ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Χάνονται πολύτιμα μοσχεύματα

Την ώρα που στις λίστες αναμονής συνωστίζονται εκατοντάδες νεφροπαθείς για μεταμόσχευση, χάνονται πολύτιμα μοσχεύματα γιατί δεν έχουν οργανωθεί οι απαραίτητες δομές που θα κάνουν το ελάχιστο: Να κάνουν τις λήψεις των πολύτιμων οργάνων που αποφασίζουν να δωρίσουν - παρά τον πόνο τους - άνθρωποι που χάνουν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Μάλιστα αυτή η δραματική πλευρά εκδηλώνεται στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπου υπάρχει η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων και λειτουργεί χωρίς τις - με βάση το νόμο - τυπικές και επιστημονικές προϋποθέσεις.

Ετσι στις 15.12.2004 η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ευαγγελισμού δεν μπόρεσε, λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, να δεχτεί πτωματικό νεφρικό μόσχευμα με αποτέλεσμα την επομένη (16.12.2004) ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ζήτησε εγγράφως από τους αρμόδιους του «Ευαγγελισμού» έγγραφη διαβεβαίωση ότι η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων είναι σε θέση να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ισχύουσες από το νόμο διατάξεις. Το έγγραφο υπογράφει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΜ, καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης και απευθύνεται στον Διευθυντή του νεφρολογικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» Β. Χατζηκωνσταντίνου και στον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Σπ. Δρακόπουλο, ενώ κοινοποιείται στο Διοικητή του νοσοκομείου Α. Καρταπάνη. «Μετά, αναφέρεται στο έγγραφο, την άρνησή σας (15/12/04) να δεχτείτε πτωματικό νεφρικό μόσχευμα λόγω μη υπάρξεως ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» δε θα εφημερεύει για πτωματική μεταμόσχευση, ούτε θα παίρνει νεφρικά μοσχεύματα μέχρις ότου εγγράφως μας διαβεβαιώσετε ότι είναι σε θέση να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ισχύουσες από το νόμο διατάξεις».


Για τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων απαιτείται άδεια του υπουργείου Υγείας που χορηγείται μετά από αίτηση του ΕΟΜ και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Με την άδεια ορίζεται και η λειτουργία κάθε Μονάδας ως διατομεακού επιπέδου ή ως Μονάδας που υπάγεται σε τμήμα του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα ανάλογα με το προς μεταμόσχευση όργανο (νεφροί, πνεύμονες ή πάγκρεας).

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος στελέχωσης των μονάδων μεταμοσχεύσεων καθορίζονται με τη ΓΠ451342/2002 (ΦΕΚ 599/16.5.2002) υπουργική απόφαση. Η υπουργική απόφαση προβλέπει εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία, τους συντονιστές και τις ομάδες λήψης οργάνων.

Πριν από ένα χρόνο ο Διευθυντής του Α΄ Χειρουργικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού», Σωτήρης Μπαράτσης, διαπίστωσε ότι η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων δεν έχει ούτε άδεια λειτουργίας, ούτε υπάρχει στον οργανισμό του νοσοκομείου. Επιπλέον οι λήψεις των οργάνων γίνονταν από ειδικευόμενους γιατρούς - που δεν επιτρέπεται με βάση την παραπάνω υπουργική απόφαση.

Παρά τις επανειλημμένες έγγραφες επισημάνσεις του Σ. Μπαράτση, η Μονάδα παραμένει μετέωρη - όπως σε όλη την υπερδεκαετή λειτουργία της. Ετσι έφτασε μέχρι και την αδυναμία λήψης μοσχευμάτων (15.12.2004) καθώς δεν ήταν διαθέσιμοι ούτε ειδικευόμενοι γιατροί.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ (15/9/2004) στην Ελλάδα υπάρχει λίστα 1.000 ατόμων για μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 800 είναι για μεταμόσχευση νεφρού και 200 για μεταμόσχευση καρδιάς και ήπατος. Επίσης στη χώρα μας οι δότες είναι 6,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ισπανία είναι 34 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Οι Ισπανοί έκαναν άλμα από 5 σε 34 δότες με την εφαρμογή ενός συστήματος συντονισμού σε εθνικό, περιφερειακό και νοσοκομειακό επίπεδο, που αποτελείται από 139 ομάδες γιατρών και νοσηλευτών.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ