Μια από τις συνέπειες των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων που επέβαλαν με την καθιέρωση του ευρώ - αλλά και μετά - οι «βαρόνοι» της αγοράς (που αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές) είναι και η επανεμφάνιση του «βερεσέ» με... πιστωτική κάρτα
Eurokinissi |
Για τις περισσότερες οικογένειες των εργαζομένων και περισσότερο των ανέργων ή συνταξιούχων, το ισχνό δώρο των Χριστουγέννων ή το επίδομα ανεργίας είναι ένα ποσό «υποθηκευμένο» πριν καν το εισπράξουν, εξαιτίας των συσσωρευμένων οικονομικών εκκρεμοτήτων. Πιστωτικές κάρτες, δάνεια κάθε είδους, απλήρωτοι λογαριασμοί «πήγαν πίσω» περιμένοντας το 13ο μισθό. Είναι φανερό ότι σε μια τέτοια κατάσταση με δεδομένη την αβάσταχτη ακρίβεια και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, την ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι στα γνωστά πενιχρά επίπεδα, οι περισσότερες οικογένειες περιορίζουν όλο και πιο πολύ τις αγορές τους, όχι μόνο στα καταναλωτικά αγαθά, όπως παρατηρούν οι έμποροι, αλλά ακόμα και στα είδη διατροφής καθώς οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τις μικρές «πολυτέλειες» των ημερών.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης που βιώνουν οι καταναλωτές, είναι οι διαπιστώσεις των ίδιων των εμπόρων. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου, Κλ. Τσιρώνης, παρατηρεί ότι φέτος οι πωλήσεις κρεάτων με πιστωτικές κάρτες και δόσεις δεν έχουν προηγούμενο. Ο ίδιος, ίσως με μια δόση υπερβολής, που, όμως αποδίδει το κλίμα που επικρατεί, αναφέρει ότι η δυσκολία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ημερών είναι τέτοια που την προηγούμενη Τετάρτη ποσοστό 40% του συνολικού τζίρου πραγματοποιήθηκε με πιστωτικές κάρτες και δόσεις. «Οχι μόνο τέτοιες μέρες», λέει ο Κλ. Τσιρώνης, «αλλά όλο το χρόνο παρατηρούμε πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι εργαζόμενοι, ειδικά σε μια αγορά που η πελατεία της προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο πελάτης ζητάει ένα κιλό κρέας, εάν του κόψουμε 1.200. ζητάει να βγάλουμε τα επιπλέον γραμμάρια, γιατί δεν μπορεί να τα πληρώσει». Ο ίδιος μας δήλωσε πως διαφωνεί με το να πουλιέται το κατσίκι στη Βαρβάκειο στα 10 ευρώ, γιατί τότε οι καταναλωτές δεν έχουν λόγο να επιλέξουν τη συγκεκριμένη αγορά.
Eurokinissi |
Οσο για τις τιμές των οπωροκηπευτικών, αυτές παραμένουν στο «ύψος» των καιρών της ακρίβειας. Οι ντομάτες πωλούνται μέχρι 2 ευρώ το κιλό, κι άλλο τόσο τα αχλάδια, το μαρούλι και 80 λεπτά το ένα και 1,50 ευρώ ένα κιλό μήλα, δηλαδή τέσσερα - πέντε μήλα!
Το κόστος, όμως, αυτού που έχει επικρατήσει να λέμε «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» δεν τελειώνει στο κυρίως πιάτο και στη σαλάτα. Εάν κανείς προσθέσει το κόστος των «παρεκκλίσεων» που θέλει η παράδοση, δηλαδή, κάνα - δυο μπουκάλια κρασί, ένα - δυο τυριά, κάποια ορεκτικά και συμπληρωματικά φαγητά, καθώς και τα γλυκά των ημερών, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που πωλούνται στα 9 - 12 ευρώ το κιλό, τότε το άθροισμα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Και, επειδή, γιορτές δεν είναι μόνο το στρώσιμο του τραπεζιού μιας ημέρας, αλλά είναι η ευκαιρία να βρεθεί ο καθένας «με δυο φίλους», είναι η ανταλλαγή επισκέψεων, τα δώρα για μικρούς και μεγάλους, που όσο «συμβολικά» κι αν είναι αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό κόστος για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είναι βέβαιο ότι ο νέος χρόνος θα βρει και πάλι τα περισσότερα νοικοκυριά με ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις.
Αύξηση 6% στα εισιτήρια 13 προορισμών στο εσωτερικό επέβαλε εσπευσμένα η διοίκηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ), παραμονές γιορτών που η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη. Η αύξηση, που ισχύει από χτες, επιβλήθηκε τεχνηέντως, με την καθιέρωση νέας κατηγορίας ναύλων, μεταξύ των δύο που ίσχυαν έως χτες για την οικονομική θέση.
Η διοίκηση της εταιρίας, για να δικαιολογήσει τη «μουλωχτή» αύξηση στους ναύλους, κάνει λόγο για εναρμονισμό της εμπορικής πολιτικής με τον ανταγωνισμό, ενώ αναφέρει ότι οι τιμές της πρώτης κατηγορίας εισιτηρίων (χαμηλοί ναύλοι) παραμένουν ανεπηρέαστες. Ομως, στη συγκεκριμένη κατηγορία ναύλου, πρόσβαση έχουν μόνο οι επιβάτες των ΟΑ που κλείνουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους.
Οι αυξήσεις στα εισιτήρια ισχύουν για τους εξής 13 προορισμούς εσωτερικού: Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Μύκονο, Χίο, Μυτιλήνη, Κω, Καβάλα, Ιωάννινα, Σαντορίνη και Ηράκλειο.