ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ

Ερμαια στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των εμπορομεσαζόντων, παραμένουν οι πατατοπαραγωγοί της χώρας, που εκβιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων ετών. Ως συνέπεια της συγκεκριμένης πολιτικής, η κατώτερη τιμή της πατάτας έφτασε να πουλιέται φέτος προς 8 λεπτά το κιλό, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπερνάει τα 14 λεπτά το κιλό. Μιλάμε, δηλαδή, για τιμές τρεις με τέσσερις φορές πιο κάτω και από την περσινή χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πατάτας να σαπίζουν κυριολεκτικά στα χωράφια και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί να αδυνατούν να βγάλουν ακόμη και τα έξοδα της άμεσης διαβίωσής τους.

Χιλιάδες τόνοι απούλητοι

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πατατοπαραγωγός, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας Ν. Εβρου, μιλώντας στο «Ρ» είπε: «Η καλοκαιρινή και χειμωνιάτικη πατάτα βρίσκεται είτε στα χωράφια και σαπίζει είτε στις αποθήκες. Συγκεκριμένα, 8.000 περίπου τόνοι έμειναν στα χωράφια, ενώ 2.000 τόνοι βρίσκονται στις αποθήκες. Ο λόγος είναι ότι έγιναν αθρόες εισαγωγές και η τιμή που αγόραζαν οι έμποροι είναι 9 και 4 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φθάνει στα 14 λεπτά το κιλό. Για τον ίδιο λόγο έμεινε απούλητο το σύνολο σχεδόν της παραγωγής σκόρδου. Καλαμπόκια, στάρια, τεύτλα πουλήθηκαν σε τιμές παρέμβασης, δηλαδή ούτε καλά - καλά εξασφαλίσαμε το κόστος παραγωγής. Ετσι υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών στο νομό μας που ασχολούνται με την πατατοπαραγωγή και όχι μόνο. Από το υπουργείο ζητήσαμε την αποζημίωσή μας για την καταστροφή της παραγωγής μας. Υπήρξε αρνητική απάντηση και αυτό μας έβγαλε στους δρόμους. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για όσους αγρότες θέλουν να μείνουν στα χωράφια τους, στα χωριά τους».


ΚΑΠΝΑ

Δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής περιόδου έχουν πουληθεί μέχρι τις 10/1/2005 1.917 τόνοι καπνών, ενώ, αντίστοιχα, την ίδια ημερομηνία για τη σοδειά του 2003 είχαν πουληθεί 8.767 τόνοι. Οι τιμές που προσφέρονται από την πλευρά των καπνεμπόρων θεωρούνται αποκαρδιωτικές από τους καπνοπαραγωγούς, που περιμένουν να δουν κάτι καλύτερο... Για παράδειγμα, στην ποικιλία «Βιρτζίνια» το καπνεμπόριο δίνει, όπως λέγεται, τιμές 12 με 18 λεπτά στην Ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία και 20 με 30 λεπτά στην Αιτωλοακαρνανία. Οι χαμηλές αυτές τιμές, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, προβληματίζουν έντονα τους καπνοπαραγωγούς και ήδη οι τρεις ομάδες παραγωγών της Φθιώτιδας πήραν απόφαση να μην πουλήσουν καπνά, αν δε βελτιωθούν οι τιμές. Ομως, ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός ορίζει πως αν οι παραγωγοί «Βιρτζίνια» δεν παραδώσουν την παραγωγή τους μέχρι 15 Απρίλη, τότε χάνουν και την επιδότηση που δικαιούνται. Το ίδιο ισχύει και για τα «Τσεμπέλια», «Μαύρα» και «Μπέρλεϊ», ενώ για τις ποικιλίες ανατολικού τύπου η ημερομηνία παράδοσης είναι η 30ή Απρίλη.

Κι ακόμα δεν ήρθαν τα χειρότερα

Ο Βασίλης Καραγιώργης, καπνοπαραγωγός από το Λεοντάρι Καρδίτσας, επισήμανε: «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεταβατικού καθεστώτος των καπνών οι παραγωγοί βιώνουμε τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ. Φέτος βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων μας να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και πραγματικά αναρωτιόμαστε τι έχει να συμβεί με την πλήρη εφαρμογή του νέου καθεστώτος για τα καπνά».


ΣΙΤΗΡΑ

Η πικρή πραγματικότητα δείχνει πως οι τιμές στα σιτηρά έχουν πέσει σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ 900.000 τόνοι περίπου σκληρού σιταριού παραμένουν απούλητοι. Το σύνολο της φετινής παραγωγής εκτιμάται σε 1.350.000 τόνους περίπου. Οι περισσότερες από τις ποσότητες που πουλήθηκαν και οι οποίες ήταν πολύ καλής ποιότητας έλαβαν τιμή από 42,5 δρχ. ανά κιλό (0,125 ευρώ) μέχρι 44 δρχ. ανά κιλό (0,13 ευρώ), όταν, για παράδειγμα, πέρσι ήταν από 48 έως 58 δρχ. το κιλό. Οσον αφορά στο μαλακό σιτάρι, όπου υποτίθεται πως η ποιότητα δεν είναι κακή, δόθηκαν επίσης πολύ χαμηλές τιμές. Η παραγωγή μαλακού σίτου πουλήθηκε με μια τιμή από 37 δρχ. ανά κιλό (0,11 ευρώ) μέχρι 41 δρχ. ανά κιλό (0,12 ευρώ), όταν πέρσι ήταν 47,5 - 54,5 δρχ. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι, όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 2.300.000 τόνους. Μέχρι τώρα έχει πουληθεί το 30% της παραγωγής, ενώ κι εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τιμές. Οι ποσότητες που πουλήθηκαν πληρώθηκαν από 36 έως 44 δρχ. το κιλό (0,1056 - 0,1291 ευρώ). Πέρσι, η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν κοντά 50 δρχ. (0,1467 ευρώ) και οι περισσότερες ποσότητες πουλήθηκαν με 55 δρχ. (0,16 ευρώ).

Κάθε πέρσι και καλύτερα...

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, σιτοπαραγωγός από τους Χαλκιάδες Λάρισας, υπογράμμισε: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλείται την υπερπαραγωγή του προϊόντος για την εξευτελιστική του τιμή, όπως επίσης και τη χαμηλή ποιότητα του σταριού που παράγαμε φέτος. Γνωρίζουν όμως ότι ψεύδονται, με σκοπό να καλύψουν τους χονδρεμπόρους, αφενός γιατί η φετινή παραγωγή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και αφετέρου διότι αν η ποιότητα του προϊόντος ήταν τόσο κακή όσο ισχυρίζονται θα έπρεπε να πάρουμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κάτι που δεν έχει συμβεί. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να στηρίξουν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους παραγωγούς».


ΡΥΖΙ

Οι τιμές στο ρύζι έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με «παρέμβαση» της ΕΕ. Στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ ψηφίστηκε η μείωση της τιμής παρέμβασης από 101 δρχ. στις 50 δρχ. το κιλό και το αποτέλεσμα είναι να διαμορφωθούν οι τιμές από 45 μέχρι 55 δρχ. ανά κιλό, ενώ η χαμηλότερη τιμή για την προηγούμενη σοδειά ήταν 80 δρχ. ανά κιλό (0,13 μέχρι 0,16 ευρώ ανά κιλό). Παράλληλα, περίπου 150.000 τόνοι ρυζιού παραμένουν απούλητοι σε μια εκτιμώμενη παραγωγή 215.000 -220.000 τόνων περίπου. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν απαιτήσεων ισπανικών και ιταλικών εταιριών, ανακοίνωσε πως το Φλεβάρη θα βγάλει στην αγορά 16.000 τόνους ρυζιού από την παρέμβαση.

Οι παραγωγοί θα «εκραγούν»

Ο Γιώργος Ρίσκος, ρυζοπαραγωγος από τα Κύμινα Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο «Ρ» τόνισε: «Φέτος δεν υπάρχει αγορά για το ρύζι, καθώς γίνονται πολλές εισαγωγές κι έτσι το προϊόν βρίσκεται στις αποθήκες. Η κατάσταση των ρυζοπαραγωγών του νομού Θεσσαλονίκης, όπου παράγεται το 70% περίπου του ρυζιού στη χώρα μας, είναι δραματική. Τα προβλήματα που μας ανάγκασαν να βγούμε τις μέρες αυτές στους δρόμους και να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, στο βαθμό που δε θα επιλύονται θα μας οδηγήσουν και πάλι πολύ σύντομα στα μπλόκα. Στο βαθμό μάλιστα που τα προβλήματά μας αυτά θα οξύνονται, θα έχουμε "έκρηξη" της αγροτιάς στην περιοχή μας».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ελένη ΤΖΗΚΑ

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ