ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους ξυλοδαρμούς
  • Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αμερικής
  • Ακολουθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα

Συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής διοργανώνει η Επιτροπή 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», διαμαρτυρόμενη για τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια σε βάρος των Αφγανών προσφύγων, όπως δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Η συγκέντρωση γίνεται σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα (οδός Μιχ. Βόδα), όπου και κακοποιήθηκαν οι μετανάστες.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ερχεται να προστεθεί στη σωρεία πολύμορφων και ατιμώρητων περιστατικών, στα οποία πρωτοστατούν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης αντιτρομοκρατικής υστερίας και της έντεχνα καλλιεργούμενης αναγωγής των κατασταλτικών μηχανισμών σε προστάτες τάχα της «ασφάλειας του πολίτη» που «κινδυνεύει» και από τους αλλοδαπούς. Μιας πολιτικής που αναγορεύει τους πάντες σε υπόπτους».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι αυτή η πολιτική που ακολουθεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση, οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα, ενώ η ατιμωρησία τα διευκολύνει και τα πολλαπλασιάζει. Υπογραμμίζει ότι η διαταχθείσα διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, «που κατά κανόνα αθωώνει τους ενόχους, δεν απαλλάσσει τους υπεύθυνους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΛ.ΑΣ».

Τέλος καλεί το λαό, Ελληνες και ξένους, μετανάστες και πρόσφυγες, μαζί, να εντείνουν την πάλη για υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που βάλλονται συστηματικά. Να απαιτήσουν την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που ενέχονται στα βασανιστήρια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συστηματική άσκηση ωμής βίας ο ξυλοδαρμός των Αφγανών

Την αστυνομική κτηνωδία σε βάρος των Αφγανών μεταναστών - μεταξύ των οποίων και παιδιά - τους οποίους «επισκέπτονταν» αστυνομικοί επί τρεις ημέρες στην οδό Πιπίνου και ξυλοκοπούσαν, κατήγγειλαν συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες το πρωί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Υπενθυμίζουμε, ότι το περιστατικό έγινε την προηγούμενη βδομάδα με τη δικαιολογία των αστυνομικών ότι αναζητούσαν Αφγανό δραπέτη. Ταυτόχρονα, μετέφεραν δύο από αυτούς στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα και επί μία ώρα τους ξυλοκοπούσαν, τους βασάνιζαν, τους εξευτέλιζαν και τους φωτογράφιζαν γυμνούς!

Αυτή την κτηνωδία της Αστυνομίας κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Μαρκογιαννάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν και παρέδωσαν υπόμνημα. Κατήγγειλαν ταυτόχρονα ότι υπάρχουν βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου για την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν, επιβάλλοντας τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την καταστολή.

Ο υφυπουργός από την πλευρά έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι ήταν τυχαίο γεγονός(!), αφού δεν μπορούσε να ισχυριστεί, όπως παλιότερα έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι είναι μεμονωμένο, καθώς είναι το τρίτο κρούσμα στη σειρά. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να πείσει, ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα της με τέτοιο περιστατικό και μετακύλησε όλες τις ευθύνες στους συγκεκριμένους αστυνομικούς, τους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα τους... εντοπίσουν.

Σε δήλωσή της η Γ. Φλούδα, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μετά τη συνάντηση τόνισε ότι και το συγκεκριμένο περιστατικό του ξυλοδαρμού έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική εκφοβισμού και τρομοκρατίας εργαζομένων και μεταναστών. Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός, σημείωσε, για το οποίο ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Το ΠΑΜΕ θα επαγρυπνεί και θα αντιστέκεται σε κάθε τέτοιου είδους απαράδεκτα περιστατικά και θα συνεχίσει να καλεί τους μετανάστες μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εργοδοσία και τους εκμεταλλευτές. Να συσπειρωθούν στα Συνδικάτα και χέρι - χέρι να παλέψουμε για αξιοπρεπή δουλιά, ζωή και επιβίωση.

Το ΠΑΜΕ και στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υφυπουργό καταγγέλλει ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για συστηματική άσκηση αποτρόπαιης αστυνομικής βίας σε βάρος αλλοδαπών, που, ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους λόγω την αγωνιστικής τους δράσης ή λόγω των βάρβαρων πολέμων του ιμπεριαλισμού, ψάχνουν μια καλύτερη τύχη». Είναι γεγονός, σημειώνει, «ότι ο κρατικός αυταρχισμός και η ωμή βία σε βάρος των αλλοδαπών αποτελεί άσκηση και πρόβα τζενεράλε στην προοπτική μιας γενίκευσης των κατασταλτικών μέσων σε βάρος του λαϊκού κινήματος που αντιστέκεται και αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κάθε μορφής φορέων του κεφαλαίου».

Ξεκάθαρα θέτει στη συνέχεια το ΠΑΜΕ τα αιτήματα και συγκεκριμένα: Να αναθεωρηθεί ριζικά η πολιτική που θεωρεί τον αλλοδαπό εχθρό και να δοθούν και στους αλλοδαπούς τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ελληνες εργάτες. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι φορείς της κακοποίησης των Αφγανών μεταναστών και να αποκατασταθούν ηθικά και υλικά οι κακοποιημένοι Αφγανοί. Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη, αναίτια, αυταρχική συμπεριφορά προς τους αλλοδαπούς.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Την αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος των Αφγανών μεταναστών καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και εκφράζει την ταξική της αλληλεγγύη και στους Αφγανούς, αλλά και σε όλους τους μετανάστες θύματα του αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας, του ρατσισμού.

«Οι Αφγανοί μετανάστες, σημειώνει ειδικότερα, θύματα της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας, θεώρησαν τη χώρα μας σαν καταφύγιο, σαν σανίδα σωτηρίας. Τα ταξικά Συνδικάτα με τη στάση τους απέναντι τους, την πολύμορφη ταξική τους αλληλεγγύη δεν τους διέψευσαν. Διαψεύτηκαν όμως από το κράτος και τους βρώμικους μηχανισμούς του. Κάποια κτήνη, ομογάλακτοι των βασανιστών του Γκουαντανάμο, απόγονοι των βασανιστών της μαύρης επταετίας στη χώρα μας, προξένησαν κατά τον πιο αποτρόπαιο τρόπο νέες πληγές στα βασανισμένα κορμιά τους, νέα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση να θέσει εκτός αστυνομικού Σώματος «τα ανθρωπόμορφα κτήνη, αστυνομικούς και αξιωματικούς που πήραν μέρος στους βασανισμούς των Αφγανών μεταναστών, να τους τιμωρήσει παραδειγματικά». Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει, θα θεωρηθεί συνένοχη και συνυπεύθυνη για τις συνέπειες από τα ρατσιστικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στη χώρα μας.

Τέλος, δηλώνει, ότι τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας, ρατσισμού δε θα μείνουν αναπάντητα από την εργατική τάξη. Στους μηχανισμούς καταστολής της άρχουσας τάξης θα αντιπαραθέσει τους δικούς της μηχανισμούς της ταξικής ενότητας και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

3ο ΤΕΕ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
«Να αποδοθούν ευθύνες»

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν και να σταματήσει η τρομοκράτηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο 3ο ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας, απαίτησαν χτες εκπαιδευτικοί φορείς, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτέμβρη 2004 αστυνομικοί εισέβαλαν στο παραπάνω σχολείο, συνέλαβαν αλλοδαπή μαθήτρια, προκειμένου να απελαθεί, κατέσχεσαν έγγραφα και οδήγησαν στο Τμήμα καθηγητές του σχολείου. Χτες, εκπρόσωποι του συλλόγου διδασκόντων, της Γ' ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο, προκειμένου να ζητήσουν από την ηγεσία του να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών για τους μαθητές του 3ου ΤΕΕ Φιλαδέλφειας και να σταματήσουν οποιεσδήποτε διαδικασίες για άσκηση δίωξης σε βάρος του διευθυντή ή και άλλων εκπαιδευτικών. Οι συγκεντρωμένοι δεν κατόρθωσαν χτες να συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας και ορίστηκε συνάντηση για τις 7 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ