ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ετοιμάζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης;

«Η εθνική ασφάλεια είναι το συνηθέστερο πρόσχημα για την πολιτική για να γδάρει το λαό».

Γερουσιαστής Τζον Τέιλορ (1753 - 1824)

Τι και εάν έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από τη στιγμή της διατύπωσης της άποψης του Αμερικανού γερουσιαστή και ενόσω οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη διοργανώνονταν ως κράτος και φυσικά μόλις αναδύονταν ως μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή; Η φύση του ιμπεριαλισμού, αλλά και η προσπάθεια επιβολής του ελάχιστα έχει αλλάξει...

Ετσι, η 11η Σεπτέμβρη λειτούργησε ως «πυροδοτικός μηχανισμός»... Από εκείνη τη στιγμή, ο αμερικανικός λαός έχει γνωρίσει δύο νόμους, τον Patriot I & II, που τον έχουν θέσει στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και των κατασταλτικών μηχανισμών, ενώ αποχαιρέτησε οριστικά και τις ατομικές και δημοκρατικές ελευθερίες, οι οποίες επί δεκαετίες λειτουργούσαν ως το «άλλοθι» της αμερικανικής εξουσίας για τη χειραγώγησή του. Την ίδια στιγμή, η οικουμένη βιώνει συνεχείς πολέμους, μόνιμο καθεστώς τρόμου και απειλών... Εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού σαν αυτές που λαμβάνουν χώρα στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη, στο Γκουντάναμο ή όπως ενδέχεται να λαμβάνουν χώρα στις διάφορες μυστικές φυλακές που έχουν στήσει οι Αμερικανοί ανά την υφήλιο.

Στις φυλακές αυτές κρατούνται «τρομοκράτες» ή καλύτερα «ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες»... όπου οιοσδήποτε μπορεί να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα που έχουν ονομάσει τρομοκρατία, το «μέγα εχθρό της ανθρωπότητας και του πολιτισμού»... Χιλιάδες έχουν βαπτιστεί «τρομοκράτες» και το μέγα πρόβλημα που προκύπτει είναι τι γίνονται όλοι αυτοί;

Ομως, η αμερικανική κυβέρνηση, με νέο υπουργό Δικαιοσύνης τον ισπανόφωνο Γκονσάλες, τον θεωρητικό των βασανιστηρίων, καθώς φαίνεται διαθέτει άπειρες λύσεις και προχωρά γρήγορα και στη νομιμοποίησή τους... Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post τα σχέδια για την πιθανή ισόβια κράτηση υπόπτων για την τρομοκρατία μεταξύ αυτών κι εκατοντάδων προσώπων, εναντίον των οποίων η αμερικανική κυβέρνηση δε διαθέτει ικανές αποδείξεις για να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο ενώπιον δικαστηρίου, έχουν τεθεί επί τάπητος.

Η Washington Post, επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών, του υπουργείου Αμύνης και ανώτατους διπλωματικούς, τονίζει πως το Πεντάγωνο και η CIA ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να αποφασίσει για μία μονιμότερη προσέγγιση στο ζήτημα των υπόπτων που δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι, ή να δικαστούν στις ΗΠΑ και αλλού. Ως μέρος της επιδιωκόμενης λύσης, το υπουργείο Αμύνης, που υπ' ευθύνη του κρατούνται 500 πρόσωπα - κατά προσέγγιση το νούμερο καθώς ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό - στις φυλακές της στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο, σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει 25 εκατ. δολάρια, για να κατασκευαστεί μία φυλακή 200 ατόμων, όπου θα κρατούνται οι συλληφθέντες που δεν πρόκειται να δικαστούν από τα ειδικά στρατοδικεία λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η νέα φυλακή, που θα ονομάζεται Camp 6 (Στρατόπεδο 6), θα επιτρέπει στους κρατουμένους τις περισσότερες ανέσεις κι ελευθερίες από αυτές που έχουν σήμερα(;) και θα είναι σχεδιασμένη για τους κρατουμένους, που, όπως πιστεύει η κυβέρνηση, έχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες να αποκαλύψουν... «Καθώς ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια, μας φαίνεται λογικό να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στα μακροπρόθεσμα προβλήματα», όπως τονίζει ο Μπράιαν Γουίτμαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τέλος, η Washington Post σημειώνει πως το αποτέλεσμα μιας γενικότερης υλοποιούμενης μελέτης θα επηρεάσει επίσης την τύχη όσων συλληφθούν κατά τη διάρκεια μελλοντικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Μία από τις προτάσεις εισηγείται τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Αφγανών, Σαουδαράβων και Υεμενιτών, που κρατούνται στο Γκουαντάναμο, σε νέες φυλακές που θα οικοδομήσουν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό. Οι φυλακές θα διευθύνονται από τις χώρες που τις φιλοξενούν, όμως το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, θα μπορεί να τις ελέγχει για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εποπτεύει τη συμμόρφωσή τους, τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι... Οπως ακριβώς, φανταζόμαστε, φροντίζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Γκουαντάναμο, στο Αμπού Γκράιμπ και αλλού...


Χρ.Μ.


Στον αστερισμό της πείνας...

Associated Press

Ο πλανήτης παράγει επαρκέστατες ποσότητες τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό, που ανέρχεται σε 6,4 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, πάνω από 800.000.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής επί χρόνια... Πάνω από 1,2 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ξοδεύοντας λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Την ώρα που ένας Δυτικοευρωπαίος κτηνοτρόφος ξοδεύει για την αγελάδα του πάνω από 2,5 δολάρια τη μέρα!

Μέσα σ' όλα αυτά, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξακολουθούν να διυλίζουν τον κώνωπα οικονομικών προγραμμάτων «ανάπτυξης» και να πιπιλίζουν την καραμέλα «μεγαλόπνοων» χρονοδιαγραμμάτων για την κατά το ήμισυ εξάλειψη της φτώχειας μέσα στην επόμενη δεκαετία...

Εντούτοις, τα προγράμματά τους, όπως και οι νεοφιλελεύθερες συνταγές θεσμών του διεθνούς κεφαλαίου (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.) αν μη τι άλλο γιγαντώνουν τη στρατιά πεινασμένων και φτωχών στον πλανήτη...

Η ψαλίδα ανοίγει συνεχώς...

Η συνεχής αύξηση της ψαλίδας φτωχών - πλουσίων δεν είναι υπερβολή. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ και διεθνών οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα είναι μάλλον ενδεικτικά. Σύμφωνα με στοιχεία του διαδικτυακού κόμβου global issues.com:

- Το 1820, η αναλογία πλούσιων/φτωχών χωρών ήταν 3 προς ένα.

- Το 1913 η αναλογία πλούσιων/φτωχών χωρών ήταν 11 προς μία.

- Το 1950 η αναλογία πλούσιων/φτωχών χωρών ήταν 35 προς μία.

- Το 1973 η αναλογία πλούσιων/φτωχών χωρών ήταν 44 προς μία.

- Το 1992 η αναλογία πλούσιων/φτωχών χωρών ήταν 72 προς μία.

Στα παραπάνω δεδομένα, ας συλλογιστούμε και τα ακόλουθα:

- Το ΑΕΠ 48 εκ των φτωχότερων χωρών του πλανήτη (δηλαδή περίπου το 1/4 του αριθμού των χωρών στην υφήλιο) είναι λιγότερο απ' τον πλούτο τριών εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη!

-Οι πενήντα πιο πλούσιοι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν εισόδημα ίσο με εκείνο 2,7 δισ. ανθρώπων.

- 497 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου το 2001 είχαν όλοι μαζί πλούτη αξίας 1,54 τρισ. δολαρίων, δηλαδή πολύ πάνω απ' το συνολικό ΑΕΠ όλων των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής (929,3 δισ. δολάρια).

Η φτώχεια φέρνει αρρώστιες...

- Η φτώχεια και η πείνα συνοδεύονται συχνά απ' την έξαρση σοβαρών ασθενειών, όπως το AIDS. Σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών ή δε βελτιωθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους φορείς του ιού HIV, τότε το AIDS θα είναι ως το 2025 η αιτία θανάτου 100.000.000 ανθρώπων μόνο σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής! Μόνο απ' το 1980 ως σήμερα, πάνω από 20.000.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω AIDS.

Μία άλλη ασθένεια που ταλανίζει τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι η ελονοσία. Τελευταίες εκτιμήσεις υπηρεσιών του ΟΗΕ αναφέρουν πως κάθε 30 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί εξαιτίας της ελονοσίας!

Η «γεωγραφία» της πείνας

- Η «γεωγραφία» της πείνας, σύμφωνα με περσινά στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, αναφέρει:

α) Ο αριθμός των πεινασμένων ανέρχεται στο 37,4% του πληθυσμού χωρών της Νότιας Ασίας.

β) Οι πεινασμένοι αποτελούν το 23,5% του πληθυσμού των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής (στην υποσαχάρια Αφρική, ο αριθμός των πεινασμένων αυξήθηκε κατά 50% κατά το διάστημα 1980-2001).

γ) Ο αριθμός των πεινασμένων αποτελεί το 6,5% του πληθυσμού χωρών της Λατινικής Αμερικής (ή 54,8 εκατομμύρια απ' το σύνολο των πεινασμένων του πλανήτη κατοικούν στη Λατινική Αμερική).

δ) Οι πεινασμένοι αποτελούν το 4,8% του πληθυσμού χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ίσος με τον πληθυσμό Καναδά και Σουηδίας).

- Μόνον τα τελευταία 10 χρόνια, ο πληθυσμός των πεινασμένων σε 26 χώρες αυξήθηκε κατά 60.000.000 άτομα, ενώ πάνω 842 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται πάνω από δεκαετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ