ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αλτσίνα» στη Λυρική

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ανεβαίνει σήμερα (7 μ.μ.), στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η όπερα «Αλτσίνα» του Χέντελ, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, με τη Μάτα Κατσούλη στον ομώνυμο ρόλο. Το όνομα του συγγραφέα του λιμπρέτου παραμένει άγνωστο, ωστόσο η υπόθεση αποδεικνύει ότι πρόκειται για αναπροσαρμογή ενός παλαιότερου ποιητικού κειμένου του Carlo Broschi «Το νησί της Αλτσίνα», βασισμένο στο 6ο και 7ο canto του επικού ποιήματος «Μαινόμενος Ορλάνδος» (1505-1516) του Ludovico Ariosto. O Χέντελ εμπνεύστηκε την όπερα (όπως και αρκετά άλλα έργα) από τη χορεύτρια Marie Salle, γι' αυτό και η αρχική εκδοχή είναι βασισμένη σε αλληλουχία χορού και τραγουδιού. Γραμμένη σε μια περίοδο όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον συνθέτη, ο οποίος είχε χάσει την υποστήριξη του βασιλικού περιβάλλοντος και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, η «Αλτσίνα» ήρθε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στο Κόβεντ Γκάρντεν (16/4/1735). Τη μεγάλη επιτυχία του έργου ακολούθησε σιωπή σχεδόν δύο αιώνων. Η όπερα παρουσιάστηκε ξανά στο κοινό στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1928 στη Λιψία, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις στη Βρετανία και την Ιταλία. Η πιο γνωστή παραγωγή ήταν εκείνη του 1960 στη Βενετία, σε παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι, με τη διάσημη Joan Sutherland στο ρόλο της Αλτσίνα.

Η σκηνοθεσία είναι του Παναγή Παγουλάτου, τα σκηνικά - κοστούμια του Πάρη Μέξη, η χορογραφία της Εφης Καρακώστα. Ερμηνεύουν: Μάτα Κατσούλη, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Ειρήνη Καραγιάννη, Νίκος Στεφάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Πέτρος Μαγουλάς, Μίνα Πολυχρόνου. Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης στις 4, 9, 13 και 19/2.


Κυριακή 30/1
  • Τάνια Τσανακλίδου
    Τάνια Τσανακλίδου
    Η Ελισάβετ Καρατζόλη και η μεγάλη μουσική της παρέα συνεχίζουν στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 5203.661) τα κυριακάτικα ραντεβού τους με τους φίλους του καλού τραγουδιού.
  • Οι «ΜΙΟΥΖΙΚΑΡΟΙ» (μουσική + ίκαροι), η μουσική παρέα του Νίκου Φάκαρου επιστρέφει στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270.628). Μια βραδιά (10μ.μ.) σαν πανηγύρι στις Ράχες, με αυθεντικούς ικαριώτικους, από τους Νίκο Φάκαρο, Βαγγέλη Ταράση, Παύλο Εμμανουηλίδη, Γιώργο Γκαραβούνη.
Δευτέρα 31/1
  • Σήμερα και αύριο, στο «Συρμό», το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός» παρουσιάζει διήμερο αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο ερμηνεύοντας μια αντιπροσωπευτική επιλογή έργων του, αλλά και τραγουδιών της εποχής του.
  • Η Τάνια Τσανακλίδου προσφέρει ξεχωριστές ερμηνείες, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), στο πλαίσιο του κύκλου «Ρεσιτάλ τραγουδιού ανάμεσα σε δύο πιάνα», που διοργανώνει το «Δίφωνο». Στο πιάνο, οι: Γιώργος Κοντραφούρης και Σταύρος Λάντσιας.
Τρίτη 1/2
  • Μουσικές Τρίτες στον κινηματογράφο «Τριανόν», όπου σήμερα η Ορχήστρα των Χρωμάτων, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Οι κλασικοί συνθέτες στο Θέατρο». Θ' ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Δωδεκάτη νύχτα» του Τρέβορ Ναν.
Τετάρτη 2/2
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» συναντώνται στο «Συρμό» και παρουσιάζουν παλιότερα και καινούρια τραγούδια γνωστών τραγουδοποιών.
  • Οι «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» παρουσιάζουν μια μουσική αναδρομική παράσταση commedia dell' arte «Η περιπλάνηση της μάσκας Il Passare della maschera», στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Ενα ταξίδι στο χρόνο, στους σταθμούς και τις επιρροές του αναγεννησιακού θεάτρου από τη γέννησή του έως σήμερα.
  • Ν. Ζιώγαλας, Στ. Δρογώσης, Ευσταθία, στο «Συρμό»
    Ν. Ζιώγαλας, Στ. Δρογώσης, Ευσταθία, στο «Συρμό»
    Εκθεση έργων ζωγραφικής του Αρη Λιάκου εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Παρουσιάζεται μια σειρά από ύπαιθρα (λάδια και ακουαρέλες), δημιουργίες με έντονα χρωματική, εξπρεσιονιστική ματιά.
Πέμπτη 3/2
  • Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» εμφανίζεται στο «Συρμό».
  • Εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11), έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών της Αμαλίας Πετσάλη - Διομήδη. Με τίτλο «Πού πάει το χρώμα όταν βραδιάζει;» παρουσιάζονται τρισδιάστατες κατασκευές, αλλά και επίτοιχα ζωγραφικά έργα μεικτής τεχνικής με χρήση διαφόρων υλικών.
  • Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου και ο Φίλιππος Φιλόγλου προσκαλούν σε βραδιές κωμωδίας, κάθε Πέμπτη - Δευτέρα, στο «Athens Comedy Club» (Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι, τηλ. 210 - 3471.591).
  • Η Μάρθα Φριντζήλα και οι «Walter Testa» τραγουδούν για τη μετανάστευση και την ξενιτιά, στις 10μ.μ., στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο).
  • Δύο από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα κρουστών, «Τα Δάχτυλα της Εκάτης» και τα «Κρόταλα» παρουσιάζουν παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και του κόσμου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παρασκευή 4/2

  • Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία ενώνουν κέφι και τραγούδια και παρουσιάζουν ένα «ψαγμένο» πρόγραμμα, σήμερα και αύριο, στο «Συρμό».
Σάββατο 5/2
  • «Τραγούδι γυμνό» στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο) με τους Δημήτρη Ψαριανό, Νίκο Ανδρουλάκη και Αννα Καραγεωργιάδου.
  • Οι «Bocomolech» εμφανίζονται στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ».

Εργο του Αρη Λιάκου
Εργο του Αρη Λιάκου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ