ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δραστική περικοπή των επιδομάτων των ανέργων

Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία έξω από ένα Γραφείο Εργασίας

Associated Press

Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία έξω από ένα Γραφείο Εργασίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ορόσημο η πρώτη μέρα του 2005 για τους Γερμανούς πολίτες. Ο νόμος για τις δραστικές περικοπές των επιδομάτων των ανέργων, γνωστός ως «Χαρτζ 4» (Hartz IV), αποτελεί πια πραγματικότητα. Μια πολύ σκληρή πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του 2004 βρέθηκαν απέναντι στο τσουνάμι των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2010», που απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και αποψιλώνει το μέχρι πρότινος πολυδιαφημιζόμενο «κοινωνικό κράτος».

Πρόκειται για μέτρο καταστρεπτικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που υιοθετείται από τη λεγόμενη ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Δευτέρα λοιπόν χτες, πρώτη εργασιακή μέρα, και χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις ανά τη γερμανική επικράτεια πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Hartz IV. Επεισόδια με αρκετές συλλήψεις έγιναν σε προάστιο του Βερολίνου, όταν άνεργοι επιχείρησαν να καταλάβουν Γραφείο ευρέσεως Εργασίας.

Ο Hartz IV, που σηματοδοτεί την τελευταία φάση των αλλαγών του γερμανικού «κοινωνικού κράτους», ονομάστηκε έτσι από τον «εμπνευστή του» πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Volkswagen», Πίτερ Χαρτζ - άνθρωπος που έγινε γνωστός εξαιτίας της δράσης του σε μία βιομηχανία ατσαλιού όχι για τις πρωτοποριακές ιδέες του για τη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά για τις «ανώδυνες» για την επιχείρηση περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας! Ετσι τράβηξε την προσοχή της «Volkswagen», που τον ανέδειξε σε μέγα στέλεχος - ο οποίος ήταν επικεφαλής επιτροπής που κατέληξε στις επώδυνες προτάσεις για τα επιδόματα ανεργίας, κατά τις οποίες η μείωση των παροχών θα οδηγήσει τους ανέργους να αναζητήσουν εργασία «πιο ενεργά». Δηλαδή να αποδεχτούν οποιαδήποτε εργασία, όσο χαμηλές και εάν είναι οι αμοιβές, προκειμένου να περιθωροποιηθούν οριστικά.

Το μέτρο αφορά σχεδόν το σύνολο των περίπου 4,5 εκατομμυρίων ανέργων ή το 10,8 του ενεργού εργασιακά πληθυσμού και φυσικά τις οικογένειές τους. Με το νέο νόμο οι άνεργοι παίρνουν επίδομα 345 ευρώ στη Δυτική και 331 στην Ανατολική Γερμανία, συν επιδόματα ενοικίου και θέρμανσης. Και να σημειώσουμε το γεγονός ότι στην Ανατολική Γερμανία αν και η ανεργία θερίζει, τα επιδόματα είναι μικρότερου ύψους. (Μέχρι χτες, οι άνεργοι μπορούσαν να πάρουν επίδομα, το οποίο ξεπερνούσε το μισό του τελευταίου μισθού τους).

Μέτρο πίεσης

Η πολιτική αυτή έχει σκοπό, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων που έχουν υπερβεί τα 4,5 εκατομμύρια άτομα και ουσιαστικά να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας, που προβλέπουν μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και συνάμα εντατικοποίηση και αποψίλωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αλλά, οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις προβλέπουν ότι οι περικοπές στα επιδόματα θα ωθήσουν στην ανέχεια και στο κοινωνικό περιθώριο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι όχι μόνο η περικοπή του επιδόματος, αλλά και όλα τα συμπαρομαρτούντα, αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι θα χάσουν το επίδομα εργασίας.

Οι πρώτοι που θα νιώσουν τις σφοδρές συνέπειες του νόμου Hartz IV, σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, που σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας είναι περίπου 2,7 εκατομμύρια και ήδη έχουν εκπέσει στη λήψη της κατώτατης βαθμίδας του επιδόματος ανεργίας. Επίσης, κατά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, το 10% θα χάσει όλα τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας. Εν αντιθέσει, τα συνδικάτα δηλώνουν ότι το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο, υπολογίζοντας ότι από το 27% έως το 48% των ανέργων θα χάσουν τα επιδόματα.

Επίσης ανάμεσα στις άλλες παραμέτρους του Hartz ΙV είναι τα διάφορα προγράμματα εργασιακής επανένταξης, που ουσιαστικά ωθούν σε εργασιακή σκλαβιά, αφού - παραδείγματος χάριν - οι λαμβάνοντες και αυτό το μηδαμινό πλέον επίδομα «αποτύχουν» να βρουν εργασία, θα εξαναγκάζονται, σύμφωνα πάντα με τη «Deutsche Welle», να απασχολούνται σε ειδικά προγράμματα κρατικά, που απαιτούν πολύ λίγα εργασιακά προσόντα: Στα προγράμματα «εργασίες ενός ευρώ»!..

Εξάλλου, ο Hartz IV αποτελεί την κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων για την απορύμθιση της αγοράς εργασίας και της αποψίλωσης του κοινωνικού κράτους, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2010», που αποτελεί αγωνιστικό στόχο των εργαζομένων από το καλοκαίρι του 2003, όταν και άρχισε η εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων, όπως οι δραστικές περικοπές του συστήματος υγείας, το πάγωμα των συντάξεων, η περικοπή οικογενειακών επιδομάτων κ.ά. Ο Hartz IV αποτελεί εκτός από μέτρο περικοπών των κοινωνικών δαπανών, και μέτρο που ως στόχο έχει τη δημιουργία ευρύτατου τομέα εργαζομένων χαμηλά αμειβόμενου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλοτικό», αλλά και μέσο πίεσης για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο σύνολό τους.

ΠΕΡΟΥ
Επίκειται λουτρό αίματος;

ΛΙΜΑ.--

«Η κυβέρνηση παραβίασε τους όρους της συμφωνίας και δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα», ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής των στασιαστών Αντάουρο Ουμάλα, απόστρατος ταγματάρχης. Οι στασιαστές έχουν καταλάβει από το Σάββατο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης Ανταουαγιάλας των Ανδεων στην επαρχία Απούριμακ κρατώντας ως ομήρους έναν αξιωματούχο και 10 αστυνομικούς και αξιώνουν την παραίτησή του προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο και την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών για προδοσία των εθνικών συμφερόντων του Περού και την παράδοσή τους στο ξένο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εγγυήθηκε την ασφάλεια των στασιαστών, προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα, ετοιμάζει επιχείρηση επανακατάληψης του Αστυνομικού Τμήματος. Ενώ διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις εκκένωναν σχεδόν τη μισή πόλη. Εξάλλου, από το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κάρλος Φερέρο έχει διατάξει την αποστολή περισσοτέρων των 1.000 ανδρών ειδικών δυνάμεων, αλλά και κήρυξε την επαρχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο 30 ημερών. Οσο για τον επικεφαλής των στασιαστών, μοιράζεται την ηγεσία της ριζοσπαστικής μαχητικής ομάδας Εθνικό Κίνημα του Περού με τον αδελφό του, αντισυνταγματάρχη Ογιάντα Ουμάλα.

ΚΟΥΒΑ
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με χώρες της ΕΕ

ΑΒΑΝΑ.--

Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε η κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, που αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε χτες στην κουβανική πρωτεύουσα από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Φελίπε Πέρες Ρόκε.

«Η Κούβα έλαβε την απόφαση να ξαναρχίσει επίσημες επαφές με τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας», ανακοίνωσε ο Φελίπε Πέρες Ρόκε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι το πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων στο οποίο είχε προχωρήσει η κουβανική κυβέρνηση ήταν απότοκο της πρωτοφανούς απόφασης της ελληνικής προεδρίας τότε, της ΕΕ, τον Ιούνη του 2003 να παγώσει τις πολιτικές της σχέσεις μετά από τη σύλληψη και καταδίκη από τις κουβανικές αρχές 75 «διαφωνούντων», όπως τους χαρακτήριζε, και ενώ επρόκειτο για δίκτυο πρακτόρων ουσιαστικά. Ομως μετά την εκλογή του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, η πρώην αποικιακή δύναμη πρωτοστατεί στα βήματα εκτόνωσης της έντασης της ΕΕ με την Κούβα, με προφανή στόχο την αποκατάσταση των δεσμών με την Κούβα, χώρα εξαιρετικής ζωτικής σημασίας με τις παράλληλες στη Λατινική Αμερικής εξελίξεις για τα συμφέροντα των Ευρωπαίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ