ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Απαιτεί «δηλώσεις αποκήρυξης»

Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Βόλου όχι μόνο αρνείται την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης για 42 συμβασιούχους της, αλλά απαιτεί να υπογράψουν και Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα καταγγέλλουν τη σύμβαση!

Απίστευτη η δήλωση που αναφέρει: «Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται... για το έτος 2004 επιθυμώ να αμείβομαι με την Επιχειρησιακή Σύμβαση που ισχύει στη ΔΕΥΑΜΒ... και παράλληλα από τη μεριά μου δεν αποδέχομαι και καταγγέλλω τη ΣΣΕ της ΠΟΕ - ΔΕΥΑ...»
Απίστευτη η δήλωση που αναφέρει: «Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται... για το έτος 2004 επιθυμώ να αμείβομαι με την Επιχειρησιακή Σύμβαση που ισχύει στη ΔΕΥΑΜΒ... και παράλληλα από τη μεριά μου δεν αποδέχομαι και καταγγέλλω τη ΣΣΕ της ΠΟΕ - ΔΕΥΑ...»
«Δηλώσεις αποκήρυξης» της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ισχύει για τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης, (ΔΕΥΑ), ζητάει από 42 συμβασιούχους της, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Βόλου, (ΔΕΥΑΜΒ)! Οι εργαζόμενοι αυτοί, που προσλήφθηκαν με το «επιχειρησιακό πρόγραμμα απασχόλησης κι επαγγελματικής κατάρτισης 2000 - 2006» και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καλούνται να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία αναφέρουν ότι: «Για το έτος 2004 επιθυμώ να αμείβομαι με την Επιχειρησιακή Σύμβαση που ισχύει στη ΔΕΥΑΜΒ (Σύμβαση ΔΕΥΑΜΒ - ΣΕ ΔΕΥΑΜ). Παράλληλα από τη μεριά μου δεν αποδέχομαι και καταγγέλλω τη ΣΣΕ της ΠΟΕ - ΔΕΥΑ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σύμβαση εργασίας μπορεί να έχει εφαρμογή στο αντίστοιχο πεδίο των εργασιακών μου σχέσεων για το έτος 2004»!! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιχειρησιακή Σύμβαση για την οποία γίνεται λόγος στην Υπεύθυνη Δήλωση είναι 4ετής και προβλέπει μικρότερες αποδοχές από ό,τι η κλαδική σύμβαση.

Οπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο κάποιοι από τους 42 συμβασιούχους της ΔΕΥΑΜΒ αντέδρασαν στην ιταμή απαίτηση του ΔΣ της επιχείρησης να υπογράψουν τη συγκεκριμένη «δήλωση». Δυο απ' αυτούς, οι Μ. Μανζαβίνος και Τ. Τριανταφυλλάκος - στελέχη του ΠΑΜΕ και μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου - κατήγγειλαν ως απαράδεκτη πρόκληση την ενέργεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, υπογραμμίζοντας ότι είναι δικαίωμα των ίδιων και των άλλων 40 συναδέλφων τους και υποχρέωση της επιχείρησης να αμείβονται με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ταυτόχρονα τόνισαν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους.

Οι καταγγελίες έφτασαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπου ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Κυρ. Μήτρου, επικαλούμενος υπηρεσιακές αναφορές, ισχυρίστηκε ότι οι 42 συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΜΒ δεν εντάσσονται στην κλαδική σύμβαση επειδή είναι έκτακτοι. Αυτό, όμως, δεν ισχύει, καθώς προσλήφθηκαν για την κάλυψη πρόσθετων θέσεων εργασίας και δε θεωρούνται έκτακτοι, αλλά δόκιμοι. Αλλά και έκτακτοι να ήταν θα δικαιούνταν να αμείβονται με βάση την κλαδική σύμβαση, γιατί - σύμφωνα με το νόμο - η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος ισχυρίστηκε πως δε γνώριζε τίποτα για τη «δήλωση αποκήρυξης», κάνοντας λόγο για «κέντρα εξουσίας μη ελεγχόμενα» μέσα στη ΔΕΥΑΜΒ και δίνοντας εντολή να γίνει ΕΔΕ.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου υποστηρίζει ότι «ο κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τη συμφερότερη γι' αυτόν σύμβαση εργασίας» και συνεχίζει: «Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να του ζητείται να καταγγέλλει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η αντίστοιχη Ομοσπονδία του».

Συνδικάτο... μάλαμα

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ακόμα πιο αιχμηρές καταγγελίες και πιο σκληρές αντιδράσεις από το Σύλλογο Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ, αυτός «περί άλλα τυρβάζει». Μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσε - την υπογράφουν ο πρόεδρος Δ. Κουτσιφέλης και ο ΓΓ Κ. Αθηναίος - στρέφεται κατά των εργαζομένων και υπέρ της εργοδοσίας, αναφέρεται σε «θόρυβο που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ», τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Επιχειρησιακής Σύμβασης και διαψεύδει την ύπαρξη των «δηλώσεων αποκήρυξης»!!

Για «συνδικαλιστικό κατήφορο» των συντακτών της ανακοίνωσης, κάνουν λόγο, σε απαντητική επιστολή τους, οι Μ. Μανζαβίνος και Τ. Τριανταφυλλάκος, αποκαλύπτοντας ότι μετά την υπογραφή της τετράχρονης Επιχειρησιακής Σύμβασης, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ φρόντισε να επιχορηγήσει τον εν λόγω σύλλογο - με 3.500 ευρώ για το έτος 2003, 4.500 για το 2004 κι από 5.000 για το 2005 και το 2006 - κατά παράβαση του Ν. 1264 που απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία μεταξύ εργοδοτών και σωματείων εργαζομένων. Και οι δυο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θέτουν το ερώτημα: Μήπως οι εμπνευστές του κειμένου των δηλώσεων έχουν σχέση με τους υπογράφοντες την Επιχειρησιακή Σύμβαση;

Εκθεση καλλιτεχνικών έργων και αντικειμένων

Προσφορά στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση καλλιτεχνικών έργων και αντικειμένων, στο χώρο του Εκλογικού Κέντρου του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, Πλ. Ομονοίας.

Τα έργα προσφέρουν αφιλοκερδώς εικαστικοί καλλιτέχνες για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Αφαλή - Φρόγκου Ρούλη, Βαλάσης Διονύσης, Βαρλάμος Γιώργης, Γαγγάδη Χριστίνα, Γαγγάδης Αλέξανδρος, Γεωργιλάκης Μάρκος, Γκολέμας Μίλτος, Γρηγοράκη Γιάννα, Δαραδήμος Χαράλαμπος, Δελφίνου Ιωάννα, Διαμαντάκη Αργυρώ, Διονυσόπουλος Βασίλης, Ευγενίδης Νίκος, Ηλιόπουλος Δημήτρης, Κεπερτή Δώρα, Κουρσάρης Σπύρος, Λάμπρου Χρήστος, Μακρή Ζιζή, Μακρή Κλειώ, Μάνου Εφη, Μελά Εύα, Μιχαηλίδου Φανή, Μπάρμπογλου Ζωγραφιά, Μπουγέλης Θωμάς, Παπαϊωάννου Λιάννα, Πετρούλα Γεωργία, Πλακούλας Γιώργος, Ρόθος Κώστας, Ρόκκος Κυριάκος, Σαρελάκου Ρουμπίνη, Σοφρά Βασιλική, Σπηλιωτάκη Μαργαρίτα, Στεφανίδη Φωτεινή, Στεφανίδης Γιάννης, Τάγκα Αλεξία, Φαρσακίδης Γιώργος, Φλώρου Βάσω.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου, Κυριακής & αργιών, από 27 Δεκέμβρη 2004 έως 14 Γενάρη 2005 και τις ώρες 13.30 έως 20.30.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Τετάρτη 29 Δεκέμβρη στις 7.00 μ.μ.

Σήμερα η σύσκεψη για τη Ζώνη

Θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ώρα 1 μ.μ.

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την πρόθεση του ΟΛΠ να αποσπάσει από τη Ζώνη τον προβλήτα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και να τον μετατρέψει σε χώρο μετεπιβίβασης αυτοκινήτων (καρτέρμιναλ). Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι διοικήσεις των εργοδοτικών Ενώσεων, της Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών (ΠΟΕΜ), του Εργατικού Κέντρου, δήμαρχοι της περιοχής, προκειμένου να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο θέμα και να συμπαραταχτούν στον αγώνα που ξεκινάνε οι εργατοτεχνίτες ενάντια στη συρρίκνωση της Ζώνης. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, τα Σωματεία της Ζώνης καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «κάνει ό,τι ακριβώς επί 20 χρόνια έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εξαγγέλλουν μέτρα, τάζουν, υπόσχονται από τη μια και από την άλλη υπονομεύουν και κάνουν τα πάντα για να ρίξουν τον κλάδο μας στο μαρασμό. Εμείς δηλώνουμε ότι σε καμιά περίπτωση δε θα τους αφήσουμε να παίζουν με το ψωμί των οικογενειών μας και θα απαντήσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθειά τους». Ακόμα, κάνουν σαφές ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την αλλαγή χρήσης ούτε μιας σπιθαμής του χώρου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ