ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Αγάντα

Του Αργύρη Μαυρέα από το περιοδικό «9» της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»
Του Αργύρη Μαυρέα από το περιοδικό «9» της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»
Μέρες που 'ναιείπαμε να σας ευθυμήσουμε λίγο

γι' αυτό και πρώτη επιλογή στα εξάστηλα το εικονικό ρεπορτάζ για τις αυξήσεις στους μισθούς.

Οταν θα πηγαίνετε στην τράπεζαγια το νέο καταναλωτικό δάνειο και σας αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητά σας να τους δείχνετε το διπλανό πρωτοσέλιδο ως απόδειξη ότι επίκειται χρήμα στην τσέπη σας.

Οσο για το τσουνάμι και τα 50.000 παιδιά-θύματα που βλέπετε στους τίτλους, κανένα πρόβλημα.

Λίγο τομάρι θέλει να 'σαι κι όλα καλά.Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που μοίρασαν προχτές τα πρακτορεία με κάτι τύπους που κάνουν ηλιοθεραπεία δίπλα σε σωρούς πτωμάτων την ώρα που τα ρίχνει η μπουλντόζα στο λάκκο.

Ομορφος κόσμος, αγγελικά ευνουχισμένος. Εξάλλου, μας την είπε χτες ένας Θεσσαλονικιός που έχει μπαρ στην Ταϊλάνδη: «Αμα γινόταν αυτό στην Ελλάδα θα κλείνατε τη Μύκονο;». Θα ρωτήσουμε τον Κωστόπουλο του «Νίτρο» και θα σου απαντήσουμε μεγάλε...

Κατά τ' άλλα,η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας περνά περίοδο βαθιάς μελέτης. Εχει βάλει κάτω ένα προς ένα τα μέτρα που προτείνονται από την έκθεση Κοκ στα πλαίσια των κατευθύνσεων της στρατηγικής της Λισαβόνας, έτσι ώστε παράλληλα με τη διακήρυξη ότι «δεν ανοίγει το Ασφαλιστικό» με μια σειρά από ρυθμίσεις να γίνει τόσο διάτρητη η Κοινωνική Ασφάλιση, που πράγματι να μη χρειάζεται «να ανοίξει»...

Με το κλείσιμο του χρόνου ένα χειροκρότημα και για τον Εισαγγελέα στην Πάτρα. Μετά την κατάσχεση του «Ντάτσουν» του Τσιγγάνου, άνοιξε για τα καλά πανιά. Αν σωστά ερμηνεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ, η εντολή του για την πλήρη απαγόρευση καπνίσματος τσιγάρου σε δημόσιους χώρους δημιουργεί ελπίδες για νέα άνθηση των «κλειστών τεκέδων», γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης του λίγο παρακάτω παραγόμενου «Πυργιώτικου», που τελευταία συναντά εμπόδια από τον ανταγωνισμό με το αντίστοιχο προϊόν του Μυλοποτάμου. Είναι κι αυτό μια συμβολή στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας...

Ε; Κάτι πάει να πει ο Τσάβες;

Λοιπόν, ενώ αυτοί θα ποντάρουν σε μετοχές επί πτωμάτων, τι λέτε, ποντάρουμε όλοι οι άλλοι κάπου αλλού; Σε κείνο το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» μπας και πιάσει τόπο η ευχή για την καλή χρονιά;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΕΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΔΥΣΤΥΧΙΑ: «Το "άγχος" Ελληνίδας τουρίστριας στα Πουκέ εστιαζόταν στην απουσία αχθοφόρου στο ξενοδοχείο όπου διέμενε αφού αναγκάστηκε μόνη της όπως περιέγραψε στους δημοσιογράφους να κατεβάσει τις βαλίτσες της από τον 7ο όροφο» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΣΟΥΝΑΜΙ; ΠΟΙΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; «Εν τω μεταξύ ο κ. Πολυζωγόπουλος αναχώρησε χτες για ολιγοήμερες διακοπές στην Τρίπολη και στην ορεινή Αρκαδία αφού προηγουμένως βεβαιώθηκε ότι ο γιος του που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη δεν κινδυνεύει. Του ζήτησε να επιστρέψει πλην όμως ο ίδιος αρνήθηκε, λέγοντας πως βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται Κοσαμάι και δεν αντελήφθη καν το τσουνάμι» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ: «Οπως έλεγαν οι επιχειρηματίες στην Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα τα καλά ξενοδοχεία αυτά που φιλοξενούν τους πλούσιους τουρίστες δεν έπαθαν σοβαρές ζημιές και η οικονομική δραστηριότητα σ' αυτόν τον τομέα δε θα επηρεαστεί σοβαρά. Αυτοί που καταστράφηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους ήταν οι φτωχοδιάβολοι που εξυπηρετούσαν τον φτηνό και πολυπληθή τουρισμό και στο τέλος πλήρωσαν όλοι μαζί, όλοι αυτοί οι "δεύτερης κατηγορίας" ντόπιοι και τουρίστες τον βαρύτερο φόρο σε ανθρώπινες ψυχές, απώλεια της στέγης τους και επιπλέον αυτοί θα μείνουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο των επιδημιών που απειλούν με αφανισμό όσους γλίτωσαν από τα κύματα» (το θέμα στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: «Ακούγεται μακάβριο αλλά είναι αλήθεια. Ο θάνατος και η φρίκη που έχουν κυριαρχήσει τις μέρες αυτές στη νοτιοανατολική Ασία ευνόησαν τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη των χωρών της περιοχής. Ο χρηματιστηριακός δείκτης παρουσιάζει άνοδο ανάλογη με την αύξηση του αριθμού των νεκρών» (το θέμα στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυξήσεις 5,5-6,2% σε Δημόσιο - ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ σε έντεκα υπουργεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναία «μπόνους» για αστυνομικούς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ για τους κατατρεγμένους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ συναγερμός

Η ΑΥΓΗ: Στέλνουν κόλλυβα αντί για βοήθεια

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η αγωνία

Η ΝΙΚΗ: Συμφορά χωρίς τέλος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βοήθεια!

ΤΑ ΝΕΑ: 50.000 παιδιά κατάπιε το τσουνάμι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ στις Κυκλάδες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγνοούνται 10 Ελληνες στον τόπο θεομηνίας

Η ΧΩΡΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ για δέκα Ελληνες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΒΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ για τον «βασικό μέτοχο»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ευρωπαϊκό χαστούκι στον «βασικό μέτοχο»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΥΓΑΤΑΙΝΟΥΝ κέρδη και φτώχεια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μελετηρή η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση μελετά το σύστημα των ομαδικών ασφαλίσεων εργαζομένων που εφαρμόζεται στην Αγγλία, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης, ενδεχομένως με μορφή μερικής απασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης (...) Τα μέτρα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στηρίζονται στην κάλυψη εργοδοτικών εισφορών ώστε να ενθαρρυνθεί η απασχόληση ειδικών ομάδων, στην αύξηση του χρόνου επιδότησης των εργοδοτών προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους, στην επιδότηση του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% και για δύο έτη σε όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν νέους, μητέρες, ανέργους 55 ετών και άνω» (το θέμα στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

«Φόρα - κατηφόρα»

«Σαφάρι κατά του καπνίσματος, της ηχορύπανσης και της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους ξεκινά σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά (...) Με την εγκύκλιο του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών Αν. Κανελλόπουλου οι αστυνομικές αρχές της Δ. Ελλάδας καλούνται να πάρουν όλα τα πρόσφορα μέτρα ώστε να πάψει να έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

Είθε...

«Εκείνοι που προσπαθούν να θέσουν τις ένοπλες δυνάμεις στην υπηρεσία των αυτοκρατοριών του κόσμου θα αποτύχουν. Αυτός είναι ένας αντι-ιμπεριαλιστικός στρατός. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να σπάσουμε τις αλυσίδες που καταπιέζουν τον λαό μας, τις αλυσίδες της πείνας, της μιζέριας και της αποικιοκρατίας. Αυτή η γη θα απελευθερωθεί ή θα πεθάνουμε στην προσπάθειά μας να την ελευθερώσουμε» (δηλώσεις του Ούγκο Τσάβες / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ