ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο πολύνεκρο πλήγμα κατά της ιρακινής αστυνομίας

Στο χώρο της έκρηξης στη Βαγδάτη

Associated Press

Στο χώρο της έκρηξης στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία ημέρα μετά το κύμα επιθέσεων κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που σάρωσε μια σειρά από σουνιτικές πόλεις, χτες τα ξημερώματα Ιρακινοί αστυνομικοί έπεσαν θύματα καλοστημένης ενέδρας, μέσα στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές ενώ οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα εκκαθαριστική επιχείρηση νοτίως της Βαγδάτης στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου».

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 25 τραυματίστηκαν, αρκετοί από τους οποίους Ιρακινοί αστυνομικοί, χτες τα ξημερώματα στη συνοικία Γκαζιλίγια, της Βαγδάτης, σε ενέδρα ανταρτών. Οπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ, η ιρακινή αστυνομία δέχτηκε τηλεφώνημα αγνώστου που υποστήριζε ότι σε ένα κτίριο της Γκαζιλίγια ακούγονταν πυροβολισμοί και ότι σε αυτό έβρισκαν συχνά καταφύγιο αντάρτες. Ιρακινοί αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο, το οποίο ανατινάχτηκε την ώρα που εισέβαλαν σε αυτό.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν και άλλα 5 γειτονικά σπίτια, για αυτό ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και άμαχοι. Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις, που μαζί με ιρακινά σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να εντοπίσουν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια μέχρι χτες το απόγευμα καθώς αρκετοί αστυνομικοί αγνοούνταν ακόμη, το κτίριο είχε παγιδευτεί με 750 - 800 κιλά εκρηκτικά.

Την ίδια ώρα, στη Μοσούλη 2 παγιδευμένα αυτοκίνητα εκρηγνυόταν τη στιγμή που από το σημείο διερχόταν αμερικανική περίπολος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Ακολούθησε μάχη με αντάρτες και επιτόπου έσπευσαν και αμερικανικά ελικόπτερα. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, 5 αντάρτες και τραυματίστηκαν άλλοι 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Σαμάρα χτες ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων ενώ σποραδικές μάχες σημειώνονταν και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, οπότε τραυματίστηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 5 Ιρακινοί αστυνομικοί. Στην ευρύτερη περιοχή της Σαμάρα βρέθηκε, χτες, νεκρός άλλος ένας Τούρκος οδηγός ενώ στη, σχετικά κοντινή, πόλη Τουζ, βρέθηκαν τα πτώματα ενός επιχειρηματία και μίας μηχανικού που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό, χωρίς να γίνει γνωστή η εθνικότητά τους.

Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες την έναρξη άλλης μίας ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή νοτίως της Βαγδάτης, γνωστής και ως «τρίγωνο του θανάτου». Στο επίκεντρο της κατοχικής επιχείρησης βρίσκεται η πόλη Μαχμουντίγια καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς, εκεί έχουν καταφύγει «αρκετοί τρομοκράτες που διέφυγαν από τη Φαλούτζα». Μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή αν γίνονται μάχες.

Προειδοποιήσεις και ύστατοι ελιγμοί

Προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή διέρχονται από το Ιράκ ότι αναμένεται κλιμάκωση των ανταρτικών επιθέσεων, απηύθυνε χτες η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες απειλές, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα «κλιμακωθεί η προσπάθεια εκτροχιασμού της διαδικασίας των εκλογών». Στο θέμα των ιρακινών εκλογών, στις 30 Γενάρη, αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για «σημαντικότατο βήμα στην ιστορία του Ιράκ» και κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και να αγνοήσουν την έκκληση για μποϊκοτάζ που διατύπωσαν τα μεγαλύτερα σουνιτικά κόμματα.

Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι, από την άλλη, προσπαθεί απελπισμένα να δείξει ότι ελέγχει, κάπως, την κατάσταση, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις, θα έχει την κύρια ευθύνη της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διενέργειας των εκλογών. Ενώ τα αντάρτικα πλήγματα κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κλιμακώνονται, έγινε χτες γνωστό ότι ελήφθη απόφαση ένωσης του σώματος της ιρακινής εθνοφρουράς με αυτό του ιρακινού στρατού, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότερος συντονισμός και οργάνωση.

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη

Στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει η δίκη του Ιρακινού πρώην ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοινώθηκε χτες από τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση. Η ανακοίνωση συνέπεσε με την άφιξη στο Αμμάν του πρώην Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ο οποίος συναντήθηκε με την 20μελή ομάδα των Αράβων και μη Αράβων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του Χουσεΐν.

Οπως δήλωσε ο ίδιος αποφάσισε να συνεισφέρει με τις νομικές του συμβουλές στην υπεράσπιση του Χουσεΐν, εκτιμώντας ότι το ειδικό δικαστήριο που συστάθηκε στο Ιράκ για τη δίκη του Ιρακινού πρώην ηγέτη και των συνεργατών του, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι κατασκεύασμα της αμερικανικής κατοχής.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ.--

Αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας στα παλαιστινιακά εδάφη με τον υποψήφιο της «Φατάχ» για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να περιοδεύει σε πόλεις της Δυτικής Οχθης. Ο Αμπάς επισκέφθηκε, χτες, την Τουλκαρέμ και την Καλκίλια, τις δύο πόλεις που έχουν, κυριολεκτικά, περικυκλωθεί από το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Αυτό ήταν και το κύριο θέμα των ομιλιών του Αμπάς. Ο υποψήφιος της «Φατάχ» περιόδευσε στις πόλεις και κάλεσε το Ισραήλ να κατεδαφίσει το τείχος, προειδοποιώντας ότι όσο υπάρχει, «δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, ούτε ασφάλεια για το Ισραήλ». Ο Αμπάς, ή Αμπού Μάζεν, φέρεται ως ο επικρατέστερος διεκδικητής της Προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής. Εντούτοις, εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει, καθώς σε περίπτωση που επικρατήσει με μικρή διαφορά από τους άλλους υποψηφίους θα αντιμετωπίσει προβλήματα εντός της «Φατάχ» και θα αμφισβητηθούν έντονα οι θέσεις του.

Δεύτερος στις προτιμήσεις των Παλαιστινίων φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πρώτες δημοσκοπήσεις, να έρχεται ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού δικτύου «Ιατρική Επιτροπή Ανακούφισης» και ηγέτης της νεοσύστατης παράταξης «Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία», Μουστάφα Μπαργούτι. Χτες, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, διά μέσου ανακοίνωσης του ΓΓ του Αχμάντ Σααντάτ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή υπό ισραηλινή και αμερικανική επιτήρηση, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπαργούτι για την Προεδρία. Αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτή η υποστήριξη δε δίνει στον Μπαργούτι τις ψήφους εκείνες που χρειάζεται για να υπερσκελίσει τον Αμπάς, το βέβαιο είναι ότι θα μειώσει τη, μεταξύ τους, διαφορά.

Ο Μπαργούτι ευχαρίστησε επισήμως το Λαϊκό Μέτωπο για την υποστήριξή του και κατήγγειλε για άλλη μια φορά τον ισραηλινό στρατό ότι δεν επιτρέπει, όπως είχε δεσμευτεί, στους υποψηφίους να μετακινούνται ελεύθερα στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από άλλους υποψηφίους, οι οποίοι δεν έχουν, ακόμη, λάβει άδεια μετακίνησης από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Δυτική Οχθη, ενόψει των εκλογών της 9ης του Γενάρη. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι 2 στρατιώτες του τραυματίστηκαν από παλαιστινιακά πυρά στη βόρεια Δυτική Οχθη, ενώ συνόδευαν αυτοκινητοπομπή εποίκων, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ