ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκδήλωσε διχασμένη προσωπικότητα...

«Ευτυχισμένος», δήλωσε σαν Ευρωπαίος πολίτης ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας «ιστορική μέρα», όπως είπε, «ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας», την ίδια στιγμή ο ίδιος πρόσθετε ότι «δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος σαν Ελληνας πολίτης», αφού, όπως ανέφερε, «η απόφαση» του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ «κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα συμφέροντά μας».

Ο Γ. Παπανδρέου, υπεραμυνόμενος της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της συμφωνίας του Ελσίνκι, δήλωσε ότι για τη χτεσινή εξέλιξη «δεν μπορώ να πανηγυρίσω». Στην πραγματικότητα δήλωσε «δεν κερδήθηκε μάχη, γιατί ουσιαστική μάχη δε δόθηκε ποτέ». Εχουμε, «οπισθοχώρηση στις κεκτημένες θέσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση, πλέον, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, όταν και χτες όπως και στο Ελσίνκι ούτε η επίλυση του Κυπριακού κινήθηκε βάσει των συμφωνιών του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα όπως και το 1999, έτσι και τώρα, αναγνωρίζονται συνοριακές διαφορές που εκκρεμούν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπερασπιζόμενος μέχρι κεραίας τη συμφωνία του Ελσίνκι σημείωσε πως κατακτήσαμε «την ένταξη της Κύπρου, και, μάλιστα, χωρίς δεσμεύσεις και προϋποθέσεις. Κατακτήσαμε διαδικασία για τη λύση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κατακτήσαμε τότε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί τα ανθρώπινα, μειονοτικά και θρησκευτικά δικαιώματα. Κατακτήσαμε να ελέγχεται η Τουρκία για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα».

Είχαμε, ισχυρίστηκε, «διασφαλίσει βάση ισχυρή, με χρονοδιάγραμμα και ελέγχους. Ξεκάθαρους φάρους και κανόνες οδήγησης». Σήμερα, πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου «τα αποτελέσματα και οι στόχοι, όχι μόνο δεν επιτεύχτηκαν, αλλά είναι και κατώτερα των δυνατοτήτων μας, των προσδοκιών μας».

Αναφερόμενος στους στόχους που ισχυρίστηκε πως πέτυχε ο Κ. Καραμανλής σημείωσε πως τους είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ πριν από πέντε χρόνια.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστησε «τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ευρωτουρκικά, με στόχο την ειρηνική επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας, με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Σήμερα, υποστήριξε «ξαναγυρίζουμε στη λογική των διμερών διαφορών και διεκδικήσεων χωρίς τέλος».

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πνίγεται από την ασφυξία μιας ημερομηνίας που λειτουργούσε ουσιαστικά ασφυκτικά για την Τουρκία, όχι για την Ελλάδα». Ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, δήλωσε ότι «αυτή ήταν και είναι υποχρέωση της Τουρκίας, νομική υποχρέωση. Αρα είναι θετική η αναφορά, σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση, αλλά είναι κάτι το αυτονόητο». Δε συνιστά όμως, είπε, «αναγνώριση, δεν προνοεί για τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, δε δεσμεύει την Τουρκία για τη συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού». Αυτούς τους στόχους, μάλιστα, ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου «τους είχαμε θέσεις εμείς».

Η Νέα Δημοκρατία, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου «και ως αντιπολίτευση, αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, δεν κατανόησε τη σημασία των αποφάσεων του Ελσίνκι, για τα εθνικά μας θέματα. Παρακολουθεί και σήμερα αμήχανα, δεν έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά μας για τα επόμενα χρόνια». Είμαστε ρυμουλκούμενοι από την Τουρκία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι την πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη, ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε... Οδύσσεια που έχει στόχο τη δική τους... Ιθάκη. Η Ιθάκη, μάλιστα πρόσθεσε «είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», κάτι που όπως σημείωσε «επιβεβαιώνεται και ως στόχος από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο, στα πλαίσια της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής», στις 19.00, τις Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ τη βδομάδα που πέρασε, καθώς και τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης «Ρύθμιση ετήσιας άδειας εργαζομένων και άλλες διατάξεις». Επιμέλεια - Παρουσίαση: Ζωή Κούλια.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ηξεις αφήξεις...

Σε απλές διαπιστώσεις σχετικά με την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου αρκέστηκε ο Συνασπισμός, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι βασικές επιδιώξεις όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, δεν επιτεύχτηκαν.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ακόμη ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην Τουρκία, καθιστούν αβέβαιη την έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επιπροσθέτως, σημειώνει ως πρόβλημα σχετικό με τη συνεχιζόμενη διεύρυνση της ΕΕ, τα πενιχρά κοινοτικά κονδύλια καθώς και τη μη διασφάλιση βασικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην Ευρώπη, θεωρώντας προφανώς πως αυτό οφείλεται σε κάποιου είδους παράλειψη της ΕΕ και όχι συνειδητή πολιτική επιλογή προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

ΔΗΚΚΙ
Χάσαμε ιστορικό πλεονέκτημα

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ, Γ. Καρούμπας, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση απεμπόλησε ένα ιστορικό πλεονέκτημα άμυνας της χώρας απέναντι στον νεοταξικό τουρκικό επεκτατισμό στο Αιγαίο. Εν μέσω παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου συναίνεσε στην είσοδο του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου άνευ όρων στην ΕΕ. Δίνοντας συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποδέχτηκε τελικά και την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ