ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Αθάνατο το όνομα του Δημητρώφ

Εκκληση του προεδρείου του Διεθνούς Ιδρύματος «Γεόργκι Δημητρώφ» για την αποκατάσταση της μνήμης του και για να γίνει μουσείο το σπίτι του στη Σόφια

Το προεδρείο του Διεθνούς Ιδρύματος «Γκεόργκι Δημητρώφ» στη Σόφια, με ένα γράμμα (του προέδρου του) και ένα κείμενο του προεδρείου) απευθύνεται στις διεθνείς οργανώσεις -αντιστασιακές κυρίως, αλλά και άλλες - και γενικότερα στην προοδευτική κοινή γνώμη για το ζήτημα της αποκατάστασης της μνήμης του Δημητρώφ, που σπιλώθηκε βάναυσα στην πατρίδα του και για να γίνει το σπίτι του Μουσείο. Είναι γνωστό ότι στη γειτονική χώρα, το νέο καθεστώς, γκρέμισε όχι μόνο το Μαυσωλείο του Δημητρώφ, άλλα προσπάθησε να σβηστεί ακόμα και το αθάνατο όνομα του ήρωα της Λιψίας, του Γενικού Γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Ο,τι θυμίζει Δημητρώφ, έπρεπε να ενταφιαστεί οριστικά και να εξαφανιστεί από προσώπου Γης, επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), που δίνει στη δημοσιότητα τα σχετικά κείμενα για ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και των αντιστασιακών οργανώσεων ζητώντας να εκδηλωθεί και από ελληνικής πλευράς η αλληλεγγύη και η βοήθεια προς το Διεθνές Ιδρυμα «Γκεόργκι Ντιμίτροφ» στη Σόφια, ώστε να εκπληρώσει στο ακέραιο το ευγενικό έργο του.

«Λαμπρό παράδειγμα»

Συγκεκριμένα, στο γράμμα του προέδρου του Ιδρύματος, Λ. Κολάροφ, που απευθύνεται στους φίλους, τα τωρινά και μελλοντικά μέλη και συμπαθούντες του Διεθνούς Ιδρύματος «Γκιόργκι Δημητρώφ», αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα:

«Το προεδρείο του Διεθνούς Ιδρύματος "Γκεόργκι Δημητρώφ", υπολογίζει πάρα πολύ στη διεθνή αλληλεγγύη και σε μια γερή υποστήριξη με μορφή δωρεών και βοήθειας, αναγκαίων για την αποκατάσταση του σπιτιού - "Μουσείου Γκεόργκι Δημητρώφ" στη Σόφια, όπως και για να ξανοιχτούμε σε μια πιο πλατιά δραστηριότητα στο όνομα της ειρήνης, της εγκαθίδρυσης μιας αληθινής δημοκρατίας και της αντιφασιστικής ιδέας».

...«Ο Γκεόργκι Δημητρώφ, μας έχει δώσει σ' αυτό το πεδίο ένα λαμπρό παράδειγμα πώς να διασφαλίσουμε τη συνοχή των προοδευτικών δυνάμεων όλου του κόσμου στον αγώνα για την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων φιλίας, ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς του πλανήτη.

Ελπίζουμε, αγαπητοί φίλοι και συμπαθούντες, ότι αυτές οι σκέψεις που μοιραζόμαστε με εσάς, θα βρουν ανταπόκριση σε σας και στον κόσμο που σας περιβάλλει.

Η ανταλλαγή γνωμών, υποδείξεων και προτάσεων θα συμβάλει με σημαντική αποτελεσματικότητα στην κοινή μας δραστηριότητα. Η επιθυμία μας είναι να προεκτείνουμε αυτό το διάλογο, που σήμερα είναι τόσο απαραίτητος. Και να μην ξεχνάμε ότι η ημερομηνία 8-9 Μάη 2005 (της αντιφασιστικής νίκης), δεν είναι τόσο μακρινή».

Διεθνής η πρωτοβουλία

Στο δεύτερο κείμενο του προεδρείου του Ιδρύματος και με τίτλο: «Αρνούμαστε να βλέπουμε τον ήρωα της Λιψίας να πέφτει στη λήθη», που υπογράφεται από τους: πρόεδρο Λιουμπομίρ Κολάροφ - δημοσιογράφο, αντιπρόεδρο Ραφαέλ Βα - πρόεδρο, εκπρόσωπο της ARAC (Γαλλία), αντιπρόεδρο Γιώργη Μωραΐτη - πρόεδρο της ΠΟΑΟ (Ελλάδα), Βασίλ Κολάροφ - δημόσιο παράγοντα, γεν. γραμματέα Μποριάνα Μπουγιάσκα - ειδική ερευνήτρια του έργου του Γκ. Δημητρώφ, υπογραμμίζονται, χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων:

«Το Διεθνές Ιδρυμα "Γκεόργκι Δημητρώφ" ιδρύθηκε το 1995 στη Σόφια, με πρωτοβουλία αντιφασιστών όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ελλάδας. Το προεδρείο του αποτελείται, σήμερα, από πέντε μέλη, από τα οποία ένας αντιπρόεδρος από τη Γαλλία και ένας από την Ελλάδα. Πλαισιώνεται δε, με διοικητικό συμβούλιο από 12 δημόσιες προσωπικότητες της Βουλγαρίας.

Μια από τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, είναι να υπογράψει συμφωνία με το βουλγαρικό υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία θα ρυθμιστεί το θέμα της ιδιοκτησίας του σπιτιού του Γκεόργκι Δημητρώφ, για να μπορέσουμε να το αναστηλώσουμε και να το μετατρέψουμε σ' ένα πολιτιστικό και ιστορικό χώρο της Σόφιας, υψηλού επιπέδου, λόγω του ενδιαφέροντος που συνεχίζει να προκαλεί αυτό το όνομα τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Γι' αυτό το σκοπό διαθέτουμε ήδη ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο αναστήλωσης, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και τη συγκέντρωση των αναγκαίων οικονομικών μέσων που περιμένουμε τόσο από βουλγαρικές δωρεές όσο και από το εξωτερικό».

Ο ήρωας της Λιψίας

Σχετικά με το ρόλο και την προσωπικότητα του Γκεόργκι Δημητρώφ αναφέρεται: Σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς στο εξωτερικό, ο Γκιόργκι Δημητρώφ υπήρξε από τους ιθύνοντες του κινήματος της Αντίστασης στη Δυτική Ευρώπη, ως γενικός γραμματέας της Κομιντέρν. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που ένας Βούλγαρος υπήρξε ο συντονιστής των κινημάτων Αντίστασης σε όλη την Ευρώπη.

Η 9 Σεπτέμβρη 1944, ήταν ο τελικός σταθμός του αγώνα μας ενάντια στο φασισμό, ενώ συνεχίστηκε στις άλλες χώρες μέχρι το Μάη του 1945. Είναι ένας λόγος για τον οποίο θα ήταν επιθυμητό να αναληφθεί μια σημαντική δράση σ' όλη τη διάρκεια του 2004 και το 2005. Ακολούθως το γράμμα του προεδρείου αναφέρεται στις άλλες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, όπως: Μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Γκεόργκι Δημητρώφ, ο άγνωστος», που ξεκίνησε στις 14 Ιούνη στο Μπουργκάς και θα καταλήξει, ύστερα από τη διαδρομή της μέσα στη χώρα, στη Σόφια, στο τέλος του χρόνου. Ανανέωση, επί πλέον, της απονομής του «Βραβείου Γκιόργκι Δημητρώφ», που είχε θεσπίσει μετά το θάνατό του το 1959 το Υπουργικό Συμβούλιο της εποχής. Ενταση των προσπαθειών για επαναφορά στη θέση τους των μνημείων για τον Γκιόργκι Δημητρώφ, όπως και το όνομά του στους δρόμους και στις πλατείες στη Βουλγαρία. Και καταλήγει:

«Αμέσως μετά το Νοέμβρη 1989, το όνομα του Γκεόργκι Δημητρώφ σπιλώθηκε ανεπίτρεπτα από αισχρές συκοφαντίες. Ομως, καθώς πολλαπλασιάζονται οι εκδόσεις που τον αφορούν και κάτω από το πρίσμα ενός νέου κοιτάγματος της ιστορίας, όπως και ύστερα από τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, πιστεύουμε ότι όλα θα πάρουν τη θέση τους. Ηδη έχει αποδειχθεί ότι δεν ήταν ο "λύκος γκουρού", όπως τον παρουσίαζαν οι "πρόσφατα εκκολαφθέντες δημοκράτες" και οι αντίθετοι στην ιδεολογία της αριστεράς στη Βουλγαρία.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το όνομα του ήρωα της Λιψίας, η προσφορά του σ' όλο τον κόσμο, στην πάλη για τη δημοκρατία και ενάντια στο φασισμό να πέσουν στη λήθη».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ο Αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία

Εκδήλωση με θέμα «Ο Αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία» πραγματοποιείται στις 9 Γενάρη 2005, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας από την Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Καρδίτσας.

θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-44, Νίκος Καραντηνός, καθώς και οι Θεσσαλοί δημοσιογράφοι Αριστ. Φουκαλάς και Λάζ. Αρσενίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωση θα λειτουργήσει στο Φουαγιέ του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας έκθεση με έντυπα και βιβλία που αφορούν την Εθνική Αντίσταση στη Θεσσαλία.

Εκδήλωση για την Αντίσταση

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Παράρτημα Ν. Σμύρνης, τη Δευτέρα 20/12/2004 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ν. Σμύρνης (οδός 2ας Μάη 8, 3ος όροφος), οργανώνει συγκέντρωση με θέμα: «Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ, το τότε και το σήμερα - Μια ζωή αγώνων και πολιτισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ