ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγωνιστική αντίδραση στην αισχρή κοροϊδία

Χτες φάνηκαν στην πράξη οι ολέθριες αποφάσεις εμπαιγμού και ταλαιπωρίας των βαμβακοπαραγωγών, που έλαβαν από κοινού κυβέρνηση και πρασινογάλαζοι διοικούντες των Ενώσεων και ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ

Από το χτεσινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων - Λάρισας

Eurokinissi

Από το χτεσινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων - Λάρισας
Το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας σε βάρος τους αντιλήφθηκαν, χτες, οι βαμβακοπαραγωγοί, φτάνοντας στα εκκοκκιστήρια, για να παραδώσουν το αδιάθετο βαμβάκι τους. Εκεί έμαθαν ότι έχουν δικαίωμα να παραδώσουν ελάχιστα κιλά - σε ορισμένους το «δικαίωμα» αντιστοιχούσε δυο - τρία κιλά το στρέμμα! - καθώς από τους δεκάδες χιλιάδες τόνοι που μένουν αδιάθετες σ' όλη την Ελλάδα θα παραδοθούν πολύ λιγότερες ποσότητες. Αυτό συμβαίνει, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε, αυθαιρέτως, να παραδοθούν και να επιδοτηθούν μόνο 1.116.000 τόνοι και τα υπόλοιπα βαμβάκια που έχουν παραχθεί στη χώρα μας να πουληθούν στην εμπορική τιμή που είναι υποτετραπλάσια της συνολικής. Και με βάση αυτή την απόφαση, όπου συμφώνησαν οι γαλαζοπράσινοι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των βαμβακοπαραγωγών περιοχών, παθαίνουν ό,τι παθαίνουν από χτες πάνω από 60.000 βαμβακοπαραγωγοί της χώρας, που μέχρι την Παρασκευή 31/12 πρέπει να παραδώσουν κακήν κακώς ό,τι έβγαλαν τα τελευταία «μαγειρέματα»...

Μπρος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, οι βαμβακοπαραγωγοί αντέδρασαν, απαιτώντας να παραδώσουν περισσότερο από το αδιάθετο προϊόν τους, για να ελαττώσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους, φέτος, λόγω και της χαμηλής τιμής του βαμβακιού, που είναι κοντά στις 100 δρχ. το κιλό μικρότερη από πέρσι.

Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες, έκδηλη ήταν η οργή των βαμβακοπαραγωγών, καθώς βλέπουν, για μια ακόμα χρονιά, να μην μπορούν να πουλήσουν τη σοδειά τους που παρήγαγαν με κόπο και ιδρώτα. Μάλιστα, χτες το πρωί, παραγωγοί των Τρικάλων μαζεύτηκαν έξω από το εκκοκιστήριο της Ενωσης Συνεταιρισμών και διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν το δρόμο Τρικάλων - Λάρισας. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς, ενώ προετοιμάζονται πιο αγωνιστικές αντιδράσεις με τρακτέρ κι αποκλεισμούς δρόμων.

Οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί νιώθουν εξαπατημένοι από την κυβέρνηση της ΝΔ, που ως αντιπολίτευση φώναζε «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και τώρα «κόβει» και ριγμένοι από κάποιους αγροτοσυνεταιριστές του κυβερνώντος κόμματος, που πάνε να τους παρασύρουν στη λογική των αποπροσανατολιστικών κι αδιέξοδων «παζαρεμάτων» με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα ξεκαθαρίζουν περισσότερο και όλο και πιο πολλοί αντιλαμβάνονται το διχαστικό και υπονομευτικό ρόλο των «νταήδων», που το 'παιζαν «αγωνισταράδες» και τώρα αφήνουν τους βαμβακοπαραγωγούς «στα κρύα του λουτρού».

Αγωνιστική απάντηση

Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί αγρότες - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων - αντιλαμβάνονται ότι, αν θέλουν να έχει αποτελέσματα ο αγώνας τους, πρέπει να συνταχθούν αγωνιστικά με την ΠΑΣΥ, που προβάλλει ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο και σαφή προοπτική. Για το όλο θέμα, η ΠΑΣΥ εξέδωσε χτες ανακοίνωση όπου τονίζονται τ' ακόλουθα:

«Αμετακίνητη στην απόφασή της ν' αφήσει ποσότητες της φετινής παραγωγής βαμβακιού εκτός επιδότησης, εμφανίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας, «κατά πόδας», την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, κάνοντας πως «παζαρεύει» μαζί τους τα κιλά που μπορούν να παραδώσουν στα εκκοκκιστήρια. Στο πλαίσιο αυτής της παραπλανητικής τακτικής ανακοινώνει, κατά καιρούς, την πρόθεσή της να επιτρέψει την παράδοση λίγων κιλών ακόμα από τους σωρούς του βαμβακιού που παράχθηκαν με κόπο και ιδρώτα και μένουν στ' αδιάθετα.

Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση - με τη σύμφωνη γνώμη των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και των διοικήσεων των Ενώσεων Συνεταιρισμών των βαμβακοπαραγωγών περιοχών της χώρας - αποφάσισε να το παίξει «κουβαρντάς», επιτρέποντας την παράδοση άλλων 13.000 τόνων, ώστε η συνολική ποσότητα βαμβακιού που θα επιδοτηθεί να φτάσει τους 1.116.000 τόνους.

Πρόκειται για αισχρό και προκλητικό εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα παραδώσει ελάχιστα κιλά ακόμα - σε ορισμένους αντιστοιχούν δυο με τρία κιλά το στρέμμα! - όταν οι αδιάθετες ποσότητες είναι πολύ περισσότερες.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν το αντιαγροτικό πρόσωπο της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά έχει βάλει στόχο να «ξεπαστρέψει» πολλούς από αυτούς, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι προεκλογικές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της ΝΔ για αμέριστο αγροτικό ενδιαφέρον της «νέας διακυβέρνησης», αποδεικνύεται τώρα - λίγο μετά την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας - ότι δεν ήταν παρά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται και το μεγάλο αδιέξοδο, στο οποίο οδηγεί η τακτική των «παζαρεμάτων» με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ακολουθούν κάποιοι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνεταιριστές. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αδιέξοδες - και εκ του πονηρού - οι συνεχείς συναντήσεις και οι ατέλειωτες συζητήσεις με τους εκπροσώπους μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Και, βεβαίως, γίνεται φανερό ότι οι «απειλές» των πρώην «μπλοκατζήδων» και νυν συνεργατών της κυβέρνησης για «δυναμικές κινητοποιήσεις» ήταν ενταγμένες στο γενικότερο σχέδιο «ύπνωσης» και αποπροσανατολισμού των οργισμένων βαμβακοπαραγωγών. Αλλά κι αν πέσουν μερικές «σκόρπιες τουφεκιές» θα είναι «για την τιμή των όπλων» και «για τα μάτια του κόσμου».

Η ΠΑΣΥ προειδοποίησε

«Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ) είχε, εξαρχής, εκφράσει τη διαφωνία και την εναντίωσή της στη λογική των «παζαρεμάτων» με την κυβέρνηση, προειδοποιώντας για το αδιέξοδο αποτέλεσμά τους και καλώντας τους βαμβακοπαραγωγούς να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στον αγώνα τους. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει, προβάλλοντας ως αιτήματα:

  • Ν' απορροφηθεί όλο το βαμβάκι που παράγεται στη χώρα μας και να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί για το σύνολο της παραγωγής τους την τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό.
  • Για φέτος να μην πληρώσουν καθόλου πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα, ή τα πρώτα 150 νοικιασμένα στρέμματα κι από κει και πάνω να κλιμακώνεται το πρόστιμο.
  • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί στη νέα χρονιά ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που επιβάλλει ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΟΑ βαμβακιού, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ, τίθεται σε ισχύ το 2006 και προβλέπει την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.

Η ΠΑΣΥ χαιρετίζει τις πρώτες αγωνιστικές αντιδράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να τις δυναμώσουν προβάλλοντας το σωστό, ενωτικό, διεκδικητικό πλαίσιο και να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν, δυναμικά και μαζικά, στις πανελλαδικές, παναγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στο Γενάρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ