ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Δίνουν και παίρνουν οι ανατιμήσεις...

Βιομήχανοι και μεγαλέμποροι αλληλοκατηγορούνται και βγάζει ο ένας στη φόρα τα άπλυτα του άλλου

Μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι αλληλοκατηγορού-νται και οι δυο μαζί κατακλέβουν τα εισοδήματα των εργαζομένων

Eurokinissi

Μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι αλληλοκατηγορού-νται και οι δυο μαζί κατακλέβουν τα εισοδήματα των εργαζομένων
Με φόντο τις νέες αλλεπάλληλες ανατιμήσεις και την ακρίβεια που υπάρχει σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης με την ανοχή της κυβέρνησης, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και βιομήχανοι συνεχίζουν προκλητικά την άνευ ουσίας για τους εργαζόμενους αντιπαράθεση τους, αποποιούμενοι, ο καθένας για λογαριασμό του, την ευθύνη για τις ανατιμήσεις.

Επιχειρώντας η κάθε πλευρά να χρεώσει στην άλλη την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, βγάζει ο ένας στη φόρα τα άπλυτα του άλλου. Ετσι, από την πλευρά τους οι βιομήχανοι, τους οποίους εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με προχτεσινή τους ανακοίνωση επικαλούνται στοιχεία της ΕΣΥΕ για να υποστηρίξουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών χονδρικής είναι σταθερά μικρότερος από την αύξηση των αντίστοιχων τιμών λιανικής. Ισχυρίζονται, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών δεν έχει προβεί σε αυξήσεις το τελευταίο τρίμηνο. Με τη σειρά του ωστόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας έσπευσε να εκδώσει κατάλογο με τις ανατιμήσεις που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο στη χονδρική. Πρόκειται για ανατιμήσεις που προέρχονται από 38 εταιρίες τροφίμων, προμηθευτές των σούπερ μάρκετ, φτάνουν μέχρι 12,10% και περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των ειδών διατροφής που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες της μέσης οικογένειας.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της γενικής ακρίβειας είναι ότι, όπως επισημαίνει ο ΣΕΣΜΕ, στον κατάλογο που δημοσιοποιεί δεν περιλαμβάνονται εισαγωγείς τροφίμων και μη μέλη του ΣΕΒΤ, ούτε και προμηθευτές άλλων ειδών εκτός διατροφής. Μεταξύ των ανατιμήσεων που δημοσιοποιεί ο ΣΕΣΜΕ, επιλέγοντας να αναφέρει κατηγορίες ειδών και όχι εταιρίες, είναι:

  • Πίτσα 12,10%
  • Οσπρια 4,5%-12%
  • Γκοφρέτες - κρουασάν 6,5%
  • Τυροκομικά 3,5%-5%
  • Γαλακτοκομικά 3,5%-4%
  • Αλλαντικά 4%-5%
  • Αλάτια 3,5%
  • Κονσέρβες 5%
  • Φρυγανιές - μπισκότα 3,5%
  • Σοκολάτες - σοκολατάκια 3%-5%
  • Τουρσιά 3%
  • Κρέμα γάλακτος 5,5%

Εάν, πάντως, πάρει κανείς ως δεδομένα τα παραπάνω ποσοστά ανατιμήσεων - που αναμφισβήτητα ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ακρίβειας - διαψεύδεται περίτρανα για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας του ΣΕΣΜΕ Ν. Βερόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ισχυριζόταν ότι τα σούπερ μάρκετ δεν επιβάλλουν ανατιμήσεις μεγαλύτερες από αυτές που τους γνωστοποιούν οι προμηθευτές τους. Αξίζει να επαναφέρουμε δυο - τρία μόνο από τα στοιχεία που ο «Ρ» παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες:

  • Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ οι ανατιμήσεις που γνωστοποίησαν στα σούπερ μάρκετ προμηθευτές αλλαντικών ανέρχονται σε 4%-5%. Οπως προκύπτει από τους επίσημους τιμοκαταλόγους μεγάλης αλυσίδας που δημοσιοποίησε ο «Ρ» το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ επέβαλε αύξηση τιμής της τάξης του 13,9% (παριζάκι «Plus» ΝΙΚΑΣ).
  • Σε προϊόν της εταιρίας «Υφαντής» (φιλέτο γαλοπούλας καπνιστό) η αύξηση τιμής στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ μέσα στο Νοέμβρη ήταν 12,5%.
  • Οι βιομηχανίες σοκολατοποιίας γνωστοποίησαν, σύμφωνα με το ΣΕΣΜΕ, ανατιμήσεις στη χονδρική της τάξης του 3%-5%. Στο ράφι η ανατίμηση έφτασε μέχρι και 16,1% (σοκολατάκια «Νoisetta» ΙΟΝ).

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας θριαμβολογεί για τη διατήρηση του μέσου πληθωρισμού στο 2,9% και του ετήσιου στο 3,1% σύμφωνα με τα στοιχεία Νοέμβρη.

Επεισόδιο με ελεγκτές

Στο μεταξύ, επεισόδιο δημιουργήθηκε χτες το πρωί στη Βαρβάκειο κρεαταγορά, όταν κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης επιχείρησαν να εφαρμόσουν τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιτόπου επιβολή προστίμων σε παραβάτες κρεοπώλες. Οι ελεγκτές εντόπισαν διπλές ταμπέλες και παραπλανητικές ενδείξεις και εκτεθειμένο κιμά που είχε κοπεί από πριν, αντί παρουσία του πελάτη όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι «νταήδες» επιχειρηματίες εξαπέλυσαν απειλές εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν συνοδεία αστυνομικών για να κάνουν τη δουλιά τους. Τελικά, επέβαλαν πρόστιμα σε έξι κρεοπώλες συνολικού ύψους 2.100 ευρώ, ενώ παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα άλλοι τέσσερις. Τόσο το συγκεκριμένο περιστατικό όσο και τα κατά καιρούς «ξεσπαθώματα» μεγαλοεπιχειρηματιών που δηλώνουν ότι δε σηκώνουν «μύγα στο σπαθί τους», είναι το αποτέλεσμα της ανοχής που δείχνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους. Και είναι φανερό ότι όσο η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών είναι «εθιμοτυπική», όσο και η σημερινή κυβέρνηση εκχωρεί πλήρη ασυδοσία στην «αγορά» και οι καταναλωτές θα καταληστεύονται και οι κερδοσκόποι θα θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους την πλήρη ασυδοσία.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Στενότερη σύνδεση με τη Λισαβόνα...

Η στενότερη πρόσδεση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στις απαιτήσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας ήταν το βασικό θέμα των συζητήσεων στις εργασίες της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης, οι οποίες ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, μίλησαν τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και ο επικεφαλής της - υποβαθμισμένης - κοινοτικής αντιπροσωπείας που παρακολούθησαν τις χτεσινές εργασίες. Ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού επισήμανε ότι «αν οι πόροι του ΚΠΣ δεν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να έχουμε επικίνδυνες παρενέργειες», στη συνέχεια ανέφερε ότι «με την ενδιάμεση αναθεώρηση επιχειρήσαμε να διασφαλίσουμε ότι στο εξής θα χρηματοδοτούνται επιλογές με πιο μόνιμο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας». Στην ενδιάμεση αναθεώρηση ενισχύθηκαν επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού, τομείς οι οποίοι συνδέονται στενά με το στόχο «της αύξησης της κινητικότητας του εργατικού πληθυσμού» που προβλέπει η στρατηγική της Λισαβόνας. Παρεμβαίνοντας άμεσα στη διαμάχη των κατασκευαστικών εταιριών για τον έλεγχο της αγοράς των δημοσίων έργων, ο Κοινοτικός εκπρόσωπος Γ. Σλόιτερς ανέφερε στην ομιλία του ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τη νομοθεσία παραγωγής των δημοσίων έργων, όσο και με τις πρακτικές διαχείρισης του ΚΠΣ...

Κατά τα άλλα, διαπίστωσε σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κεφαλαίων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί τον προηγούμενο Μάρτη. Οπως ανέφερε, οι σημερινές επιδόσεις βρίσκονται κατά 25-30% κάτω από τους τεθέντες στόχους και ότι σε πολλούς τομείς απαιτείται διπλασιασμός, τριπλασιασμός και εξαπλασιασμός των απορροφήσεων, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Σχολιάζοντας εξάλλου τις κυβερνητικές εξαγγελίες για εξαιρέσεις έργων, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές κεφαλαίων σύμφωνα με τον κανόνα του ν+2 (όσα κεφάλαια δεν απορροφούνται δύο χρόνια μετά την έναρξη του έργου χάνονται οριστικά), ο Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι μεταθέσεις δε σημαίνουν τίποτα άλλο από μεταφορά προβλημάτων από το ένα έτος στο άλλο.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αξιώνουν από την κυβέρνηση ό,τι τους έταξε

Να εκχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο «γην και ύδωρ», αξιώνει η ηγεσία των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων, καλώντας την κυβέρνηση «να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις». Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση των εμποροβιομηχάνων για την «επιλογή της συναίνεσης και της πολιτικής σταθερότητας με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο από την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση», κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ίδιος, υιοθετώντας τις εκτιμήσεις που προβλέπουν «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» για το 2005, πρόσθεσε ότι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις και ο αναπτυξιακός νόμος θα συμβάλουν θετικά σ' αυτό. Ωστόσο, έχοντας στην τσέπη τα φορολογικά προνόμια που προβλέπει για τις μεγάλες επιχειρήσεις ο νέος νόμος, οι εμποροβιομήχανοι τον χαρακτηρίζουν κι αυτόν ανεπαρκή «εφόσον αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκότερο από το δικό μας φορολογικό καθεστώς». Μεταξύ άλλων οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν, ακόμα, «τολμηρές επιλογές ιδιωτικοποιήσεων και όχι διαχειριστικές επιλογές μετοχοποιήσεων του πρόσφατου παρελθόντος», «προώθηση συμβάσεων παραχώρησης για τα μεγάλα και μικρά έργα υποδομής και τις κοινωνικές υπηρεσίες», «άνοιγμα κλειστών αγορών με πρώτες αυτές της Παιδείας και της Ενέργειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ