ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεσηκώνονται πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί
  • Η ΠΑΣΥ συντονίζει τις αγωνιστικές αντιδράσεις, θέτοντας το σωστό διεκδικητικό πλαίσιο
  • Επιχείρηση αγωνιστικού αποπροσανατολισμού από τους αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ

Από την κινητοποίηση των αγροτών στον Τύρναβο τον περασμένο Γενάρη

Ημερήσιος Κήρυκας

Από την κινητοποίηση των αγροτών στον Τύρναβο τον περασμένο Γενάρη
ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Αντιδράσεις προκαλεί στις βαμβακοπαραγωγές περιοχές η απόφαση της κυβέρνησης ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού, με αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο το ήδη μειωμένο φετινό εισόδημα των 85.000 βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει πεισματικά να «μετράει» τη συνολική παραγωγή βαμβακιού στους 1.103.000 τόνους, όταν αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί έτσι «θέλει» ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που στοχεύει στη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

Την αγωνιστική αντίδραση του αγροτικού κόσμου στην κυβερνητική πρόκληση κατά των βαμβακοπαραγωγών - και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ - επιχειρεί να συντονίσει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που παίρνουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπές Αγώνα, που ανήκουν στη δύναμή της.

Στο πλαίσιο αυτής της συντονιστικής προσπάθειας, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα και θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση και το συντονισμό των αγωνιστικών αντιδράσεων.

Επίσης, σήμερα, εκπρόσωποι των Γραμματειών των θεσσαλικών νομών της ΠΑΣΥ, θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου, για το θέμα που δημιουργήθηκε με την κυβερνητική απόφαση για το βαμβάκι, καθώς και για τα άλλα αγροτικά προβλήματα και την πάλη που πρέπει να αναπτυχθεί για την αντιμετώπισή τους και την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει.

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει παρθεί απόφαση για την πραγματοποίηση αγωνιστικής συγκέντρωσης, την ερχόμενη Τετάρτη, στον Παλαμά της Καρδίτσας, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση για συγκέντρωση την Τρίτη, στα Φάρσαλα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες και για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΠΑΣΥ για τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη.

Συμβιβασμένοι και παραπλανητές

Οι αγρότες στρέφονται και κατά των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ, καθώς και των διοικήσεων πολλών Ενώσεων Συνεταιρισμών, οι οποίες, στην προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφώνησαν με την κυβερνητική απόφαση, αποκαλύπτοντας, για μια ακόμα φορά, τον προδοτικό ρόλο τους.

Αλλά και κάποιοι που εμφανίστηκαν να διαφωνούν με την κυβέρνηση - κι αναφερόμαστε κυρίως στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - δεν το κάνουν γιατί διαφωνούν με την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται - ούτε με τον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, διαφωνούν - αλλά γιατί νιώθουν ότι η περιοχή τους είναι «ριγμένη στη μοιρασιά», ή κι επειδή διεκδικούν «προνομιακή μεταχείριση». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, στη Θεσσαλία μένουν αδιάθετοι και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδότησης 40.000 τόνοι βαμβακιού περίπου - λίγο μικρότερες είναι αδιάθετες ποσότητες, ακόμα, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Στερεά Ελλάδα - και ζητούν να παραδοθούν κι αυτές και να επιδοτηθούν. Πληροφορίες, όμως, τους φέρνουν διατεθειμένους να «συμβιβαστούν» με την κυβέρνηση, αν αυτή δεχτεί να παραδοθούν πολύ λιγότερες ποσότητες. Οπως φημολογείται, ήδη για το νομό Λάρισας έχει συμφωνηθεί ατύπως να γίνουν επιλέξιμοι άλλοι 10.000 τόνοι και μένει πλέον να παζαρευτούν άλλοι 10.000 τόνοι...

Πάντως, προς τα έξω φαίνονται δήθεν ανένδοτοι και χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί θα βγουν τρακτέρ στα χωριά και μετά θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν αυτός δε δεχτεί τα αιτήματά τους, θα ξανασυνεδριάσουν πάλι αύριο Κυριακή, με προοπτική, μεθαύριο Δευτέρα, να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Φαίνεται όμως ότι το γαλάζιο «μέτωπο» στη Θεσσαλία δεν είναι και τόσο αρραγές, καθώς, ενώ στη σύσκεψη εμφανιζόταν όλοι σύμφωνοι, λίγο μετά το μεσημέρι χτες οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας και Τρικάλων, έβγαλαν ανακοινώσεις, με τις οποίες συμφωνούσαν τελικά με τις απόψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για παραγωγή βαμβακιού στους 1.100.000 τόνους.

Ομως, έτσι κι αλλιώς, οι διοργανωτές αυτής της κινητοποίησης δεν πείθουν για τις πραγματικές αγωνιστικές διαθέσεις τους και γιατί το παρελθόν τους είναι γνωστό - αυτοί πήραν τα τρακτέρ κι έφυγαν από τα Τέμπη - και γιατί ξέρει ο κόσμος ότι λειτουργούν ως «εντολοδόχοι» της νέας κυβέρνησης. Βεβαίως, οι αγρότες εμφανίζονται πρόθυμοι για αγώνα, όχι γιατί εμπιστεύονται τους αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, αλλά γιατί το πρόβλημά τους είναι υπαρκτό και πολύ οξυμένο, καθώς υπάρχουν πολλοί βαμβακοπαραγωγοί που έχουν απούλητες ποσότητες. Πάντως, μεγάλες ποσότητες απούλητες έχουν κάποιοι σε περιοχές της Λάρισας του Αλμυρού και του Βελεστίνου.

Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα «γκεσέμια» των αγροτοσυνεταιριστών της ΝΔ επιμένουν να μιλούν για «παράνομα χωράφια», για «αέρα» και «υγρά βαμβάκια», επικροτώντας, έτσι επί της ουσίας, την κυβερνητική απόφαση «να φέρει στα μέτρα του κανονισμού» το σύνολο της φετινής παραγωγής βαμβακιού...

Αγροτοδικεία «εξπρές» στις Σέρρες

Παρουσιάστηκαν, μετά από κλήση που έλαβαν, στον Πταισματοδίκη Σερρών οι 16 αγρότες του Στρυμόνα και της Νιγρίτας που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους στην κινητοποίηση που έγινε πριν από λίγες μέρες στον Προμαχώνα. Εκτός από την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, έξι από αυτούς θα δικαστούν ύστερα από μήνυση αστυνομικών ότι πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση και υποκίνησαν τους άλλους παραγωγούς να λάβουν μέρος σ' αυτήν!!

«Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους αγρότες που ποινικοποιείται η δράση τους επειδή συμμετείχαν στο μπλόκο του Προμαχώνα», καλεί τους αγρότες με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Σερρών της ΠΑΣΥ.

«Η ΠΑΣΥ χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που διεκδικούσαν αποζημιώσεις από ζημίες, αξιοπρεπείς τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να διασφαλίζουν ένα εισόδημα στον παραγωγό.

Η ΠΑΣΥ συμμετείχε σε αυτές τις κινητοποιήσεις με τοπικά και πανελλαδικά στελέχη της.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν από τη μια και η αδιαφορία των συμβιβασμένων ηγεσιών των Ομοσπονδιών, των ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ απ' την άλλη, ανέδειξαν πιο καθαρά ότι το πρόβλημα των αγροτών δε βρίσκεται γενικά στις αποζημιώσεις και στις τιμές μόνο, αλλά είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μπροστά μας είναι οι νέες κινητοποιήσεις το Γενάρη, που με περισσότερη μαζικότητα, συντονισμό και αποφασιστικότητα θα διατρανώσουμε τα δίκαια αιτήματα μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απλήρωτοι ελαιοπαραγωγοί

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Πλησιάζουν οι γιορτές και πολλές χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί περιμένουν ακόμα να λάβουν την επιδότηση στο λάδι. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέροντας τα εξής:

«Η επιδότηση για τους ελαιοπαραγωγούς άρχισε να δίνεται δύο μήνες μετά από τότε που το ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως δε δίνεται σε όλους τους παραγωγούς. Τουλάχιστον 3.000 ελαιοπαραγωγοί, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, θα πληρωθούν μετά τις γιορτές. Αλλά το ακόμα χειρότερο είναι ότι θα υπάρξουν και φέτος περικοπές, για όσους ξεπερνούν τα 6,9 κιλά λάδι ανά δέντρο. Και η επιδοτούμενη ποσότητα στην Κέρκυρα είναι το 57% της προηγούμενης περιόδου.

Αυτή είναι η φιλοαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οπως ήταν και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο έχουν κοινή βάση την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Απαιτούμε την άμεση καταβολή της επιδότησης όλης της δηλωθείσας παραγωγής, χωρίς καμία περικοπή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ