ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι σήμερα οι συνταξιούχοι σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση και τη φτώχεια και για να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι θα κάνουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ και καλούν τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά τονίζοντας ότι: «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί έρχονται και χειρότερα».

Με το κοινό τους κάλεσμα οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων διαμαρτύρονται έντονα για ακόμα μια φορά, γιατί ο πρωθυπουργός στην τελευταία τους κινητοποίηση στις 2 Δεκέμβρη αρνήθηκε να συζητήσει τα προβλήματά τους με πρόσχημα, ότι δε γνώριζε το κόστος των αιτημάτων τους και πρότεινε να απευθυνθούν στους αρμόδιους υπουργούς. Είναι ενδεικτικές όμως της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης οι πρόσφατες δηλώσεις του για τις αυξήσεις - ψίχουλα, της τάξης του 3,5%, που προβλέπονται για τους συνταξιούχους το 2005, καθώς ισχυρίστηκε ότι η οικονομία δεν αντέχει για περισσότερα!

Οι νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται είκοσι μέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις των συνταξιούχων στις 2 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, οι οποίες -όπως εκτιμούν οι Ομοσπονδίες- ήταν μια καλή αγωνιστική απάντηση. Οι συνταξιούχοι με τον αγώνα τους διεκδικούν: Ουσιαστικές αυξήσεις, που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια. Επίδομα θέρμανσης. Συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Δημόσια και δωρεάν Υγεία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Προς νέα απεργία

Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να δώσει με αγωνιστικούς όρους τη μάχη για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Με νέα απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα δίνουν δυναμική συνέχεια στους αγώνες τους, μπροστά και στην υπογραφή της νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη βδομάδα να προχωρήσει στην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και να διεκδικήσει με αγωνιστικούς όρους την υπογραφή νέας ΣΣΕ, παράλληλα με τα αιτήματα που βάζει το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΟΕΚΙΔΕ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Γενάρη, προγραμματίζεται η διοργάνωση περιφερειακών συσκέψεων με τη συμμετοχή των σωματείων όλης της χώρας, προκειμένου να γίνει η απεργιακή κινητοποίηση υπόθεση όλων των εργαζόμενων, σε κάθε εργασιακό χώρο. Η επιτυχημένη απεργία στις 25 του Νοέμβρη ανέδειξε τον αγωνιστικό αναβρασμό που επικρατεί στους κλάδους, με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού και τα τσαγκαράδικα, αλλά και την ένταση της αντεργατικής επίθεσης που κλιμακώνεται και η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στις εργοδοτικές προτάσεις για τη νέα κλαδική ΣΣΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις στην Ομοσπονδία παίρνουν θέση μάχης μπροστά και στη νέα απεργιακή κινητοποίηση, αποφασισμένες να παλέψουν για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της απεργίας, ιδιαίτερα στους χώρους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα εξαιτίας της επιθετικότητας κυβέρνησης και εργοδοσίας. Το ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που απαντάει στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αποτελεί τον πυρήνα της δουλιάς που θα ξεδιπλώσουν οι ταξικές δυνάμεις το επόμενο δίμηνο, μέχρι και τη μέρα της απεργίας, προκειμένου και μέσα από αυτή την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο χώρο να δώσουν απάντηση στην πολιτική που πετάει στο δρόμο εκατοντάδες συναδέλφους τους, μειώνει τα μεροκάματα, κατατρώει το πενιχρό τους εισόδημα και οξύνει τη φτώχεια και την ανέχεια που βιώνουν σήμερα χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά.

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καθυστέρηση που πριμοδοτεί τους ιδιώτες

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Μισοτελειωμένο και στο έλεος της φθοράς, που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες, βρίσκεται με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας στο Κοντοκάλι, που έπρεπε, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος, να έχει παραδοθεί ήδη απ' το 2000. Εφτά χρόνια μετά την έναρξη του έργου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά στο διάστημα αυτό δόθηκαν τρεις νέες άδειες για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στο νησί.

Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, ό,τι έχει χτιστεί και εγκατασταθεί μέχρι σήμερα υφίσταται διαρκή φθορά από τις καιρικές συνθήκες και μεγάλο μέρος του χρειάζεται αντικατάσταση. Το υπέδαφος των θεμελίων του σκελετού υφίσταται συνεχή διάβρωση από τα λιμνάζοντα νερά και την υψηλή στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Ακόμα, υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν τηρήθηκαν από τον κατασκευαστή οι προδιαγραφές της αντισεισμικής θωράκισης του νοσοκομειακού συγκροτήματος και κατά πόσον η ποιότητα και η τεχνική αρτιότητα των έργων συμβαδίζει με τα προβλεπόμενα και απαιτούμενα απ' τη σύμβαση με τον εργολάβο.

«Πρόκειται για ένα έγκλημα με τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αφού πληρώθηκε από το υστέρημα του λαού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την προοπτική δημιουργίας σύγχρονου και ασφαλούς νοσοκομείου. Το έγκλημα το πραγματοποίησε, το συγκάλυψε το ΠΑΣΟΚ με τον εκλεκτό του μεγαλοεργολάβο Μπατατούδη, το συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία τώρα που είναι κυβέρνηση, έριξε την προεκλογική ρητορεία και δημαγωγία και μοιράζει υποσχέσεις ότι "όπου να 'ναι ξεκινάει η αποπεράτωσή του"», τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας.

«Το ΠΑΣΟΚ - συνεχίζει - δεν μπόρεσε να τελειώσει σε εφτά χρόνια ένα επαρχιακό νοσοκομείο, πρόφτασε όμως να εμπορευματοποιήσει την Υγεία και να δώσει τρεις νέες άδειες για ιδιωτικές κλινικές και διαγωνιστικά κέντρα στο νησί». Στο ίδιο πνεύμα και οι βουλευτές της ΝΔ χρησιμοποίησαν το νέο νοσοκομείο στην προεκλογική τους δημαγωγία. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γεωργιάδης, ως πλασιέ της καπιταλιστικής αγοράς προπαγανδίζει την παράδοση του νέου νοσοκομείου σε μεγαλοεπιχειρηματία με αυτοχρηματοδότηση.

Παράλληλα, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) όπως και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας συνειδητά αδιαφόρησαν και συγκάλυψαν την καθυστέρηση του έργου, ενώ καμία ελεγκτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί με τον έλεγχο της νομιμότητας των πληρωμών που έχουν γίνει.

Μετά απ' αυτά, το ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να αποδοκιμάσουν την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν δημόσια, δωρεάν Υγειονομική Περίθαλψη και την άμεση ολοκλήρωση και παράδοση του νέου νοσοκομείου, που πρέπει διαπιστωμένα να πληροί όλες τις σύγχρονες τεχνικές προϋποθέσεις της ασφαλούς λειτουργίας. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική που θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Χωρίς υγειονομική κάλυψη

Εντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς και όλης της κοινωνίας της Μαγνησίας για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών, ώστε το νοσοκομείο να καλύπτει τις ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης του πληθυσμού του Νομού.

Το πρόβλημα αυτό φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη και Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

«Η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου - τονίζουν οι βουλευτές - καθυστερεί απαράδεκτα, επιτείνοντας τα προβλήματα για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου. Επειδή η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης των κατοίκων της Μαγνησίας, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης της παλιάς πτέρυγας του νοσοκομείου δύναμης 170 κλινών, όπως προβλέπει η αρχική μελέτη, καθώς και η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας. Μέχρι στιγμής, όμως, τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ο πεπαλαιωμένος Οργανισμός Λειτουργίας του νοσοκομείου έχει προ πολλού ξεπεραστεί τόσο σε τμήματα, κλινικές όσο και σε κρεβάτια. Παρ' όλα αυτά, ο νέος Οργανισμός Λειτουργίας του νοσοκομείου, παραμένει ο ίδιος, αν και είναι αίτημα των εργαζομένων, των φορέων και της κοινωνίας της Μαγνησίας η τροποποίησή του, προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις σύγχρονες, αλλά και μελλοντικές, ανάγκες υπηρεσιών Υγείας του Νομού. Ομως, ο νέος τροποποιημένος οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου δύναμης 470 κλινών, ο οποίος εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας απορρίφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και ποιος είναι ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων του Νοσοκομείου Βόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ