ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η επόμενη μέρα

Ανθρακωρύχοι μόλις έχει τελειώσει η βάρδια τους...

Associated Press

Ανθρακωρύχοι μόλις έχει τελειώσει η βάρδια τους...
Με καταμετρημένο το 99,89% των ψηφοδελτίων του πρόσφατου τρίτου γύρου των προεδρικών εκλογών ο Β. Γιουστσένκο συγκεντρώνει το 52,01%, ενώ ο Β. Γιανουκόβιτς το 44,18%. Το 2,5% καταψήφισε και τους δύο υποψηφίους. Στο μεταξύ, τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία συνόδευσε ο βίαιος θάνατος του υπουργού Τουρισμού και Επικοινωνιών, Γκεόργκι Κίρπα, που βρέθηκε νεκρός στο εξοχικό του. Η Γενική Εισαγγελία ανέλαβε την υπόθεση και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν πρόκειται για δολοφονία ή για αυτοκτονία.

Διαμαρτυρίες Γιανουκόβιτς

Ο «χαμένος» των προεδρικών εκλογών Β. Γιανουκόβιτς δήλωσε στο μεταξύ πως δε θα αναγνωρίσει ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί στις εκλογές έγινε μαζική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων και από αυτές αποκλείστηκαν 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι, που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» ο Β. Γιανουκόβιτς για άλλη μια φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την επέμβασή τους στην πολιτική ζωή της χώρας του. Οπως είπε, «η αμερικανική επίδραση στις ουκρανικές εκλογές ήταν συστηματική και σχεδιασμένη». Αντίθετα, όπως είπε ο ίδιος, «η συμμετοχή της Ρωσίας ήταν, μπορούμε να πούμε, αυθόρμητη, χωρίς κάποια προετοιμασία. Οι προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την κατάσταση είχαν "επεισοδιακό" χαρακτήρα».

Γιουστσένκο: «Πάω Μόσχα...»

Στο μεταξύ, την «ευτυχία» τους για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να κρύψουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, που με σχετικές ανακοινώσεις τους χαιρέτισαν το εκλογικό αποτέλεσμα του τρίτου γύρου.

Την ίδια ώρα ο Β. Γιουστσένκο σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» επαναλαμβάνει πως το πρώτο του ταξίδι ως Πρόεδρος της Ουκρανίας θα είναι στη Μόσχα. «Πρέπει να δείξω στη Ρωσία πως πριν οι σχέσεις μας ήταν διαστρεβλωμένες, αφού τις διαμόρφωναν ουκρανικές κλίκες. Πρέπει και μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα», είπε ο Γιουστσένκο. Ο ίδιος σημείωσε πως κανένα από τα κόμματα του πολιτικού συνασπισμού του δεν τάσσεται ενάντια στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και για άλλη μια φορά θυμήθηκε τις κοινές εθνικές, πολιτιστικές, ιστορικές και γλωσσικές ρίζες.

Ο Γιουστσένκο σημειώνει πως όταν ήταν αυτός πρωθυπουργός της Ουκρανίας το 38% των εξαγωγών ήταν προς τη Ρωσία και 15% προς την ΕΕ, ενώ, αντίθετα, σήμερα προς την ΕΕ κατευθύνεται το 40% των εξαγωγών της χώρας, ενώ οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 3 φορές. «Από αυτό έχασε και η Ουκρανία και η Ρωσία», σημειώνει ο Γιουστσένκο.

Για τον ΕΟΧ

Σε ό,τι αφορά στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της συγκρότησης του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζαχστάν και της Λευκορωσίας, σημείωσε τα εξής: «Νομίζω πως το ζήτημα του ΕΟΧ θα είναι αντικείμενο της πρώτης συνάντησής μου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Λόγος γίνεται για ένα μοντέλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση των μελλοντικών σχέσεων. Είμαι έτοιμος να πω ως οικονομολόγος και πολιτικός πως οι διμερείς σχέσεις απαιτούν κοινή διαμόρφωση. Εχουμε διαφορές στη φορολογική κι εμπορική πολιτική, στην κίνηση των κεφαλαίων και της εργατικής δύναμης. Οσο θα υπάρχουν αυτές οι διαφορές θα είναι δύσκολο να μιλάμε για πλησίασμα. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν αυτές οι νέες αρχές των σχέσεών μας είναι αποδεχτές από τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν, τις χώρες της Υπερκαυκασίας. Οι σχέσεις μας πρέπει να πάρουν νέα στρατηγική, κι αυτό αφορά και στον ΕΟΧ. Στην Ουκρανία η συντριπτική πλειοψηφία των ντοκουμέντων, που αφορούν στον ΕΟΧ και στην επικύρωσή του στο Κοινοβούλιο ήταν κάτω από την τσόχα. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Ουκρανός βουλευτής που να μπορεί να πει ότι είδε όλη τη συμφωνία για τον ΕΟΧ, από το "Α" έως το "Ω". Καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται, αλλά αυτή η μυστικότητα έχει θορυβήσει πολλούς. Πρέπει να μάθουμε όλο το περιεχόμενο αυτών των χαρτιών. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει κάποιο τμήμα τους».

Δε θα επιλέξουμε...

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη στρατηγική του απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο Β. Γιουστσένκο δήλωσε το εξής: «Αμεσο καθήκον που θα τεθεί στην κυβέρνησή μου είναι η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης εξωτερικής πολιτικής, η οποία δε θα μας υποχρεώνει να επιλέγουμε ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Θέλουμε να στείλουμε τα σωστά σήματα στη Δύση, ώστε να μάθει τι θέλουμε. Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε καθεστώς χώρας με οικονομία της αγοράς. Θέλουμε να δουλέψουμε με την ευρωπαϊκή αγορά, να μπούμε στον ΠΟΕ. Σήμερα το 55% των ρωσικών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ. Ρωτάω: Μπορούμε να κάνουμε έστω το μισό, από αυτό που κατάφερε η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά; Ο δρόμος μας στην Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Θα μάθουμε να δρούμε όπως η Ρωσία και στη δική μας αγορά και στις άλλες».

Τέλος, ο Β. Γιουστσένκο απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες πως η γυναίκα του (Αμερικανίδα ουκρανικής καταγωγής) είναι πράκτορας της CIA και δηλώνει πως απλώς στη συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία «η οικογένειά μου έπεσε θύμα των αντιαμερικανικών διαθέσεων».


Ι.Π.

Για «διπλό παιχνίδι» κατηγορεί το Κρεμλίνο ο Ζιουγκάνοφ

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) θεωρεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία ως εκδήλωση της αδυναμίας της ρωσικής πολιτικής.

Κατά την εκτίμηση του Γκ. Ζιουγκάνοφ, εκτός των άλλων απέτυχαν και οι Ρώσοι «τεχνολόγοι της πολιτικής», οι οποίοι «τους δύο τελευταίους μήνες εντατικά προσπαθούσαν να κάνουν το μαύρο άσπρο», και πρόσθεσε: «Σήμερα με σιγουριά μπορούμε να πούμε, πως στη σύγκρουση των ρωσικών και δυτικών συμφερόντων κατά τη διάρκεια των ουκρανικών εκλογών, η επίσημη Μόσχα επέδειξε την πλήρη αδυναμία της. Οι τυπικές εκδηλώσεις συμπάθειας προς τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδείχτηκαν αβάσιμες μπροστά στη φανερή υποστήριξη χρηματικο-βιομηχανικών ομάδων κοντινών προς το Κρεμλίνο, υπέρ του Βίκτορ Γιούστσενκο».

Αλμπερτ Αϊνστάιν: Γιατί σοσιαλισμός;

Την «παράλυση της κοινωνικής συνείδησης των ατόμων», μέσω «του απεριόριστου ανταγωνισμού», ο Αλμπερτ Αϊνστάιν στις παραδόσεις του στους φοιτητές την ονόμαζε το «μέγιστο κακό του καπιταλισμού». Ο σοφός έλεγε στους ακροατές του ότι «τους εμφυσάται μια υπερβολική σκέψη ανταγωνισμού» και τους εκπαιδεύουν προς το σκοπό να θεωρούν την «αχόρταγη αρπακτικότητα επιτυχίας σαν προετοιμασία για τη μελλοντική τους καριέρα».

Και πώς αποφεύγεται αυτό το «μέγιστο κακό;». Στο δοκίμιο «Why socialism» (γιατί σοσιαλισμός) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue», ο Αϊνστάιν έγραψε: «Είμαι περήφανος ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να απαλλαγεί κανείς απ' αυτό το κακό, δηλαδή να εγκαθιδρυθεί το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, συνοδευόμενο από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, προσανατολισμένο σε κοινωνικούς στόχους. Σε μια τέτοια οικονομία, τα παραγωγικά μέσα ανήκουν στην ίδια την κοινωνία και η χρησιμοποίησή τους σχεδιοποιείται. Μια σχεδιασμένη οικονομία, που ρυθμίζει την παραγωγή στην ανάγκη της κοινότητας, θα μοίραζε την εργασία, που πρέπει να πραγματοποιηθεί, ανάμεσα σε όλους που είναι σε θέση να εργαστούν και θα εγγυόταν σε κάθε άνδρα, σε κάθε γυναίκα και σε κάθε παιδί τα μέσα της ζωής. Η μόρφωση θα είχε στόχο, επιπροσθέτως προς την προαγωγή των φυσικών τους ικανοτήτων, τα άτομα να αναπτύξουν ένα αίσθημα ευθύνης για τους συνανθρώπους, αντί για την εξύμνηση της δύναμης και της επιτυχίας στην τωρινή κοινωνία μας».

(Αναδημοσίευση από το «Offensiu» του Ανόβερο, «περιοδικό για το σοσιαλισμό και την ειρήνη», τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2004).


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ