ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Νοσταλγούμε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού

Συνάντηση εκπροσώπων αντιστασιακών - αντιφασιστικών οργανώσεων των Βαλκανίων και της Α. Ευρώπης με εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων της ΠΟΑΟ, με αφορμή το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Η ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για τη διεθνή κατάσταση, η παράθεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε οργάνωση στη χώρα της, καθώς και η ανάγκη κοινής δράσης ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη των ξένων αντιπροσωπειών των Αντιστασιακών Οργανώσεων και της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19.12.2004, στα πλαίσια του 10ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, στα γραφεία της ΠΟΑΟ.

Εντονος ήταν ο προβληματισμός όλων για τη διεθνή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, και που υπαγορεύει την άμεση δράση για την αναγέννηση των ιδανικών του αντιιμπεριαλιστικού και αντιφασιστικού αγώνα. Συγκεκριμένα, εκφράστηκαν ανησυχίες για τη διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ προς κάθε χώρα που δεν ευθυγραμμίζεται με τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, τη νομιμοποίηση του προληπτικού πολέμου, καθώς και για την αναβίωση και διάδοση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεολογημάτων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν, επιπλέον, στην προσπάθεια που γίνεται για τη διαστρέβλωση της ιστορίας και η οποία επικεντρώνεται, πρώτα και κύρια, στην ακύρωση της συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης, των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο «τσάκισμα» του φασισμού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μπ. Μπράγκοβιτς, από τη Σερβία - Μαυροβούνιο: «Από το 2000, που εκτοπίστηκε από την εξουσία ο Μιλόσεβιτς, η νέα αντιδραστική κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία. Αλλαξαν ονομασίες δρόμων και πλατειών που έφεραν ονόματα ηρώων της Αντίστασης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι "Τσέτνικς" (συνεργάτες των Ναζί)!».

Ο Καλιμάκι Ντιμίτριε από τη Ρουμανία, με δήλωσή του, τόνισε: «Η κατάσταση τόσο στη Ρουμανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι τραγική. Βλέποντας αυτή την εξαθλίωση δεν μπορούμε εμείς οι αντιστασιακοί να μη νοσταλγούμε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε κοινωνικό επίπεδο, δεν μπορούμε να μην αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών, να αντιπαλέψουμε τον ιμπεριαλισμό, το ρατσισμό και το φασισμό».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος και εκπρόσωποι βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία -Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Υπάτη - μαρτυρική πόλη

Η Υπάτη, το δυτικό τμήμα της(διακρίνονται το Γυμνάσιο - Λύκειο και το Μουσείο). Στο βάθος αριστερά η Σπερχειάδα και δεξιά η Μακρακώμη
Η Υπάτη, το δυτικό τμήμα της(διακρίνονται το Γυμνάσιο - Λύκειο και το Μουσείο). Στο βάθος αριστερά η Σπερχειάδα και δεξιά η Μακρακώμη
Μικρή πόλη η Υπάτη, αλλά με μεγάλη ιστορία από τα παλιά χρόνια μέχρι τα νεότερα. Στην περίοδο της χιτλεροφασιστικής κατοχής (1941-'44) κέντρο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα στην περιοχή. Ομορφη πόλη στις γραφικές πλαγιές της Οίτης. Πατρίδα του ήρωα - μάρτυρα δημοσιογράφου και γραμματέα του ΕΑΜ Ρούμελης, Τάκη Φίτσου. Απ' αυτή την περιοχή ξεκίνησε για το αντάρτικο ο Αρης Βελουχιώτης, το καλοκαίρι του 1942. Στρατολόγησε τα πρώτα παλικάρια κι εφοδιάστηκε με οπλισμό από τα λάφυρα των Εγγλέζων που μάζεψαν με την κάθοδο των Γερμανών οι πατριώτες των χωριών του κάμπου. Εκεί είναι και το ονομαστό μοναστήρι του Αγάθωνα, όπου έζησε μέχρι τα στερνά του και το ανέδειξε ο ηγούμενος Γερμανός Δημάκος, ο γνωστός πάτερ Ανυπόμονος, ο ανταρτόπαπας.

Μια επίσκεψη στην Υπάτη γεμίζει τα πνευμόνια μας με καθαρό βουνίσιο αέρα. Η φύση όπου θρασομανά η βλάστηση μας αναζωογονεί και μας μαγεύει. Αλλά και μας μαθαίνει, από πρώτο χέρι, την αληθινή ιστορία του αγώνα της Κατοχής στις ρίζες της. Που τίποτα δεν μπορεί να την ξεχωρίζει. Οι εντυπώσεις μας μένουν αξέχαστες. Ομως ο χρόνος που φεύγει - το 2004 - θέλοντας και μη, ξαναζωντανεύει μνήμες συγκλονιστικές μα και βαθιά συγκινητικές. Η Υπάτη στην Εθνική Αντίσταση έγινε ολοκαύτωμα. Πέρασαν 60 χρόνια. Στις 17/6/1944 οι Γερμανοί την έκαψαν, την ισοπέδωσαν, κατέστρεψαν περιουσίες, ανατίναξαν εκκλησίες. Εκτελέστηκαν και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υπαταίων, με την ευκαιρία αυτής της μακάβριας επετείου, αναφέρει σε ειδικό φυλλάδιο:

«Συνολικά είχαμε 89 νεκρούς, μόνο μέσα στην Υπάτη, στις διάφορες φάσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεκάδες τραυματίες και ανάπηρους. Για όλες αυτές τις θυσίες της η Υπάτη έχει ανακηρυχτεί Μαρτυρική Πόλη με το Προεδρικό Διάταγμα 399/7.12.1998, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α277/16.12.1998.

Η αγάπη προς την Ελευθερία και η δημοκρατική παράδοση των Υπαταίων δεν τους επέτρεπαν να καθίσουν σαν φρόνιμα παιδιά για να έχουν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες του πολέμου. Αντιστάθηκαν, δοκίμασαν όλες τις αγριότητες του πολέμου. Και γι' αυτό εμείς οι σημερινοί Υπαταίοι ευχόμαστε να μην υπάρξει, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ».

Ιδού μερικές χαρακτηριστικές ζωντανές μαρτυρίες:

Κώστας Ι. Κοτσίλης: «Η Υπάτη πλήρωσε για το ανυπότακτο φρόνημα των κατοίκων της, αλλά και για τη στρατηγική της θέση απ' όπου ελέγχονταν η κοιλάδα του Σπερχειού. Μικρό παιδί τότε, μαθητής Δημοτικού, θυμάμαι: Το μπλόκο, τον Οκτώβρη του 1942, για τη σύλληψη Υπαταίων πατριωτών ως ομήρων, που μεταφέρθηκαν στις φυλακές Λαμίας. Το κάρο με τις σορούς των 10 συμπολιτών μας που εκτελέστηκαν στο Γοργοπόταμο την 1/12/1942 να περνά από την πλατεία. Τη δεύτερη άλλων 6 πατριωτών μας που εκτελέστηκαν στις 6/12/1942 στα Καστέλια».

(Σημείωση: Οι εκτελέσεις αυτές έγιναν σ' αντίποινα για την ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο. Η Υπάτη είχε την «τιμητική» της).

Θεόκτιστος Λαϊνάς: «Το καίριο πλήγμα της ναζιστικής και φασιστικής κτηνωδίας η Υπάτη το δέχτηκε στις 17/6/1944. Τότε έγινε ο μεγάλος χαλασμός. Τις απογευματινές ώρες της 16/6/44 η Κεντρική Διοίκηση Λαμίας κίνησε στρατιωτικά τμήματα. Στη διάρκεια της νύχτας είχαν καταλάβει τις ανατολικές, βόρειες και δυτικές προσβάσεις της πόλης. Στο γλυκοχάραμα της 17/6/44 έγινε η επίθεση με ισχυρή κάλυψη πυροβολικού, που έριχνε ομοβροντίες από το Καστρί. Χαλασμός και τρόμος στις καρδιές των κατοίκων. Σωστή κόλαση! Οσοι πρόφτασαν να φύγουν, με πόδια λαγού, ζήτησαν σωτηρία σε σπηλιές της Οίτης. Από τις 10 το πρωί άρχισαν να καίνε με χημικές ουσίες σπίτια, εκκλησίες, να τραυματίζουν, σκοτώνουν αθώους κατοίκους. Τα πάντα γίνονται παρανάλωμα φωτιάς».

Χρήστος Ραχιώτης: «Οταν τέλειωσε η σύσκεψη με το Θύμιο Σουλόπουλο και το Ρόδη Φίτσο πήγαμε και ξαπλώσαμε σ' ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στην κορφή της Υπάτης. Χαράματα άκουσα μια πιστολιά. Τους πρώτους που σκότωσαν ήταν ο Χρήστος Παγουρόπουλος, μαθητής γυμνασίου και η Ασπασία, χήρα Γ. Παπακυριαζή, μάνα των συνταγματαρχών Θανάση και Κυριαζή Παπακυριαζή. Τον Θανάση τον εκτέλεσαν στο Γοργοπόταμο. "Σηκωθείτε - λέει ο Θύμιος - Γερμανοί!!.." Ο Ρόδης έτρεξε στο καμπαναριό κι άρχισε να χτυπάει την καμπάνα. Ενας Γερμανός του 'ριξε μια ριπή. Αυτός πήδηξε κι έφυγε...».

***

Η Υπάτη στέκει δίπλα - δίπλα στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και στις άλλες κωμοπόλεις που έγιναν ολοκαύτωμα στον αγώνα. Αλλά και δίπλα στα 1.400 χωριά που τα πέρασαν οι χιτλεροφασίστες κατακτητές μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους «διά πυρός και σιδήρου». Είναι περήφανη για την προσφορά της στην Εθνική Αντίσταση. Και θα μένει παράδειγμα και σύμβολο στην καταξίωση και διατήρηση της ηρωικής κληρονομιάς μας σ' εκείνα τα χρόνια. Αλλά και στην πάλη του λαού και της νεολαίας μας σήμερα και στο μέλλον, για να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά και τα οράματα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο και την ειρήνη.


Γ. Μ.

Συνεστίαση ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, την Κυριακή 16 του Γενάρη 2005 και ώρα 13.30 το μεσημέρι διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της στο κοσμικό κέντρο ΚΙΒΩΤΟΣ (Καυτατζόγλου και Ράλλη 26, Πατήσια). Προσκλήσεις στο τηλ: 210.3220.183, τιμή 18 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ