ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Νέοι αγώνες αυξημένες ευθύνες

Μπροστά σε νέα, αυξημένα καθήκοντα βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καθώς ο καινούριος χρόνος δεν υπόσχεται τίποτα άλλο παρά όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων και της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Η σταθερή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, το βάθεμα της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στα πλαίσια της ΕΕ, προδικάζουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καθορίζοντας τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα, με έμφαση τόνισε τις αυξημένες ευθύνες που έχουν οι ταξικές δυνάμεις για μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική δράση στην υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κάνει καθαρό ότι η αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από το ξεδίπλωμα νέων ταξικών αγώνων. Αγώνες για νέες κλαδικές συμβάσεις, για τη στήριξη των ανέργων και ενάντια στις απολύσεις, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αγώνες για να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, ενάντια στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, να μη γίνει καθεστώς η «απασχολησιμότητα», να μην ενταφιαστεί το οχτάωρο, να μη γίνει ανεκτή η ακρίβεια και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ομως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν ότι αυτή η γραμμή αντίστασης θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, όταν μέσα στους αγώνες αναδεικνύονται οι βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Οταν ανοιχτά, μπροστά στους εργαζόμενους, ακόμα πιο πειστικά αποκαλύπτονται οι ευθύνες και ο χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής, όταν κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία φωτίζονται οι καταστροφικές συνέπειες του «ευρωενωσιακού εγκλεισμού» της χώρας.

Οταν, ταυτόχρονα, οι διεκδικήσεις που προβάλλονται στηρίζονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι στη λογική «ό,τι περισώσουμε». Για τις ταξικές δυνάμεις, η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 1.200 ευρώ, της κατώτερης σύνταξης στα 960 ευρώ, η διεκδίκηση του 35ωρου-7ωρου-5ήμερου, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, όχι μόνο δεν είναι μαξιμαλιστικά -όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - αλλά αφού είναι αναγκαία είναι και ρεαλιστικά. Δεν μπορεί τα αιτήματα της εργατικής τάξης να κόβονται και να ράβονται στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση

Στη βάση αυτή το ΠΑΜΕ θα επιμείνει στην ευρύτερη συσπείρωση εργατικών δυνάμεων, στην αναγκαιότητα γύρω από την αγωνιστική πλατφόρμα του ΠΑΜΕ να συσπειρώνονται νέα συνδικάτα και σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι αγωνιστές. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αντιλαϊκή επίθεση - η οποία θα οξύνεται - μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν στους δρόμους του αγώνα μπούνε ακόμα πιο πολλοί εργαζόμενοι. Οταν στην κατεύθυνση που δείχνει το ΠΑΜΕ στρατευτούν ευρύτερες εργατικές δυνάμεις. Και, παράλληλα, όταν η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η κοινή πάλη με τα άλλα λαϊκά εργαζόμενα στρώματα αποκτήσουν μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Βασικός όρος γι' αυτή την αγωνιστική συσπείρωση είναι η χειραφέτηση της ίδιας της εργατικής τάξης από τα ιδεολογήματα και την πολιτική επιρροή της άρχουσας τάξης, φορέας των οποίων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που απαρτίζουν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η όξυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αποκτά κρίσιμη σημασία για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την πολύμορφη χειραγώγησή τους. Η διαπάλη με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν είναι καπρίτσιο της στιγμής. Είναι ζήτημα στρατηγικό για τις ταξικές δυνάμεις. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν εργατικές μάζες. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπούνε στο μετερίζι των αγώνων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το 2004 έδωσαν μάχες στο πλευρό των εργαζομένων, στρατεύτηκαν με ανιδιοτέλεια με τους πολλούς και τους αδικημένους. Εξοπλισμένες με τις αγωνιστικές εμπειρίες τους στέκονται σήμερα μπροστά στην αφετηρία νέων αγώνων. Τα στελέχη του, οι φίλοι του, φιλοδοξούν τον καινούριο χρόνο να φέρουν το κίνημα στο ύψος των απαιτήσεων. Να σηκώσουν ακόμα πιο ψηλά το μπόι του. Να γίνει το ΠΑΜΕ ο οργανωτής της εργατικής τάξης, να καταξιωθεί ακόμα πιο πλατιά ως ο εκφραστής των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Το Πανεργατικό Μέτωπο έχει και τα φόντα και τη θέληση να το κάνει.


Γ. Ζ.

Πατριδογνωμόνιο
Μιντιακλατούρα...

Ο όρος που εμφανίζεται σήμερα στον τίτλο της στήλης, σύντροφοι, δεν είναι καινοφανής. «Παίζει» στην Ευρώπη εδώ και μερικά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά στη χώρα μας χρειάστηκε να τον επιστρατεύσω στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, για το λεγόμενο «βασικό μέτοχο». Λέει τόσα πολλά από μόνος του και χωράει τόσους πολλούς που δε χρειάζεται ανάλυση.

Σπάνια, ακόμη και στις σύγχρονες κρατικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες, θα βρει κανείς υλικό για σκέψη και προβληματισμό, έξω από τις οδηγίες και τις αυτολογοκρισίες που υπαγορεύει το σύστημα, για να επιτυγχάνει το βασικό του σκοπό: Τη συναίνεση στην κριτική υποδούλωση του καταναλωτή πληροφοριών στα αξιώματα και τις μεθόδους των αφεντικών του.

Η μιντιακλατούρα σ' όλη της την ταξική διάρθρωση επιλέγει να προβάλλει ταυτόχρονα εικόνες και μηνύματα που διαμορφώνουν το γόρδιο δεσμό συναισθήματος και σκέψης σε πεδίο ελέγχου της. Ακούγονται περίπλοκα όλα τούτα, αλλά δεν είναι παρά το θεωρητικό υπόβαθρο μιας απλής τακτικής χειραγώγησης των μαζών. Και προετοιμασίας τους να δεχτούν ό,τι επιλέξει η άρχουσα τάξη ως ...επίλυση του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε στους υπηκόους της.

Δυο παραδείγματα των ημερών είναι χαρακτηριστικά: Ο πρίγκιπας του βρετανικού θρόνου (ανεξέλεγκτο από το λαό περιβάλλον ήδη σχηματίζεται με τον τίτλο), αφού πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως εθελοντής σε μια αγγλική μη κυβερνητική οργάνωση (που ήθελε να βοηθήσει τα θύματα του τσουναμιού στην Ασία) για να ξεκουραστεί, ντύθηκε νεολαίος ναζί, φόρεσε τη σβάστικα στο μπράτσο και πήγε σε πάρτι μεταμφιεσμένων. Το θυμικό της ντόπιας και διεθνούς μάζας εξεγέρθηκε κατάλληλα και έφτασε στο σημείο να θολώσει την κρίση. Κι εκεί απάνω ακριβώς έρχεται ο πατήρ - διάδοχος και διοχετεύει το δηλητήριο - αντίδοτο. Λέει πανηγυρικά πως θα τον στείλει στο Αουσβιτς, για να μάθει ιστορία, την οποία αν εγνώριζε, προφανώς, δε θα έπεφτε σε τέτοιο παράπτωμα. Η μάζα δεν ηρεμεί αμέσως, αλλά οδηγείται σε ελεγχόμενες οδούς σκέψης. Ολες βολικές για το σταδιακό εκφασισμό που η νέα τάξη προάγει ως αποτελεσματική ιδεολογία αναγνώρισης, όχι της πάλης των τάξεων, αλλά της οριστικής αποδοχής τους ως έχουν. Το παλάτι ξέρει ιστορία, ειδικώς αυτήν που έχει γράψει το ίδιο και είναι η μόνη ορθή. Το ...παιδί τιμωρείται αλλά δεν ευτελίζεται ως εξουσία. Οι υπήκοοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αλλά και οι νεαροί, οι λιγότερο διάσημοι από τον πρίγκιπα παίρνουν και μία ιδέα για τη στολή μασκαρέματος που μπορούν να επιλέξουν. Αλλωστε, άμα αυτοί, οι ...ανώνυμοι ντυθούν ναζί δε θα τους κυνηγήσουν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις! Ετσι, αργά και σταθερά, χάρη στο ταχύτατο ΜΜΕ που είναι η τηλεόραση, εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι το κακό, εν προκειμένω ο ναζισμός - φιλοναζισμός, ξορκίζεται μ' ένα νεύμα της εξουσίας και δεν αποτελεί απειλητικό συστατικό της τωρινής πραγματικότητας.

Την ίδια ώρα που παιζόταν αυτή η ...είδηση, στα μεν διεθνή μέσα παιζόταν παράλληλα και η είδηση πως ο Τόμας Ριτζ, πρώην διοικητής του νέου αμερικάνικου αμυντικού δόγματος «Ασφάλεια Πατρίων Εδαφών», που έπλασε η 9/11 δήλωσε: «Τα βασανιστήρια κρατουμένων είναι αποδεκτά κάτω από ακραίες αναγκαίες περιστάσεις». Στα δε ελληνικά ΜΜΕ έπαιζε κατά κόρον η είδηση πως τα γιγάντια ΜΜΕ συγκροτήματα, ό,τι κι αν επιθυμεί το κράτος, η πολιτική εξουσία δηλαδή, είναι απλώς και μόνον περιουσιακό στοιχείο της άρχουσας οικονομικής υπερτάξης. Αγοράζονται και πωλούνται μαζί με τους πολίτες υπηκόους τους, τηλεθεατές, ακροατές, αναγνώστες, από τους συνδαιτημόνες των τακτικών και ατάκτων πριγκίπων, όπως ακριβώς τα δουλεμπορικά του προπερασμένου αιώνα.

Σύντροφοι, αν αντιμετωπίσουμε ανεκπαίδευτοι τη μιντιακλατούρα, τον ισχυρότερο ταξικό σύμμαχο του σύγχρονου καπιταλιστή ιμπεριαλιστή, τότε προσεγγίζοντας τις λαϊκές μάζες, θα πρέπει να απαντάμε με εξίσου θεαματικό και μυθικό τρόπο στο τεχνητό δίλημμα: Καλύτερα δεν είναι να ζεις φτωχός άστεγος σε χαρτόκουτο στην πόλη σου από το να κινδυνεύεις, φορώντας οποιαδήποτε «στολή» αντίστασης στην παγκοσμιοποιημένη δημοκρατία, στα μπουντρούμια του Γκουαντανάμο και του Αμπού Γκράιμπ; Γιατί, όπως μπορεί να αναγνωρίσει και ο κάθε κ. Κούλογλου και οι ταινίες του Χόλιγουντ, στο Στάλινγκραντ δεν υπήρξαν μόνον Σοβιετικοί ήρωες, αλλά και ναζί ήρωες ωσαύτως. Για σκεφθείτε, λοιπόν, το ενδεχόμενο ο πρίγκιπας να τιμωρείται, επειδή προσέβαλε ως μασκαράς αυτούς τους τελευταίους...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τους καθηγητές ΤΕΙ

Με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στη 1 το μεσημέρι.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Νίκαια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Αχτίδα Κοκκινιάς, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στις 7μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας (Κιλικίας & Καισαρείας).

Σχετικά με το DVD της ταινίας «Ο ΞΕΝΟΣ»

Για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μας, που προέκυψαν, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή, δε γίνεται δυνατό να διανεμηθεί σήμερα, μαζί με το φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», το DVD με την ταινία «Ο ΞΕΝΟΣ», όπως είχαμε προαναγγείλει στους αναγνώστες μας. Ο «Ριζοσπάστης» δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθεια που ξεκίνησε, για να προσφέρει στους αναγνώστες του DVD, με αξιόλογες ποιοτικά ταινίες, αλλά και μουσικά CD, με ανάλογης ποιότητας έργα, στη συνέχεια. Αλλωστε, τα όποια εμπόδια επιδιώκουν να ορθώσουν σ' αυτή μας την προσπάθεια, με μεθόδους που να μας αναγκάζουν να στερούμε από τους αναγνώστες μας τη δυνατότητα αυτής της πολιτιστικής προσφοράς, θα τα αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την κατανόηση των αναγνωστών μας και τη συμπαράστασή τους, προκειμένου να συνεχίσουμε ως εφημερίδα αυτή την ποιοτική πολιτιστική προσφορά που ξεκινήσαμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ