ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΕΓΝΑΤΙΑΣ
«Ποδαρικό» με νεκρό εργάτη

Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί ούτε το πρώτο 10ήμερο του χρόνου και η εργατική τάξη της χώρας ήδη θρηνεί τον πρώτο νεκρό εργάτη, θάνατος που έγινε γνωστός την περασμένη Παρασκευή 7 Γενάρη μέσα σε ένα ακόμα εργοτάξιο - γκέτο της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για τον 40χρονο Μάρκο Ντούλια, ο οποίος καταπλακώθηκε από βράχο που κατέρρευσε μέσα στην υπό κατασκευή σήραγγα της Εγνατίας Οδού στη θέση Μηλιά στο Μέτσοβο. Ο 40χρονος ήταν εργοδηγός στη διάνοιξη της σήραγγας, την οποία έχει αναλάβει η επιχείρηση του Μπόμπολα «ΑΚΤΩΡ», επιχείρηση που έχει ήδη στην πλάτη της ακόμα δύο νεκρούς σε άλλα μεγάλα έργα στην περιοχή από την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη της. Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα έγινε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, όταν ο 40χρονος πήγε να ελέγξει κομμάτι της σήραγγας μετά την έκρηξη φουρνέλου και τον καθαρισμό της από τα μηχανήματα. Εκείνη την ώρα, ένα τεράστιο κομμάτι βράχου αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τον εργάτη. Είναι ο πρώτος νεκρός εργάτης, που γίνεται γνωστός για το 2005, ενώ το 2004, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας - δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο πλήρης κατάλογος - καταγράφτηκαν επίσημα 126 νεκροί, με τελευταίο τον 15χρονο εργαζόμενο μαθητή Δημήτρη Καραγιάννη.

ΧΑΛΚΙΔΑ - «ΔΑΡΙΓΚ»
Μόνοι, αυτοί και η ανεργία

Από τον αποκλεισμό της κρεμαστής γέφυρας στη Χαλκίδα από τους υποψήφιους ανέργους της «ΔΑΡΙΓΚ»
Από τον αποκλεισμό της κρεμαστής γέφυρας στη Χαλκίδα από τους υποψήφιους ανέργους της «ΔΑΡΙΓΚ»
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι 180 εργαζόμενοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και τέσσερις μήνες, μέχρι να υπάρξει λύση στο πρόβλημά τους. Την απόφασή τους αυτή επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την Κυριακή το μεσημέρι στη συγκέντρωση που έκαναν έξω από το εργοστάσιο, στην πορεία που ακολούθησε μέχρι την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας και στη συμβολική για μια ώρα κατάληψη της Εθνικής Οδού Χαλκίδας - Σχηματαρίου στο ύψος του τσιμεντάδικου. Οι μεταλλεργάτες της «ΔΑΡΙΓΚ» και με την προχτεσινή τους αγωνιστική κινητοποίηση απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους (έξι μηνιάτικα), τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κυβέρνηση και την εξαφανισμένη εργοδοσία του ομίλου Κουταλίδη, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να «παραδώσουν τα όπλα» και να πάνε σπίτια τους.

«Το υπουργείο Απασχόλησης έδειξε να "ξεχνάει" τις δεσμεύσεις του για ένταξή μας στο άρθρο 46 του ν. 1892 και οικονομική βοήθεια 700 ευρώ πριν τις γιορτές και εμείς εδώ έχουμε έξι μήνες απλήρωτοι. Με τι θα θρέψουμε τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας», τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο Λάζαρος Χατήρας, που θέλει ένα χρόνο, ακόμα, δουλιάς για να βγει στη σύνταξη. «Πού θα βρούμε δουλιά, ποιος θα μας πάρει σε τέτοια ηλικία και με τέτοια ανεργία που υπάρχει στο νομό. Ο μονόδρομος που μας απομένει είναι ο αγώνας, σ' αυτόν είναι η ελπίδα μας», συμπλήρωσε ένας συνάδελφός του. «Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό από τη διοίκηση του σωματείου και από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας ότι ο αγώνας μας πρέπει να διευρυνθεί και να συντονιστεί για να έχει κάποια αποτελέσματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν κάνει τίποτα» συμπλήρωσε ο Λ. Χατήρας.

«ΒΑΦΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ»
Ταξική αλληλεγγύη και κυβερνητική κοροϊδία

Την ώρα που οι απολυμένες της «Τρικολάν» μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους των Βαφείων Κιλκίς, η κυβέρνηση έταζε ψίχουλα για να τους βγάλει από το δρόμο του αγώνα

Σε ανυποχώρητο αγώνα και παραπέρα κλιμάκωση της πάλης τους κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας και τις «υποσχέσεις» της κυβέρνησης που δεν ικανοποιούν το αίτημά τους για δουλιά με πλήρη δικαιώματα, κάλεσαν χτες τους εγαζόμενους των Βαφείων Κιλκίς οι συνάδελφοί τους της «Τρικολάν». Αντιπροσωπεία του Σωματείου των απολυμένων της «Τρικολάν» από τη Νάουσα, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚ Νάουσας, επισκέφθηκε χτες το πρωί τους απλήρωτους απολυμένους των Βαφείων Κιλκίς, στο «ορμητήριο» που έχουν στήσει έξω από το εργοστάσιο, στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς. Μετέφεραν τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς όλων των εργαζομένων του κλάδου από την πόλη της Νάουσας που ακόμη δοκιμάζεται, αλλά και την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στα σχέδια των βιομηχάνων του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι στα Βαφεία Κιλκίς που ακλόνητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στα καλέσματα υποταγής που απευθύνουν διάφοροι παράγοντες. Πήραν δύναμη από τους συναδέλφους τους και μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο πείθονται για τη δυναμική του αγώνα τους.

Σήμερα το απόγευμα, κάτω από την πίεση που ασκούν μέσα από τη δράση τους, συνεδριάζει το Εργατικό Κέντρο του Κιλκίς με αποκλειστικό θέμα το πρόβλημά τους.

Στο μεταξύ, τη συνήθη κυβερνητική ελεημοσύνη αποκόμισαν χτες από τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Γιακουμάτο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, παρουσία των βουλευτών Κιλκίς της ΝΔ Κ. Κιλτίδη και του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη. Ο Γ. Γιακουμάτος, θεωρώντας το λουκέτο στα Βαφεία δεδομένο, υποσχέθηκε στους απολυμένους έκτακτο επίδομα 700 ευρώ, αόριστο αριθμό θέσεων μερικής απασχόλησης ολιγόμηνης διάρκειας και ένταξη στον ΛΑΕΚ των απολυμένων που βρίσκονται 5 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν οι - καθιερωμένες πλέον - θριαμβολογίες του υφυπουργού Εργασίας για την «ικανοποίηση» των αιτημάτων των απολυμένων με τα ψίχουλα που τάζει, χωρίς απαραίτητα να τα υλοποιεί η κυβέρνηση σε κάθε ανάλογη περίπτωση, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας.

ΠΑΜΕ
Αύριο η κοπή της πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει αύριο το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύναξη γίνεται στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Καλούνται συνδικάτα και συνδικαλιστές να παραβρεθούν στην εκδήλωση και με ένα ποτήρι κρασί να υποδεχτούν τον καινούριο χρόνο και τους νέους αγώνες. Λίγο νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για να κάνει τον απολογισμό στη δράση του Πανεργατικού Μετώπου και να συζητήσει για τον προγραμματισμό του επόμενου εξαμήνου.

Προκαλεί ξανά ο Αλαφογιάννης

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι 40 εργάτες (τεχνίτες ξυλοτύπου και σιδεράδες) στα συνεργεία του μεγαλοεργολάβου Αλαφογιάννη στο εργοτάξιο του Μετοχικού Ταμείου, μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί ενάμιση μήνα, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί τους στα εργοτάξια της Αγίας Παρασκευής και του Κρυονερίου. Κατά την πάγια τακτική του, ο Αλαφογιάννης αφήνει απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα τους εργαζόμενους των συνεργείων του και καταβάλλει τα δεδουλευμένα μόνο όταν παρέμβει το Συνδικάτο Οικοδόμων και οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν αγωνιστικά την αποπληρωμή τους.

Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του Μετοχικού Ταμείου έδωσαν προθεσμία στην εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα μέχρι σήμερα το πρωί. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση μέχρι να εξοφληθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Σε επίσχεση εργασίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι οικοδόμοι στα εργοτάξια της Αγίας Παρασκευής και του Κρυονερίου, στην περίπτωση που σήμερα δεν πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ
Από εμπαιγμό σε εμπαιγμό

Σε διαρκή αγώνα μέχρι να δικαιωθούν, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εποχικοί ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ).

Οι 270 εποχικοί υπάλληλοι της εταιρίας, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται επί 13 συναπτά χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διεκδικούν χρόνια τώρα τη μονιμοποίησή τους. Τόσο, όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μήνες τώρα η κυβέρνηση εμπαίζει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Αγανακτισμένοι από τον κυβερνητικό εμπαιγμό, εποχικοί αεροσυνοδοί συγκεντρώθηκαν χτες στο υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Με την έντονη διαμαρτυρία τους υποχρέωσαν τον υφυπουργό Απασχόλησης Μ. Γιακουμάτο να τους δεχτεί. Απάντηση φυσικά δεν πήραν. Σημειώνεται ότι οι εποχικοί αεροσυνοδοί της εταιρίας εργάζονται έως και 56 ώρες τη βδομάδα, ενώ εδώ και 15 μήνες εργάζονται συνέχεια χωρίς άδεια, με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε έναν ή δύο μήνες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ