ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μονόδρομος ο αγώνας!

Νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Αποκλεισμός του Εθνικού δρόμου Καρδίτσας-Λαμίας, σήμερα στις 11 π.μ. Περιοδείες κλιμακίων της ΠΑΣΥ χτες σε εκκοκκιστήρια της περιοχής

Αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που αυθαίρετα βγάζει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού, δίνουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Στη Θεσσαλία ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις - σήμερα στις 11 π.μ. οι αγρότες του Δήμου Ταμασίου κλείνουν τον Εθνικό δρόμο Καρδίτσας-Λαμίας, στο ύψος του Γραμματικού - ενώ η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών όλης της χώρας θα εκδηλωθούν και με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις πανελλαδικές, παναγροτικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ που θα γίνουν μέσα στο Γενάρη.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη των «γαλαζοπράσινων» προέδρων των Ενώσεων Συνεταιρισμών, να παραδοθούν και να επιδοτηθούν μόνο 1.116.000 τόνοι βαμβακιού και οι υπόλοιπες ποσότητες του προϊόντος να πουληθούν με την εμπορική τιμή, η οποία είναι υποτετραπλάσια της συνολικής. Οι βαμβακοπαραγωγοί, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν καμιά ελπίδα πλέον, αφού τα κυβερνητικά «μαγειρέματα» τους δίνουν το δικαίωμα να παραδώσουν ελάχιστα κιλά από το αδιάθετο βαμβάκι τους - μπορούν να παραδώσουν το 25%-30% των αδιάθετων ποσοτήτων, που σε ορισμένους αντιστοιχεί σε δύο-τρία κιλά το στρέμμα! - αντιδρούν έντονα, απαιτώντας να δώσουν περισσότερες ποσότητες για να μη δεχτεί καίριο πλήγμα το εισόδημά τους που φέτος συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο λόγω και της χαμηλής τιμής του προϊόντος που είναι 80 δρχ. το κιλό μικρότερη από πέρσι.

Στη Θεσσαλία

Στα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού που μένουν εκτός επιδότησης, και χτες, για δεύτερη μέρα παράδοσης, η κατάσταση θύμιζε «καζάνι που βράζει». Οι βαμβακοπαραγωγοί, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας, διαμήνυαν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ για να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους.

Την αγωνιστική τους διάθεση μετέφεραν και στα κλιμάκια της ΠΑΣΥ, που περιόδευσαν σε συνεταιριστικά και ιδιωτικά εκκοκκιστήρια των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα κλιμάκια της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής τους προέδρους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών, Γ. Πατάκη, Β. Μπούτα και Σπ. Τσιοτινό, αντίστοιχα, συζήτησαν με τους βαμβακοπαραγωγούς, όχι μόνο για την αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης τους για το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για την προοπτική που πρέπει να δώσουν στον αγώνα τους συσπειρωμένοι στο συνεπές αγροτικό κίνημα και προβάλλοντας το σωστό, ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο προς όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών.

Οι αγρότες διάβαζαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προκήρυξη της ΠΑΣΥ που τους μοιράστηκε, στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζεται: «Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση είχε, εξ αρχής, εκφράσει τη διαφωνία και την εναντίωσή της στη λογική των "παζαρεμάτων" με την κυβέρνηση, προειδοποιώντας για το αδιέξοδο αποτέλεσμά τους και καλώντας τους βαμβακοπαραγωγούς να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στον αγώνα τους».

ΕΒΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βγήκαν στους δρόμους

Από το χτεσινό αποκλεισμό στη Χαλκηδόνα

Motion Team

Από το χτεσινό αποκλεισμό στη Χαλκηδόνα
Στους δρόμους βγήκαν χτες οι αγρότες του Εβρου και της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απορροφηθούν ελάχιστες ποσότητες από το αδιάθετο βαμβάκι. Αλλά και στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης επικρατεί αγανάκτηση, καθώς υπάρχουν παραγωγοί που καλούνται να παραδώσουν στα εκκοκκιστήρια μέχρι και ένα κιλό στο στρέμμα!

Από το πρωί χτες απέκλεισαν με τα μηχανήματά τους το τελωνείο των Κήπων στον Εβρο οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες της παραγωγής τους τελικά δε θα επιδοτηθούν. Οι αγρότες που προέρχονταν από τις Φέρρες προχώρησαν στην κινητοποίηση αυτή μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το προηγούμενο βράδυ και αφού έγινε γνωστό ότι δε θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή βαμβακιού, όπως τουλάχιστον τους υποσχόταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι από τους 48.000 τόνους βαμβακιού, η μη ηρτημένη παραγωγή θα ξεπεράσει τους 3.000 τόνους. Οπως δηλώνει ο Βάσος Παντελίδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «Ενότητα», «είναι απαράδεκτο να μη θεωρείται ηρτημένη η ποσότητα των 48.000 τόνων για το νομό, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης ήταν 250 κιλά στο στρέμμα». Προσθέτει ότι η αγωνιστική κινητοποίηση των παραγωγών του Εβρου γίνεται ακόμη, για να δηλωθεί η αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην πολιτική των ποσοστώσεων που εφαρμόζει η ΕΕ, καθώς και η αγανάκτηση που επικρατεί στην ύπαιθρο για τις χαμηλές τιμές παραγωγού για όλα σχεδόν τα είδη.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, αγρότες από τη Χαλκηδόνα και τα Κουφάλια απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους για αρκετές ώρες έξω από τη Χαλκηδόνα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών. Χτες το βράδυ, η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της περιοχής θα αποφάσιζε για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Ενώ υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στο νομό, λένε οι αγρότες, πολύ λίγες είναι οι ποσότητες που απορροφώνται. Κατά μέσον όρο, το ποσοστό που απορροφάται αναλογεί στο 18% επί των δηλωθέντων αποθεμάτων που υπολογίζονται στους 6.500 τόνους.

Επίσης, οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας είναι ανάστατοι μετά την πρακτική του υπουργείου για το αδιάθετο βαμβάκι, καθώς εκτιμάται ότι μόνο 1.000 τόνοι από τους 3.500 τόνους που υπολογίζονται τα απόθεμα θα απορροφηθούν. Δεν αποκλείεται σήμερα να βγουν τρακτέρ στους δρόμους και στο νομό αυτό.

Δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης

Μπρος στις παρενέργειες και τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Αλ. Κοντός έβγαλε χτες μια ανακοίνωση εμπαιγμού των βαμβακοπαραγωγών, στην οποία υπενθυμίζει την «πρασινογάλαζη συμφωνία» για τελική παραγωγή 1.116.000 τόνους.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Κοντός ξαναανέφερε χτες πως όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται φέτος οφείλονται στον κανονισμό «που απεδέχθη άκριτα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001». Επίσης, για να αποπροσανατολίσει και να αποποιηθεί και των διαχειριστικών ευθυνών ανέφερε, πως η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να εγκρίνει περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων, αν δεν το εισηγηθούν οι Ενώσεις αγροτικών Συνεταιρισμών...

Ομως, κύριε Κοντέ, ποια κυβέρνηση εφαρμόζει άκριτα αυτό τον καταστροφικό κανονισμό; Ποια κυβέρνηση βάζει πλαφόν παραγωγής στα βαμβακοχώραφα και ζητάει, για παράδειγμα, από τους παραγωγούς, να βγάζουν από τις αποθήκες από ένα έως τρία κιλά ανά στρέμμα και να το παραδώσουν ως επιλέξιμο βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια;... Ποια κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το «φερετζέ» των μέγιστων κοινοτικών εισροών; Ποια κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα των παραγωγών για να δοθεί τιμή στο βαμβάκι 362 δρχ. το κιλό; Και τέλος, μήπως με το να επιτραπεί ενοποίηση των παρτίδων όσων βαμβακοπαραγωγών τους «μοιράστηκαν» κάτω από 201 κιλά, προκειμένου να παραδοθούν τα «αποβάμβακά» τους, θεωρούν κάποιοι εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα ξεπεραστεί το όλο πρόβλημα;...

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερα πετρέλαιο θέρμανσης και αμόλυβδη

«Τσίμπησε» την προηγούμενη βδομάδα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί απλώς μια στατιστική αποτύπωση και όχι πραγματική τιμή, διαμορφώθηκε στις 23 Δεκέμβρη στα 43,1 λεπτά το λίτρο από 42 λεπτά το λίτρο στις 17 Δεκέμβρη, αυξημένη κατά 2,62%. Επίσης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 23 Δεκέμβρη διαμορφώθηκε σε 74,9 λεπτά το λίτρο έναντι 74,8 λεπτά στις 17 του μήνα.

Με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφτηκαν στη Μαγνησία στα 46,5 λεπτά, στην Κεφαλονιά 46 λεπτά και στη Θεσσαλονίκη 45,7 λεπτά, ενώ οι χαμηλότερες ήταν στο Κιλκίς στα 40,5 λεπτά το λίτρο και στη Φθιώτιδα στα 41,7 λεπτά το λίτρο. Στην Αττική ή μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 42,6 λεπτά το λίτρο. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στις 17 Δεκέμβρη η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ήταν στα 43,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 23 του μήνα, όταν οι τιμές στα πρατήρια εμφανίζονταν αυξημένες, η τιμή του μπρεντ είχε «πέσει» στα 40,54 δολάρια το βαρέλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ