ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΑΝΗΣ
Απολύει και εκβιάζει

«Πογκρόμ» απολύσεων βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ»! Ηδη χτες οι πρώτοι εργαζόμενοι έλαβαν το «ραβασάκι» της απόλυσης, ενώ είναι άγνωστος ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας που θα βρεθούν χριστουγεννιάτικα στο δρόμο! Το... πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί με σχετικό τελεσίγραφο το οποίο ανέφερε ότι «Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η εταιρία απαιτεί λήψη άμεσων δραστικών μέτρων σε όλους τους τομείς, για να καταστεί δυνατή η επιβίωσή της»! Και: «Οποιος επιθυμεί να αποχωρήσει λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση, να δηλώσει τούτο στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων έως και την Τετάρτη 15/12/2004»! Επειδή μέχρι και χτες κανείς από το προσωπικό δεν εκδήλωσε τέτοια «επιθυμία», το πρωί από την εργοδοσία κλήθηκαν 4 εργαζόμενοι να δεχτούν να αποχωρήσουν παίρνοντας εκτός από την αποζημίωσή τους και 4.000 ευρώ. Οι τέσσερις εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις και αμέσως μετά ανακοινώθηκαν οι απολύσεις των 2 από αυτούς!

Ως πρώτη απάντηση σε αυτά τα σχέδια, η διοίκηση του Σωματείου κήρυξε για αύριο Πέμπτη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ο Νίκος Μπούργιας, εκπρόσωπος της ταξικής παράταξης της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης στη διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων και ενταγμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ, επισήμανε σχετικά με τις εξελίξεις στο εργοστάσιο: «Οι δυνάμεις της ΕΣΚ είχαμε ενημερώσει γι' αυτά τους εργαζόμενους και προσπαθήσαμε να τους προετοιμάσουμε αγωνιστικά. Βέβαια, κάποιοι άλλοι εθελοτυφλούσαν. Τώρα αυτό που απαιτείται είναι η δυναμική και οργανωμένη συσπείρωση των εργαζομένων. Δε θα δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς τις ευθύνες της εργοδοσίας».


ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης

Απανωτές υπουργικές αποφάσεις για συμβάσεις με τις επιχειρηματικές μονάδες υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκαλεί η περιοριστική πολιτική των κυβερνήσεων που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κρεβατιών εντατικής θεραπείας

Αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι απ' το τύπωμα της υπουργικής απόφασης για τον «καθορισμό νοσηλίων Νεογνικών Μονάδων σε Ιδιωτικές κλινικές με πακέτο νοσηλείας» και ήδη το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση με το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για την κάλυψη των αναγκών σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η κυβέρνηση πατά σε υπαρκτές και δραματικές ελλείψεις που προκαλούν οι περιοριστικές πολιτικές που δεν επιτρέπουν αφ' ενός την ανάπτυξη και αφ' ετέρου τη λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανέτοιμα 120 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία για να λειτουργήσουν χρειάζονται 360 νοσηλεύτριες.

Ετσι η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «ευεργέτης» καθώς απαλλάσσει στη δύσκολη στιγμή αυτόν που βρίσκεται στην ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ αλλά χρεώνει στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία με αυξήσεις πάνω από 60% για τα νοσήλια στις Μονάδες Νεογνών. Στα δημόσια μαιευτήρια «Αλεξάνδρα» και «Ελενα» υπάρχουν αναπτυγμένες 95 κλίνες νεογνών ενώ τα δυο ιδιωτικά μαιευτήρια «Ιασώ» και «Μητέρα» διαθέτουν συνολικά γύρω στις 100 κλίνες εντατικής. Στα δημόσια μαιευτήρια, τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 187,82 ευρώ τη μέρα στις Μονάδες Νεογνών ενώ στα ιδιωτικά μαιευτήρια το ημερήσιο κόστος φτάνει τα 1.000 ευρώ. Τα πρόωρα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 3.000 και χρήζουν νοσηλείας στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, καθώς οι ΜΕΘ των νεογνών στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν. Χτες λόγου χάρη ήταν στην αναμονή για ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο 76 νεογνά.

Ετσι οι γονείς αναγκάζονται να καταβάλλουν απ' την τσέπη τους το τεράστιο κόστος των 1.000 ευρώ και στη συνέχεια να διεκδικήσουν τη δαπάνη δικαστικά και εντόκως απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία των ιδιωτικών κλινικών - που τα αποδέχτηκε το υπουργείο Υγείας - ο μέσος όρος των εξόδων που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία - μετά τις δικαστικές αποφάσεις - είναι 480 ευρώ τη μέρα.

Ετσι οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομίας Π. Δούκας, Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος και Υγείας Θ. Γιαννόπουλος εξέδωσαν κοινή απόφαση για τα νοσήλια (ΦΕΚ Τεύχος Β΄ Αρ. Φύλλου 1892/21.12.2004) στις Νεογνικές Μονάδες των ιδιωτικών κλινικών που προβλέπει:

  • Για τη νοσηλεία στις ΜΕΘ 300 ευρώ τη μέρα. Το αντίστοιχο νοσήλιο για τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων είναι 187,82 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση κατά 60% για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Για την απλή νοσηλεία ή πρωτοβάθμια φροντίδα και την ενδιάμεση νοσηλεία των νεογνών στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 150 ευρώ. Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος το ποσό αυτό αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου το τιμολόγιο για τα δημόσια νοσοκομεία είναι 93,91 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή και εδώ για μια αύξηση της τάξης του 59,7% για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως δήλωσε χτες ο Θ. Γιαννόπουλος, το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρησιμοποίηση των κρεβατιών ΜΕΘ (έχει αναπτυγμένα 38 και μπορεί να αναπτύξει και άλλα 14) ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές ανάγκες. (Χτες λόγου χάρη υπήρχαν 23 κλήσεις για κρεβάτι ΜΕΘ).

Εδώ η εκχώρηση προς το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι ακόμα πιο προκλητική καθώς αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ γιατί χρειάζεται η πρόσληψη 360 νοσηλευτριών. Οι επιχειρήσεις υγείας έχουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά περιορίζονται σε τρία το πολύ κρεβάτια ΜΕΘ, όπως εξήγησε ο Θ. Γιαννόπουλος. Με τη νέα σύμβαση, που επεξεργάζεται ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, θα μπορούν να καλυφθούν όλα τα επί πλέον κρεβάτια με το κρατικό τιμολόγιο - δηλαδή 158,47 ευρώ τη μέρα.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι 500 εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που απασχολούνται στο ίδρυμα μέσω εργολάβων και από τις 2 Γενάρη μένουν χωρίς δουλιά, επειδή ακόμη δεν έχουν ανατεθεί οι σχετικές εργολαβίες. Από το πρωί σήμερα θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί για όσο χρειαστεί. Ηδη έχουν προαναγγείλει πως μαζί με τις οικογένειές τους θα κάνουν πρωτοχρονιά μέσα στα πανεπιστήμια. Χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Φουαγιέ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια αρνούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους. «Οι εργολάβοι χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα στο πανεπιστήμιο, έρχονται κάθε πρώτη του μηνός, και παίρνουν το "δωράκι" τους από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κάλεσε κυβερνήσεις, κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς που έβαλαν πλάτη, για να ισχύσει το σύστημα της εργολαβίας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ΒΟΛΟΣ: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός εργοδοσίας και κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων του περιφερειακού δρόμου Βόλου, σχετικά με τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Υστερα από τα ψίχουλα των 320.000 ευρώ που τους δόθηκαν ενώ τους οφείλονται πάνω από 1.000.000 ευρώ - ο μεγαλοεργολάβος Μπαλάφας που όλο αυτό το διάστημα ενεργεί ασύδοτα με την ανοχή της κυβέρνησης έκανε στους εργαζόμενους μια εκβιαστικού χαρακτήρα πρόταση, προκειμένου να πάρουν ένα ακόμα μέρος των χρημάτων τους. Η πρόταση αφορά σε 700.000 ευρώ που δε θα δοθούν, όμως, μόνο στους εργαζόμενους του περιφερειακού, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και για άλλες οικονομικές οφειλές του μεγαλοεργολάβου προς τρίτους. Ο Μπαλάφας απαιτεί από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δε θα έχουν στο μέλλον καμία απαίτηση από την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι που από το Σεπτέμβρη βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απέρριψαν ως εκβιαστική την πρόταση της εργοδοσίας.

ΞΕΝΙΑ: Ανεργοι μένουν οι 31 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Ξενία» στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλιά καθώς στις 31 Δεκεμβρίου το ξενοδοχείο σταματά τη λειτουργία τους καθώς λήγει το συμβόλαιο ενοικίασης του ιδιώτη που το εκμεταλλευόταν και του Δήμου Βόλου. Είναι άγνωστο δε για το αν και πότε θα ξαναλειτουργήσει, με δεδομένες τις απανωτές καθυστερήσεις στη σύνταξη και οριστικοποίηση της διακήρυξης μίσθωσης της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ