ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΝΗΣΙΩΤΩΝ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Μεγάλη συγκέντρωση στον Πειραιά

Με νέα δύναμη, ορμή και αποφασιστικότητα τροφοδοτήθηκε χτες το μεγάλο κίνημα που αναπτύσσεται από άκρη σ' άκρη του Αιγαίου και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το τροφοδότησαν οι νησιώτες που κατέφτασαν το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι του Πειραιά, όλος αυτός ο κόσμος που ανταποκρινόμενος στο αγωνιστικό σάλπισμα της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής συγκρότησε χτες μια μεγάλη διαδήλωση στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Βροντοφωνάζοντας ξανά και ξανά τα συνθήματα: «Εισιτήρια για το λαό και όχι για το κέρδος των εφοπλιστών», «τα πλοία στα λιμάνια των νησιών και όχι στην ασυδοσία των εφοπλιστών», «εφοπλιστές και υπουργείο το ίδιο σωματείο», «δουλιά στους ναυτεργάτες και όχι ανεργία, με πλοία ασφαλή για τη ναυτιλία» σηκώνοντας ολόκληρο τον Πειραιά στο πόδι, δαχτυλόδειξαν δημόσια τον ένοχο, για τη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ενώ με τις φράσεις που είχαν αναγράψει στα πανό τους κατέθεταν συνθηματικά το διεκδικητικό τους πλαίσιο για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ασφαλείς, φτηνές, απρόσκοπτες, ένα πλαίσιο που έρχεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα νομοθετήματά τους, τον κανονισμό 3577/92 και το νόμο 2932, και τα δύο κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εφοπλιστών για να μπορούν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, σε βάρος της ζωής των νησιωτών και των ναυτεργατών.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού, όμως οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να καταφτάνουν από πολύ νωρίτερα. Λίγο μετά το καθορισμένο ραντεβού, η πλατεία είχε πλέον γεμίσει. Πρώτος το λόγο στη συγκέντρωση πήρε ο Νίκος Θέμελης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Δωδεκανήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Καλύμνου. Ακολούθησε ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας Νίκος Λαρδάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Τάσος Κώσταλος. Και τέλος στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ολοι οι ομιλητές ήταν μέλη της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής.

Ανάμεσα στις ομιλίες παρεμβαλλόταν η ανάγνωση των δεκάδων ψηφισμάτων και χαιρετιστήριων τηλεγραφημάτων που είχαν αποστείλει νησιωτικοί μαζικοί φορείς, Σύλλογοι και Αδελφότητες που δεν κατόρθωσαν να εκπροσωπηθούν, όμως αποσαφήνιζαν την απόφασή τους να συμπορευτούν με την Παναιγαιακή και το διεκδικητικό της πλαίσιο.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα οι συγκεντρωμένοι υψώνοντας τα πανό τους, που το ένα συμπλήρωνε το άλλο, ξεκίνησαν μια μαζική, μαχητική και δυναμική πορεία. Στην κεφαλή της πορείας ήταν τα πανό της Παναιγαιακής τα οποία ανέγραφαν: «Απαιτούμε: Μείωση 50% της τιμής στα εισιτήρια, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις και διατήρηση των εκπτώσεων». «Απαιτούμε: Σύγχρονα και ασφαλή πλοία 365 μέρες τον χρόνο για όλα τα νησιά, με εξασφάλιση της δουλιάς και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Ακολουθούσε το πανό της Συντονιστικής Ομοσπονδιών Αιγαίου με τις φράσεις: «Απαιτούμε: Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες Ασφαλείς - Τακτικές - Οικονομικές». Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ των ναυτεργατών των οποίων το πανό έγραφε: «Κοινό μέτωπο ναυτεργατών - εργατοϋπαλλήλων - νησιωτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ». Το δικό τους πανό είχαν υψώσει νησιώτες από την Αλόννησο στο οποίο είχαν αναγράψει: «Οχι ξανά στην εξορία», αλλά και οι Καλύμνιοι με τη φράση: «Οχι στην εγκατάλειψη των νησιών».

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αντιπροσωπεία της Παναιγαιακής στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Γιώργος Τούσσας, νομάρχες και δεκάδες δήμαρχοι, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση, όπως αναμενόταν άλλωστε, να δώσει καμία απάντηση απέναντι στα αιτήματα των νησιωτών και των ναυτεργατών. Τα παρέπεμψε όλα για το τέλος του Γενάρη. Ενώ σε ερώτηση που του έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για τη θέση που θα πάρει η κυβέρνηση και το ΥΕΝ στην «αιτιολογική πρόταση» που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα απειλώντας για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός 3577, απάντησε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε η χώρα να μην παραπεμφθεί. Κοινώς ότι θα υποκύψει...

Ψήφισμα της ΝΑΣ

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών εκφράζουν, με ψήφισμα που κατέθεσαν στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Απ. Νάνος και Ν. Στεφανίδης.

Στο ψήφισμά τους, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ καταγγέλλουν την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και τις αποφάσεις της ΕΕ «που εντείνουν την εκμετάλλευση των ναυτεργατών και αυξάνουν τα ήδη υπαρκτά προβλήματά τους». Υπογραμμίζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για «επαρκείς, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθημερινά και για όλο το χρόνο, που να εξυπηρετούν τις νησιωτικές περιοχές και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών» καθώς επίσης και για «πλοία σύγχρονα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας της ζωής επιβατών και πληρωμάτων, με μειωμένες τιμές στα εισιτήρια».

Τέλος, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ ζητούν να καταργηθεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.

Παραβρέθηκαν

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ακόμα, σύμφωνα με τις παρουσίες που ανακοινώθηκαν και όσους μπορέσαμε να διακρίνουμε: Ο Σταύρος Σκοπελίτης βουλευτής ΚΚΕ, ο έπαρχος Ικαρίας - Φούρνων Γ. Κρητικός, ο έπαρχος Καρπάθου - Κάσσου Μ. Ερωτόκριτος, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γ. Μαχαιρίδης, εκπρόσωποι της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, αντιπρόσωποι Ναξιακών συλλόγων, εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, ο νομάρχης Κυκλάδων Δημ. Μπάιλας, ο δήμαρχος Πυθαγορείου Σάμου, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιληνιών Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Αγώνα, ο δήμαρχος Ραχών Ικαρίας Φαν. Καρούτσος, εκπρόσωποι της Πανικαριακής Αδελφότητας και του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας, εκπρόσωποι της Αδελφότητας Κασσιωτών Αθήνας, εκπρόσωποι του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ικαρίας - Σάμου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου, ο νομάρχης Κοζάνης Ι. Ανδρεάδης, ο Κώστας Τζατζάνης επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σαμιακών Συλλόγων, ο έπαρχος Κάσσου - Μήλου - Νάξου και πολλοί άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ