ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικές ταινίες στην Ιαπωνία

«Δύσκολοι αποχαιρετισμοί- Ο μπαμπάς μου» της Πένυς Παναγιωτοπούλου
«Δύσκολοι αποχαιρετισμοί- Ο μπαμπάς μου» της Πένυς Παναγιωτοπούλου
Ενα μικρό φεστιβάλ - συμπόσιο για το νέο ελληνικό κινηματογράφο οργανώθηκε από τις 13 - 16 Δεκεμβρίου στο Τόκιο, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας, της «Japan Foudation» και του φημισμένου Πανεπιστημίου «ΚΕΙΟ». Εντυπωσιακές ήταν οι διαλέξεις επωνύμων Ιαπώνων καθηγητών που χρόνια ασχολούνται με τον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Fujio Maeola, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τις Τέχνες του πανεπιστημίου του «ΚΕΙΟ» μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στον κόσμο της ευαισθησίας, η πυξίδα δείχνει πάντα την Ελλάδα ως το "κέντρο" του. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Nishimuora, στην ομιλία του με τίτλο "Φως και σκιές των ελληνικών ταινιών" περιέγραψε την προσωπική του σχέση με τα έργα των Ελλήνων κινηματογραφιστών, ενώ ο καθηγητής Ikuji Hori, αναφέρθηκε στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στην ομιλία του με τίτλο «Ιστορία, Μύθος και Πολιτική».

Παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία Ροδουσάκης, και η Βούλα Γεωργακάκου, υπεύθυνη της «Hellas Film», η οποία στην ομιλία της τόνισε τη θέση της ελληνικής ταινίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη διάρκεια του τετραήμερου συμποσίου προβλήθηκαν και τέσσερις ελληνικές ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών: «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Πέππερμιντ» του Κώστα Καπάκα, «Γαμήλια νάρκη» του Δημήτρη Ινδαρέ και «Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού.

Να σημειώσουμε ότι αρκετές ελληνικές ταινίες έχουν διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιαπωνίας τα τελευταία χρόνια, με πρώτες τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και νέων σκηνοθετών όπως του Κώστα Καπάκα το «Πέππερμιντ», της Πένυς Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί - Ο μπαμπάς μου» (το σενάριο της ταινίας έχει εκδοθεί και στα ιαπωνικά), και τώρα στις αίθουσες προβάλλεται η «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

«Φτου ξελευτερία»...

Το έργο «Τσικλιντάν» της Στέλλας Βογιατζόγλου, που έχει βραβευτεί από το ΥΠΠΟ, στον Κρατικό Διαγωνισμό Θεατρικού Εργου το 2001, και από το ΚΘΒΕ, σε νέα μορφή, με τη συνεργασία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, ανεβαίνει στις 14 του Γενάρη, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνικά Σωτήρη Τσέλιου, κοστούμια Αλεξίας Θεοδωράκη, μουσική Βαγγέλη Φάμπα, χορογραφία Ελενας Τοπαλίδου και φωτισμούς Στράτου Κουτράκη. Παίζουν: Μαρία Καραμήτρη, Σοφία Λάππου -Καλού, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ελενα Μαυρίδου, Θηρεσία Μανωλούδη, Λίλιαν Παλάντζα, Αγλαΐα Παπά, Αγγελική Πέτκου, Κατερίνα Σαγιά, Θάλεια Σκαρλάτου.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη, στο πριν και το μετά, τη ζωή και το θάνατο. Ενα παιχνίδι που σε «αλλοτινούς» καιρούς σήμαινε «φτου ξελευτερία!» γίνεται τώρα το κλειδί που οδηγεί στη μαγική κρυψώνα, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν, γίνεται το νήμα της μνήμης που δεν έχει αρχή, ούτε τέλος. Παίζουν δέκα γυναίκες. Μόνες. Ωστόσο, οι άντρες δηλώνουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς εκείνες υφαίνουν ένα μεταφυσικό ιστό, όπου οι επιθυμίες τους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και έτσι οι σκέψεις τους παραμένουν στα λόγια.

Η χαμένη «Γλωσσοκοπάνα»

Την ξεκαρδιστική κωμωδία του Μαριβό «Η γλωσσοκοπάνα» ή «Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει», ανεβάζει στις 8 Γενάρη το θέατρο «Τόπος Αλλού», σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου, σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, σκηνικά - κοστούμια Μίκας Πανάγου, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη και επιμέλεια κίνησης Ολίβιας Θανάσουλα. Παίζουν: Μίνα Αδαμάκη, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Γιώργος Στριφτάρης, Αννα Ελεφάντη, Κωνσταντίνος Δανίκας κ.ά.

Θέμα του έργου μια κοινωνία κουρασμένη, κορεσμένη, βαρυφορτωμένη με τα περιττά στολίδια της παρακμής της. Μια κοινωνία κοσμικών που χαριεντίζονται, ερωτεύονται, φλερτάρουν. Γέννημα - θρέμμα των γαλλικών φιλολογικών σαλονιών του 18ου αιώνα, παραγγέλθηκε στον Μαριβό από τον Πον ντε Βελ, ανιψιό της κυρίας ντε Τανσέν, στο φιλολογικό σαλόνι της οποίας ήταν θαμώνας ο συγγραφέας. Το έργο γράφτηκε και παραδόθηκε στο μανιώδη συλλέκτη και ανιψιό της, ντε Βελ, το 1741, ο οποίος το τοποθέτησε στο ράφι του και το καταδίκασε να μη δει ποτέ το φως της σκηνής. Το έργο χάθηκε, αλλά το 1965 ανακαλύφθηκε μαζί με άλλα έργα στα υπόγεια του θεάτρου «Κομεντί Φρανσέζ». Το έργο περιήλθε στην «Κομεντί Φρανσέζ» μετά το θάνατο του ντε Βελ.

«Λαογραφικά» στο ΚΘΒΕ

Στην καθηγήτρια της Λαογραφίας στο ΑΠΘ Αλκη Κυριακίδου - Νέστορος είναι αφιερωμένο το πρώτο λογοτεχνικό πρωινό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για το 2005, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2/1 (12 το μεσημέρι), στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Θα παρουσιαστεί το έργο της «Οι δώδεκα μήνες: Τα λαογραφικά» (1982), σε σκηνοθεσία Νίκου Ναουμίδη, μουσική Στέλιου Κούκου. Παίζουν: Παναγιώτης Δορλής, Βίβιαν Κοντομάρη, Αννα Μανουσαρίδου, Τάσος Πανταζής, Γιώργος Μπαγιώκης (τραγούδι). Εισηγήτρια η Νόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου.

Η Αλκη Κυριακίδου - Νέστορος γεννήθηκε και έζησε όλη τη ζωή της, μέχρι το θάνατό της (29/9/1988), στα 53 χρόνια της, στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μια μαχόμενη διανοούμενη, μια λειτουργός της πραγματικής και ουσιαστικής παιδείας, ένας αυθεντικός άνθρωπος της υπαίθρου και άνθρωπος της κουβέντας.

Εκθεση περιοδικών

Εκθεση 250 επιστημονικών και λογοτεχνικών περιοδικών διοργανώθηκε (13-19/12) στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», από τον δρ. Φιλολογίας και επίτιμο σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων, Κωνσταντίνο Αθανασάτο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού.

Εκτέθηκαν τα πέντε τελευταία τεύχη από το σύνολο, σχεδόν, των επιστημονικών και λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφορούν σήμερα και ελάχιστα παλαιότερα, τα οποία χωρίστηκαν σε 67 επιστημονικές και λογοτεχνικές ενότητες όπως: αθλητικής επιστήμης και φυσικής αγωγής, αισθητικής - δοκιμίου - θεωρίας, αμυντικών αναλύσεων, αρχαιογνωστικά, αρχαιολογικά, αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας, γεωγραφικά, γλωσσικά, γλωσσολογικά, γραμμάτων και τεχνών, εκπαιδευτικά, θεωρίας του πολιτισμού, εκπαιδευτική θεωρίας - πολιτικής και έρευνας, θεατρολογικά, ιστορικοφιλολογικά - λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά - γραφικών τεχνών, κινηματογράφου, κοινωνιολογικά, λαογραφικά - εθνολογικά, λογοτεχνικά, λογοτεχνικής κριτικής, λόγου - τέχνης - πολιτισμού, μαθηματικών επιστημών, μελέτης του αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου ελληνισμού, μουσικολογικά, νεότερης ελληνικής φιλολογίας κλπ.

Θέατρο στην περιφέρεια
  • Πρεμιέρα, σήμερα, του έργου «Γαμήλιο εμβατήριο» του Αγγελου Τερζάκη, που ανεβάζει, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννίνων. Η σκηνοθεσία είναι της Κερασίας Σαμαρά, τα σκηνικά - κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου, η μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Σταυρούλα Κοντοπούλου, Νίκος Σφαιρόπουλος, Ιωάννα Αγγελίδη, Δάφνη Καμμένου, Κλαυδία Ζαραφωνίτου, Μαίρη Χήναρη, Τζένη Σκαρλάτου, Ζαφείρης Κατραμάδος, κ.ά. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει σε μορφή μιούζικαλ την κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρ Σω «Ωραία μου κυρία», στο θέατρο του Μύλου, σε σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου, μετάφραση Βιολέτας Καρύδη, μουσική Γιώργου Μπουντουβή, κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου, σκηνικά Ελένης Στρούλια, χορογραφίες Νίκης Τηγανιτάκη. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Τατιάνας Αρκου. Στο ρόλο του καθηγητή, ο Νίκος Γαλανός και στο ρόλο της νεαρής αλήτισσας που μεταμορφώνεται σε γοητευτική κυρία, η Μαρίνα Καλογήρου. Παίζουν επίσης: Στέλιος Δρίβας, Φώτης Κέπελης, Πόπη Πελτεκοπούλου, Βίκη Καμπούρη, Μόνικα Βεργή, Θανάσης Δόβρης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Λήδα Μανουσάκη, Ανδρέας Τσατσαρής, Ελεάνα Μασούρα, Ματίνα Πούλιου, Σπύρος Κυριαζόπουλος.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανεβάζει στις 29 Ιανουαρίου το έργο του Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν: Αλεξίου Νίκος, Θεοδωροπούλου Χριστίνα, Σιμοπούλου Ντόρα, Γαλανάκης Κώστας, Μπάρας Κωνσταντίνος, Ξένου Μαρίνα, Μπενάκη Μαρία, Καλπακίδης Αλέξανδρος, Κουκιάς Γιάννης Παραστάσεις μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2005, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ. και κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Παλλάς».

Συναυλία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αγ. Βασιλείου) δίνει σήμερα στις 7.30 μμ ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Τον συνοδεύουν οι ερμηνευτές Κώστας Μακεδόνας, Σοφία Μιχαηλίδη, Νίκος Ανδρουλάκης και Βασιλική Λαβίνα. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ