινας, Εστίας Χαλκίδας, ΣΤΕΦ Χαλκίδας, ΣΤΕΦ Χανίων, ΣΔΟ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Καβάλας, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας, ΣΤΕΓ Αρτας, ΣΤΕΦ Λάρισας, ΣΕΥΠ Λάρισας, ΣΤΕΓ Καρδίτσας, ΣΔΟ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΦ Πάτρας.

Επίσης σήμερα διαδηλώνουν πανεπιστημιακοί, ειδικό τεχνικό προσωπικό των ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί ΤΕΙ, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ομοσπονδιών τους (ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΕΤΕΠ, ΟΣΕΠ και ΔΟΕ αντίστοιχα) που καλούν τα μέλη τους στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Αποφάσεις αγώνα από τους μαθητές

Τα 87 έχουν φτάσει τα σχολεία της Αθήνας που συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο για την Παιδεία με τόπο συγκέντρωσης τις 11 π.μ., στα Προπύλαια. Τα σχολεία είναι: 1ο, 5ο και 2ο ΕΛ Ζωγράφου, 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, 3ο και 4ο ΕΛ Βύρωνα, Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, Πειραματικό ΕΛ Αγίων Αναργύρων, 1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, 1ο, 2ο, 40ό, 21ο, 22ο και 61ο ΕΛ Γκράβας, 2ο ΤΕΕ Γκράβας, 2ο και 40ό Γυμνάσιο Γκράβας, 2ο,4ο, 5ο και 6ο ΕΛ Ιλίου, 3ο και 10ο Γυμνάσιο Ιλίου, 1ο και 4ο ΕΛ Αλίμου, 4ο και 2ο ΕΛ Πετρούπολης, ΤΕΕ Πετρούπολης, 1ο και 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 1ο και 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, ΤΕΕ Ηλιούπολης, 2ο Πειραματικό Αμπελοκήπων, 2ο και 54ο ΕΛ Αθηνών, 60ό Γυμνάσιο Αθηνών, 37ο και 60ό Γυμνάσιο Κυψέλης, Βαρβάκειο Γυμνάσιο, 6ο ΕΛ και ΤΕΕ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΛ Μπραχαμίου, 3ο ΕΛ Αιγάλεω, 2ο ΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο ΕΛ Ηρακλείου, 2ο ΕΛ Παπάγου, 4ο, 9ο και 10ο ΕΛ Περιστερίου, 1ο ΤΕΕ Περιστερίου, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 3ο ΕΛ Αμαρουσίου, ΤΕΕ Χαϊδαρίου, 14ο ΕΛ Περιστερίου, 2ο ΕΛ Ταύρου, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ταύρου, 1ο ΕΛ Αγίας Παρασκευής, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο ΕΛ Βούλας, 3ο, 4ο, 5ο και 8ο ΕΛ Ν. Σμύρνης, 1ο ΕΛ Πεύκης, 5ο ΕΛ Αιγάλεω, 4ο Γυμνάσιο Δάφνης, 1ο ΕΛ Ιλίου, 24ο ΕΛ Αθηνών, ΕΛ και ΤΕΕ Αναβρύτων, ΕΛ Κορωπίου, τα έξι ΕΛ του Μενιδίου,, 1ο ΕΛ Καισαριανής, 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας.

Οι μαθητές του Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή και θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Νομαρχία με αποφάσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Διαδήλωση για την Παιδεία

Πάνω από δύο χιλιάδες(!) μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους του Ηρακλείου χτες το πρωί, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αύξηση των δαπανών για τη σχολική στέγη, βιβλία και καθηγητές.

Το συλλαλητήριο έγινε μετά από απόφαση του Συντονιστικού των μαθητών και σχολείων καθώς και της Γενικής Συνέλευσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Ηρακλείου.

Παρά τις απειλές και τον εκφοβισμό ορισμένων διευθυντών σχολείων, που δεν επέτρεπαν στους μαθητές, με το «έτσι θέλω» και κλειδώνοντας τις πόρτες, να φύγουν, οι μαθητές του νομού κατάφεραν να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην πλατεία Λιονταριών.

Σε ρόλο θεατή περιορίστηκαν η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων αλλά σαφώς αντίθετοι στην κινητοποίηση των μαθητών και γονέων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι συναινούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

«Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε κάτω από το βάρος οξυμένων προβλημάτων, της σχολικής στέγης, που αναγκάζει τους γονείς να βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, της έλλειψης εκπαιδευτικών, της υποχρηματοδότησης, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο», τονίζει στο «Ρ» ο Μανώλης Συντυχάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου. Και προσθέτει: «Οι όποιες απειλές και εκβιασμοί από διευθυντικά στελέχη της εκπαίδευσης, κομματικούς παράγοντες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και συνδικαλιστικά όργανα, της ΕΛΜΕ και των γονέων, δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών και των γονέων, αλλά ιδιαίτερα των μαθητών, οι οποίοι έδωσαν μαθήματα δημοκρατίας αναδεικνύοντάς το ως το κυρίαρχο πρόβλημα.

Το σημερινό συλλαλητήριο προμηνύει ότι θα υπάρχει αγωνιστική συνέχεια αμέσως μετά τις γιορτές, δίνοντας σαφές μήνυμα διεκδίκησης του σχολείου των σύγχρονων αναγκών, μέσα από μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό».

Προκαταρκτική εξέταση

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Κασσαλιάς θα αποφανθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις, σχετικά με την υπόθεση διαρροής των θεμάτων για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που έγιναν γνωστά πριν από την έναρξη της εξέτασης. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά από καταγγελίες ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Στο μεταξύ, το βρετανικό Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για σαμποτάζ εναντίον του και όχι για διαρροή, ενώ προεξόφλησε ότι οι εξετάσεις δε θα ακυρωθούν.

Αγωνιστικά οι σπουδαστές των ΑΕΝ

Οι σπουδαστές από όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας δίνουν αγωνιστικό ραντεβού, σήμερα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή του Πειραιά και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Απαιτούν την απόσυρση των σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΝ και την ένταξή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς, την αποστρατικοποίηση των σχολών.

Ατασθαλίες διαπιστώθηκαν στον ΟΕΕΚ

Στον εισαγγελέα βρίσκονται υποθέσεις ατασθαλιών τις οποίες διαπίστωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) την περίοδο Γενάρης 2001 - Μάρτης 2002. Απαντώντας χτες σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Κουράκου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη μεγάλης αξίας σε βάρος του Δημοσίου, για υπεξαίρεση αντικειμένων μεγάλης αξίας, για ψευδή βεβαίωση, για άμεση συνέργεια σε απάτες για τις παραπάνω πράξεις και παράβαση καθήκοντος. Η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή του 4ου ειδικού τμήματος Αθηνών. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είχε καθυστερήσει η διαδικασία έκδοσης της τελικής απόφασης του ελέγχου που ξεκίνησε το 2002, λέγοντας ότι η απόφαση «προφανώς ήταν πολιτικού χαρακτήρα για το να πάει αυτή η απόφαση εκεί που έπρεπε να πάει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ