ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παρεμβάσεις, επιθέσεις και διαμαρτυρίες

Κάπως έτσι διδάσκεται η «δημοκρατία και η ελευθερία» από τις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Κάπως έτσι διδάσκεται η «δημοκρατία και η ελευθερία» από τις δυνάμεις κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ» κάλεσε τη Συρία και το Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας συνέχεια στις σχετικές δηλώσεις του Ιρακινού δοτού πρωθυπουργού. Ο Τζορτζ Μπους δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες, όπως έκανε πριν από ένα 24ωρο ο Χαζέμ Σααλάν, αλλά εκτίμησε ότι κάθε είδους παρέμβαση στο Ιράκ ενισχύει την τρομοκρατία.

Στο μεταξύ, εντός της χώρας άνοιξε χτες και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, συνοδευόμενη από σειρά νέων επιθέσεων. Νωρίς το πρωί στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας ένοπλοι δολοφόνησαν τον διευθυντή της κρατικής εταιρίας Τηλεπικοινωνιών και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Επικοινωνιών, Κάσεμ Μιχάουι. Κατά την επίθεση, τραυματίστηκαν και 8 σωματοφύλακές του. Αργότερα, επιθέσεις με χειροβομβίδες δέχτηκαν και 2 αμερικανικές περίπολοι, επίσης σε κεντρικά σημεία της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Δυτικά της πρωτεύουσας, από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και εξερράγη την ώρα που περνούσε φορτηγό, σκοτώθηκε 1 άτομο και τραυματίστηκαν 2, όλοι αλλοδαποί, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία. Σε παρόμοια επίθεση στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν 6. Βορειότερα στο Μπαϊτζί, 1 Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε όταν το τανκ στο οποίο επέβαινε προσέκρουσε σε νάρκη.

Θρήνος, διαμαρτυρίες και προετοιμασίες

Χιλιάδες σιίτες συμμετείχαν χτες στην κηδεία των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Τετάρτη στη δυτική πύλη του μαυσωλείου του ιμάμη Αλί στην Καρμπάλα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από την επίθεση έφθασαν τους 10 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 40. Για άλλη μια φορά, η αγανάκτηση έχει αρχίσει να εντείνεται στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας που περιμένουν τις εκλογές εκτιμώντας ότι θα νομιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους στην εξουσία.

Οι εκλογές ήταν το θέμα και της διαδήλωσης που πραγματοποίησαν χτες οι Αραβες κάτοικοι του Κιρκούκ, οι οποίοι, όμως, ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας. Επίσης, οι διαδηλωτές ζήτησαν εγγυήσεις ότι δε θα διωχτούν από την πόλη προκειμένου να επιστρέψουν οι εκδιωγμένοι, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, Κούρδοι. Ο ίδιος, πάντως, ο Ιρακινός πρώην ηγέτης συναντήθηκε χτες για πρώτη φορά με έναν από τους δικηγόρους του, ενόψει της δίκης του, που, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί πολύ μετά τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου.

Και ...μια περίεργη υπόθεση

Εκτελέστηκε διά απαγχονισμού ο Ιταλός που απάχθηκε την Τετάρτη από ιρακινή οργάνωση, μετέδωσε νωρίς χες το απόγευμα το αραβόφωνο δίκτυο «αλ Τζαζίρα», το οποίο επικαλούμενο πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι πρόκειται για τον Σαλβατόρε Σαντόρο, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Contact». Η απαγωγή του Σαντόρο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από την ιταλική κυβέρνηση ή από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά ούτε και από την «Contact».

Λίγο μετά τη μετάδοση του «αλ Τζαζίρα», το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο τουλάχιστον 3 δημοσιογράφους που θέλησαν να μείνουν ανώνυμοι, υποστήριζε ότι η οργάνωση «Ισλαμικό Κίνημα Ιρακινών Μουτζαχεντίν» κάλεσε ομάδα δημοσιογράφων και τη μετέφερε έξω από το Ραμάντι όπου είδαν το πτώμα του Σαντόρο. Η εκδοχή, όμως, των μελών της οργάνωσης είναι διαφορετική καθώς έλεγαν ότι ο Σαντόρο αρνήθηκε να σταματήσει σε σημείο ελέγχου των ανταρτών και στην προσπάθειά του να διαφύγει σκότωσε έναν από αυτούς για αυτό «και εκτελέστηκε με σφαίρα».

Ο Σαντόρο φέρεται να μένει, τα τελευταία χρόνια, στη Βρετανία και να ζήτησε βίζα εισόδου στο Ιράκ από την ιρακινή πρεσβεία στο Αμμάν της Ιορδανίας πριν από μία βδομάδα. Εκεί, δήλωσε ότι είναι μέλος της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Charity for England and Wales», η οποία, όμως, είναι ανύπαρκτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παράνομη η κράτηση χωρίς δίκη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλής των Λόρδων κήρυξε παράνομη την κράτηση χωρίς δίκη αλλοδαπών θεωρούμενων ως «υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες», απόφαση που είναι ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ και ειδικά στις «ειδικές συνθήκες» που έχουν επιβληθεί, βάσει της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή των εννέα δικαστών από τη Βουλή των Λόρδων αναγνώρισε τα δικαιώματα ομάδας αλλοδαπών που κρατούνται εδώ και τρία χρόνια χωρίς δίκη σε βρετανικές φυλακές ως ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών κρίνοντας ότι η κράτησή τους δε συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, το σώμα των δικαστών χαρακτήρισε τα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης «δρακόντεια» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα των εφέσεων.

Εντούτοις, ο νέος υπουργός Εσωτερικών - μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ υπό το βάρος των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας - Τσαρλς Κλαρκ τόνισε ότι, παρά την απόφαση, οι έγκλειστοι θα παραμείνουν στη φυλακή αν και πρόσθεσε ότι «θα ζητήσω από το Κοινοβούλιο από το νέο έτος, την επανεξέταση του νόμου».

Οι περισσότεροι από τους εγκλείστους κρατούνται στις φυλακές Μπέλμαρς του νότιου Λονδίνου, σωφρονιστικό κατάστημα που έχει χαρακτηριστεί από πολλές οργανώσεις ως το «Γκουαντάναμο» της Βρετανίας. Οι κρατούμενοι προσέφυγαν στη Βουλή των Λόρδων έπειτα από απόφαση του Εφετείου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει το δικαίωμα της επ' αόριστον κράτησης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παρεκκλίνει από μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει τη διεξαγωγή αμερόληπτης δίκης, επικαλούμενη την εναρμόνιση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας με τα δεδομένα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Απορρίφθηκε η προσφυγή ακύρωσης των βουλευτικών εκλογών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε την προσφυγή των εκπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), του κόμματος «Γιάμπλακο» και της κοινωνικής οργάνωσης «Επιτροπή-2008», με την οποία ζητούνταν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Δεκέμβρη του 2003. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη δηλώσει πως θα συνεχίσουν την προσφυγή τους στα διεθνή δικαστήρια.

Γκ. Ζιουγκάνοφ: Η εξουσία δε σέβεται τίποτα

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που περιόδευε στην περιοχή του Ροστόφ, αναγκάστηκε στην πόλη Νοβοτσερκέσκ να πραγματοποιήσει το δημόσιο απολογισμό της δράσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ στο δρόμο, αφού οι τοπικές αρχές έβαλαν, «για τεχνικούς λόγους», λουκέτο στο κτίριο του θεάτρου, όπου είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση του ΚΚΡΟ. Περίπου χίλιοι οπαδοί του ΚΚΡΟ έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το θέατρο, όπου μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατήγγειλε πως το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» καταπατά τους νόμους και τα δικαιώματα των πολιτών. «Η εξουσία δε σέβεται ούτε τη χώρα, ούτε το λαό, ούτε το νόμο. Ο λαός έχει μόνο δύο δυνατότητες να αλλάξει την κατάσταση, είτε με το ψηφοδέλτιο, είτε με τις μαζικές κινητοποιήσεις. Και σήμερα βλέπουμε πως η εξουσία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βγάλει τους πολίτες στους δρόμους. Πέρα από τη μαζική διαμαρτυρία οι πολίτες δεν έχουν ουσιαστικά άλλους νόμιμους τρόπους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ