ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σπουδαστές ΑΕΝ και μαθητές μαζί στον αγώνα

Ο αυταρχισμός του λιμενικού, διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου έπεσε στο κενό

«Εεε, οοο, θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό»! Το σύνθημα αυτό αντήχησε χτες σε ολόκληρο τον Πειραιά. Το βροντοφώναζαν οι μαθητές από σχολεία και λύκεια της περιοχής, μαζί με τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όταν ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα στην πλατεία Κοραή, στις 12 το μεσημέρι, συγκροτώντας μια μεγάλη μαχητική διαδήλωση, που με τη νεανική της ζωντάνια και αποφασιστικότητα ταρακούνησε το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Επιστράτευσαν ειδικές δυνάμεις και το χαφιεδισμό

Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου από τα χαράματα είχαν στρατοπεδεύσει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Οι «Ράμπο» σε πλήρη εξάρτυση είχαν «αναπτυχθεί» μπροστά στην πύλη της σχολής και απέναντι από την ομάδα περιφρούρησης των σπουδαστών. Ο διοικητής της σχολής, λιμενικός Αλεξάτος, με ...φόντο τους «βατραχανθρώπους» απειλούσε και έβριζε, τόσο την ομάδα περιφρούρησης, όσο και όσους σπουδαστές κατέφταναν στη σχολή, προκειμένου να «σπάσει» την αποχή. Οταν είδε ότι οι ...προσπάθειές του έπεφταν στο κενό, ανέλαβε το ρόλο του ασφαλίτη. Εβγαλε από την τσέπη φωτογραφική μηχανή και άρχισε να φωτογραφίζει τα πρόσωπα των σπουδαστών της περιφρούρησης!

Η προσπάθεια για την ανακοπή των κινητοποιήσεων των σπουδαστών είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, όταν ο διοικητής εξέδωσε «ημερήσια διαταγή» προς τους σπουδαστές, που αφορούσε στην εμφάνισή τους, στη συμπεριφορά τους και άλλα, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σχολή σε στρατώνα!

Η διαδήλωση

Οι σπουδαστές στις 12 το μεσημέρι είχαν κατακλύσει την πλατεία Κοραή. Εκεί συναντήθηκαν με τους μαθητές και όλοι μαζί, συγκροτημένα, κάτω από τα πανό τους, ξεκίνησαν μία ιδιαίτερα μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ τα συνθήματα έπεφταν βροχή. «Δεν είναι τρομοκράτες οι σπουδαστές, είναι το ΥΕΝ και οι εφοπλιστές», «Δεν ξέρετε καράβι τι σημαίνει, δεν ξέρετε φουρτούνα τι θα πει...», φώναζαν οι σπουδαστές των ΑΕΝ, ενώ όλοι μαζί σπουδαστές και μαθητές ξεκαθάριζαν με μια φωνή: «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό».

Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, η διαδήλωση είχε φτάσει έξω από το ΥΕΝ. Αντιπροσωπεία των σπουδαστών, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Σ. Τσιμπόγλου και Ι. Μανουσογιαννάκης, αντίστοιχα, και η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη συναντήθηκαν με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Χρ. Δελημιχάλη. Η αντιπροσωπεία έθεσε επιτακτικά το αίτημα της απομάκρυνσης του διοικητή Αλεξάτου, από τη σχολή, ενώ ξεκαθάρισαν ότι οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης θα συνεχιστούν.

Οι μαθητές διαδήλωσαν

Σε μια σειρά σχολείων του Πειραιά οι διευθυντές, εκτελώντας κυβερνητικές εντολές, είτε κλείδωναν τις πύλες εγκλωβίζοντας τους μαθητές στο προαύλιο, είτε απειλούσαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία και πάει λέγοντας.

Συγκεκριμένα, οι διευθυντές των 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Κερατσινίου, 1ου Γυμνασίου Κερατσινίου, 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Κερατσινίου, του 1ου Λυκείου Κοκκινιάς και του 1ου ΤΕΕ Κορυδαλλού, απείλησαν τους μαθητές πως θα φωνάξουν την αστυνομία. Στο 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου ο διευθυντής κλείδωσε τις πόρτες. Στο Ναυτικό ΤΕΕ, ο λυκειάρχης απείλησε τους μαθητές πως όσοι ανήλικοι πάρουν μέρος στην κινητοποίηση θα ενημερώσει τους γονείς τους!

Αντιπροσωπεία των μαθητών, μαζί με την Μάτα Παπαοικονόμου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Νομαρχίας Πειραιά, συναντήθηκαν με το νομάρχη Πειραιά και του παρέδωσαν το πλαίσιο με τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, κ. Κατρίτσης.

Δυναμικά στην Πτολεμαΐδα

Η Πτολεμαΐδα συγκλονίστηκε επίσης χτες από τη νεανική οργή και την αγωνιστική διεκδίκηση μιας άλλης Παιδείας, που θα «μορφώνει» και δε θα εξοντώνει. Οι μαθητές από όλα τα Λύκεια και ΤΕΕ της πόλης είπαν δεν «πάει άλλο» και παρά τις δυσκολίες, τις απειλές διευθυντών, την αδράνεια πολλών 15μελών, βγήκαν στο δρόμο. Συγκρότησαν δυναμική πορεία από τα σχολεία τους στην κεντρική πλατεία διαμαρτυρόμενοι για την εμπορευματοποίηση του δικαιώματός τους στη γνώση. Ηταν μια καλή αρχή...

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Απαιτείται συντονισμένος αγώνας

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση επιστρατεύει και την τρομοκρατία για να αντιμετωπίσει τη δίκαιη διογκούμενη αγανάκτηση των σπουδαστών της ΑΕΝ και όχι μόνο, για να περάσει την πολιτική της. Σκεφτείτε, και είμαστε ακόμα στην περίοδο της "ήπιας προσαρμογής", που προλειαίνει το έδαφος για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα με πιο αυταρχική πρακτική. Γι' αυτό ο δρόμος του κοινού συντονισμένου αγώνα από το σπουδαστικό - φοιτητικό κίνημα με το εργατικό, που καρδιά του έχει το ΠΑΜΕ, είναι ο μόνος δρόμος που εγγυάται να αποσπάσει μέτρα ανάσας σήμερα και ανοίγει προοπτική να ανατραπεί αυτή η πολιτική αύριο».

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη

Τις φασιστικές και τρομοκρατικές μεθόδους που ασκήθηκαν σε βάρος των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, με εντολή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης της ΝΔ, καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. «Οι τρομοκρατικές ενέργειες - συνεχίζουν - και των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος υποδηλώνουν το φόβο τους από την ανάπτυξη του συντονισμένου αγώνα των σπουδαστών των ΑΕΝ, αλλά και τι ναυτεργάτες θέλουν να φτιάξουν. Φτηνούς και πειθήνιους με την εντολή των εφοπλιστών». Τα σωματεία απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του διοικητή της σχολής και αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ. Τονίζουν, καταλήγοντας, ότι «οι ενέργειες αυτές δε θα μείνουν αναπάντητες. Σπουδαστές μαζί με τους ναυτεργάτες, με την ένταση της πάλης τους, θα τσακίσουν τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ