ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ορισμένα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία, μαζί με αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, πέρα από την ανάδειξη του αγροτικού προβλήματος και την προώθηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, βοηθούν τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα, χρήσιμα για τη συνέχιση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.

Μέσα από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις, αποδείχτηκε στην πράξη πια ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική που έχει σαν μήτρα της την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Η αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ που δε διαφέρει ούτε στις μεθοδεύσεις εφαρμογής της από αυτήν του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδει τις αυταπάτες πολλών αγροτών που ψήφισαν τη ΝΔ, για να εκδικηθούν το ΠΑΣΟΚ. Ενώ η δημαγωγική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την ενοχή του για την εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και την επιμονή του στην ίδια αντιαγροτική πολιτική, γι' αυτό η στήριξή του δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.

Η αδιαλλαξία, με την οποία αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις αγροτικές κινητοποιήσεις και η άρνησή τους να ικανοποιήσουν έστω και ορισμένα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, διαψεύδει τις αυταπάτες ορισμένων αγροτών που περιορίζουν τα αιτήματά τους στη λογική και στη νομιμότητα των κανονισμών και των υπουργικών αποφάσεων με τη δικαιολογία ότι έτσι είναι ρεαλιστικά.


Η αδιαλλαξία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι αγώνες έχουν καλύτερα αποτελέσματα και ανοίγουν προοπτική για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, αν μαζί με τα άμεσα αιτήματα αμφισβητούν τη νομιμότητα της ΚΑΠ και των υπουργικών αποφάσεων. Αν προβάλλουν μια συνολική φιλοαγροτική πολιτική και συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής της.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν από ορισμένα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, επιβεβαιώνουν την οξύτητα του αγροτικού προβλήματος και την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ. Ομως, έχουν στόχο να υποτάξουν το αγροτικό κίνημα στα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και να το εκφυλίσουν στα αδιέξοδα πλαίσια της κυβερνητικής και κοινοτικής νομιμότητας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές βοηθούν πολλούς μικρομεσαίους αγρότες, να διαλύσουν τις αυταπάτες που είχαν ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημά τους με χωριστή κινητοποίηση, επειδή στα πλαίσια μιας γενικότερης αγροτικής κινητοποίησης υποβαθμίζονται τάχα τα αιτήματά τους και δυσκολεύεται η υλοποίησή τους, γιατί το κόστος υλοποίησης όλων των αιτημάτων είναι απαγορευτικό.

Βοηθούν πολλούς μικρομεσαίους αγρότες να καταλάβουν ότι η ενότητα του αγροτικού κινήματος δεν είναι αυτοσκοπός και ότι σε ένα διαταξικό στρώμα, όπως είναι η αγροτιά μπορεί να είναι επιζήμια, αν δεν είναι σωστά προσανατολισμένη κι αν καθοδηγείται από τους μεγαλοαγρότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενότητα των βαμβακοπαραγωγών που επιδίωκαν τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, η οποία δεν αμφισβητούσε τον αντιαγροτικό κανονισμό του βαμβακιού, αλλά επιδίωκε τη διαχείρισή του σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Γι' αυτό δεν υιοθετούσε τα αιτήματά τους για πληρωμή με την τιμή στόχου όλων των πραγματικών ποσοτήτων των ιδιοκτητών 100 και 150 ενοικιαζόμενων στρεμμάτων. Γι' αυτό δε συσπείρωσε ούτε και τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η ενότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι απαραίτητη και ωφέλιμη, αν είναι σωστά προσανατολισμένη, αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, αν αναδείχνει τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για την εξαθλίωσή της. Και το κυριότερο αν δίνει διέξοδο και συμβάλλει στην εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, αν διατηρεί ανοιχτό και οξύνει το μέτωπο με τους μεγαλοαγρότες και τους εκφραστές τους.

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναδείχτηκε η ΠΑΣΥ, σαν αναγκαίος φορέας συσπείρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και των οργανώσεών τους, με στόχους τη μαζικοποίηση και τον αγωνιστικό προσανατολισμό του αγροτικού κινήματος, την ανασυγκρότηση των αγροτικών συλλόγων, τη διαμόρφωση μιας συνολικότερης φιλοαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής της.

Με τους στόχους της ΠΑΣΥ διαφωνούν οι μεγαλοαγρότες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εμποροβιομήχανοι και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την εμβέλειά της, χρησιμοποιώντας σαν μακρύ χέρι τις γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και διάφορους καναλάρχες που προσπαθούν να εμφανίσουν την ΠΑΣΥ σαν παράταξη, που τάχα διασπά το αγροτικό κίνημα.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η ΠΑΣΥ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των αγώνων τους για την επιβίωσή τους και στάθηκε αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή της μάχης, όταν οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ μαζί με διάφορους κυβερνητικούς και κρατικούς μηχανισμούς έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν και να καταστείλουν τους αγώνες τους.

Τα αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας και η εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών μαζί με τις αγροτικές κινητοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να έρθει στο προσκήνιο η αγροτική πολιτική του ΚΚΕ ως απάντηση στο μονόδρομο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα της κοινοτικής νομιμότητας.

Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας για να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να καλυφθούν οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Η ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών ως βασικών μοχλών ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Η πολύπλευρη στήριξή της από το κράτος. Και η λύση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών, όπως της Σύνταξης, της Υγείας, της Περίθαλψης, της Παιδείας, της Πρόνοιας και του Πολιτισμού που αποτελούν τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής του ΚΚΕ, εκφράζουν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, εξασφαλίζουν φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στο λαό μας, αναζωογονούν οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο.

Η εφαρμογή όμως μιας τέτοιας πολιτικής, που συγκρούεται με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου χρειάζεται, ως προϋπόθεση, τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και σ' αυτό το στόχο είναι απαραίτητο να συμβάλουν αποφασιστικά οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αυτό το συμπέρασμα είναι το σημαντικότερο που μπορούν να βγάλουν από τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες και σ' αυτό οφείλουν να βοηθήσουν τα μέλη, τα στελέχη και όλο το κομματικό δυναμικό της υπαίθρου του ΚΚΕ.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ*
*Ο Γιάννης Σφυρής είναι υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ