ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά σήμερα το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) ανοίγει σήμερα Παρασκευή τις εργασίες του στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου (Πατησίων 74). Στο συνέδριο, που ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, θα πάρουν μέρος πολλές αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων από χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης (ανάμεσά τους από Βουλγαρία, Κύπρο, Αλβανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία), όπως και αντιπροσωπεία της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών).

Οι εργασίες του Συνεδρίου που αρχίζουν στις 10 το πρωί (νωρίτερα, από τις 8 το πρωί, θα γίνει η διαπίστευση των αντιπροσώπων) με χαιρετισμούς προσκεκλημένων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου, τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ θα απασχολήσουν τα θέματα της Εθνικής Αντίστασης και τα προβλήματα των αγωνιστών, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του ελληνικού λαού και οι διεθνείς εξελίξεις (οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος λαών και χωρών, που γίνονται στο όνομα του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού αγώνα), η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και η γενικότερη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, που συσπειρώνει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, πραγματοποιείται στην επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της Οργάνωσης και τη μεγάλη προσφορά για την ανάδειξη των ιδανικών και των οραμάτων του έπους της Εθνικής μας Αντίστασης και γενικότερα.


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τελειώνει σήμερα η εξέταση μαρτύρων

Με την κατάθεση του υπουργού Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλου ολοκληρώνονται σήμερα οι εξετάσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις προμήθειες εξοπλισμών επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Επιτροπή θα εκδώσει το πόρισμά της στις 14 Γενάρη.

Χτες, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι στις εξεταζόμενες υποθέσεις (ρωσικά αντιαεροπορικά και αμερικάνικα ραντάρ) όχι μόνο δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή. Είπε ότι κατηγορείται με «παντελώς αστήρικτες κατηγορίες που κατασκευάστηκαν με μοναδικό σκοπό την αποκόμιση εντυπώσεων και κομματικού οφέλους».

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή της κατάθεσής του, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε ότι για τον ίδιο το θέμα θα τελειώσει μόνο όταν του ζητήσουν δημόσια «συγγνώμη» για την εμπλοκή του ονόματός του στις δύο αυτές υποθέσεις.

Ο Γ. Παπαντωνίου κατηγόρησε τον νυν υπουργό Αμυνας ότι με τους χειρισμούς του στο θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των ΤΟR/M1 «εκθέτει την ελληνική πολιτεία», έκφραση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί στο σημείο αυτό.

Ο Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι για τις δύο υποθέσεις δεν είχε καμία επί της ουσίας σχέση, αφού οι σχετικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου. Συγκεκριμένα είπε ότι για τα ρωσικά TOR/M1 η μόνη συμβολή του ήταν θετική «με την έννοια της συμβολής στη διευθέτηση των σοβαρών προβλημάτων που πράγματι προέκυψαν στην πορεία εκτέλεσης της συγκεκριμένης σύμβασης». Για δε τα αμερικάνικα TPQ 37 είπε ότι δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή, συμμετοχή ή και σχέση.

Ο Γ. Πατσιλινάκος

Προχτές το βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκος, εξετάζοντας τον Α. Τσοχατζόπουλο έθεσε το σοβαρό θέμα των μηχανισμών που υπάρχουν στον τομέα της προμήθειας των εξοπλισμών.

Παρατήρησε ότι, ενώ ο πρώην υπουργός ανέλαβε ξεκάθαρα τις πολιτικές του ευθύνες, παράλληλα, «έβγαλε λάδι» όλους τους μηχανισμούς. «Είπατε, τόνισε, ότι όλα πάνε καλά στις επιτροπές και τις προμήθειες και εγώ παρατηρώ ότι οι επιτροπές δεν έχουν κανένα ατού για διαπραγμάτευση, αφού από τη μια μεριά έχεις ένα μεγαθήριο που είναι και έμπορος όπλων και από την άλλη έχεις μια επιτροπή από λοχαγούς, η οποία δεν έχει δύναμη».

Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε, επίσης, ότι στον τομέα αυτό υπάρχει και το λεγόμενο «απόρρητο», το οποίο λειτουργεί έτσι μόνο έναντι της Βουλής και του ελληνικού λαού και παρατήρησε: «Ποιο απόρρητο; Αυτός που θα μας πουλήσει σήμερα όπλα δε θα πάει αύριο στην Τουρκία για να της πει ότι οι Ελληνες πήραν αυτά τα όπλα»;

Πρότεινε να έχει αποφασιστικό ρόλο η Βουλή και ο Α. Τσοχατζόπουλος συμφώνησε λέγοντας ότι πρέπει «να θεσμοθετήσουμε μόνιμο και υποχρεωτικό τον έλεγχο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα εξοπλιστικά προγράμματα, αφού θα βοηθήσει πάρα πολύ να έχει το Κοινοβούλιο μια εικόνα σε βάθος».

Ανάλογη θέση, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ εξέφρασε χτες και ο Γ. Παπαντωνίου.

Σε σχετική Ερώτηση για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την αγορά των ρωσικών όπλων είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στην αποτελεσματική υλοποίηση γιατί «στην ελληνική αγορά όποιος δουλεύει με τους Ρώσους μπαίνει στη μαύρη λίστα από την πλευρά των Αμερικανών».


«Φωνάζει ο κλέφτης... »!

Αρκετοί επιμένουν στον ισχυρισμό ότι η πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΣΥΝ θα σηματοδοτήσει μια αριστερή στροφή. Επικαλούνται μάλιστα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους τις στρογγυλεμένες πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του νέου προέδρου Αλ. Αλαβάνου. Η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου όμως κάθε άλλο παρά στρογγυλεμένη είναι, ειδικά στο σημείο που αναφέρεται στο ΚΚΕ. Εκεί πέρα από το αντιΚΚΕ μένος, εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνονται θέσεις και μάλιστα κάθε άλλο παρά αριστερές.

Στην πολιτική απόφαση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «σοβαρό πρόβλημα στις αναγκαίες ενωτικές διεργασίες στο χώρο της αριστεράς είναι οι επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ», καθώς αυτό επιδεικνύει «αντιενωτική στάση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στα πεδία των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων». Σε ποιες διεργασίες όμως αναφέρεται ο Συνασπισμός; Στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ; Αν ναι, τότε ισχύει το «φωνάζει ο κλέφτης...»! Ολοι θυμούνται πώς και γιατί δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιος και γιατί τον διέλυσε. Αλλωστε, τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΝ από το βήμα του Συνεδρίου δήλωναν αυτό που το ΚΚΕ εξαρχής είχε επισημάνει, ότι αυτή η συνεργασία δεν είχε βάσεις και ήταν καταδικασμένη εξαρχής σε αποτυχία. Εκτός αν ο ΣΥΝ, αναφερόμενος σε αντιενωτική στάση σε πολιτικό επίπεδο, εννοεί τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο δικομματισμό, σ' αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο. Οσο για το πεδίο των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων, εδώ μιλάμε για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς ο ΣΥΝ είναι αυτός που όχι μόνο απείχε απ' αυτό το πεδίο, αλλά υπονόμευσε αγώνες και κινήματα, ακολουθώντας τη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τη γραμμή του κοινωνικοεταιρισμού, των ψευδεπίγραφων κοινωνικών διαλόγων και της κοινωνικής συναίνεσης.

Διαβάζουμε ακόμα στην πολιτική απόφαση για «εμμονή του ΚΚΕ στα δόγματα και στερεότυπα του "υπαρκτού σοσιαλισμού"». Η αποκήρυξη του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα πάει χέρι χέρι με τους όρκους πίστης στο υπάρχον σύστημα. Είναι άλλο πράγμα να επισημαίνεις λάθη και αδυναμίες που υπήρξαν κι άλλο να πετάς το παιδί μαζί με τα νερά.

Παρακάτω γίνεται λόγος για «εθνική περιχαράκωση που υποβαθμίζει την ανάγκη συντονισμού της αριστεράς και των κινημάτων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, λογική επιζήμια για τη συνεργασία, την αντεπίθεση και την προοπτική της αριστεράς». «Εθνική περιχαράκωση» βαφτίζει ο ΣΥΝ τις προσπάθειες για ανάταση του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και για την ανάπτυξη των αγώνων του. Τώρα πώς γίνεται χωρίς ισχυρό κίνημα σε κάθε χώρα να υπάρξει συντονισμός των κινημάτων παγκόσμια και ευρωπαϊκά, είναι κάτι που μόνο η ηγεσία του ΣΥΝ καταλαβαίνει. Απολογείται ο ΣΥΝ, διατυπώνοντας τέτοιες κατηγορίες, απολογείται για την απουσία του από τους αγώνες στην Ελλάδα και επιχειρεί να τη δικαιολογήσει προτάσσοντας τις διεθνείς κινητοποιήσεις, όπου όμως δεν ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε, άσχετα αν τις καπηλεύτηκε για να φιλοτεχνήσει ένα αγωνιστικό προφίλ, ανύπαρκτο στην πραγματικότητα.

Σ' αυτό τον τόπο όμως γνωριζόμαστε όλοι καλά. Και πάει πολύ να μιλάει ο ΣΥΝ για επιζήμιες λογικές για την αντεπίθεση και προοπτική της αριστεράς, όταν από τη γέννησή του ως σήμερα βαρύνεται με μια τεράστια ευθύνη, αυτή της αποστράτευσης, της απογοήτευσης χιλιάδων προοδευτικών ανθρώπων, της διάχυσης επικίνδυνων αυταπατών σε όσες λαϊκές συνειδήσεις απέκτησε έρεισμα.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ