ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ»
Συντονισμένη απάντηση στην ασυδοσία του μεγαλοεργολάβου

«Νεκρώνουν» το ένα μετά το άλλο τα εργοτάξια στα οποία ο μεγαλοεργολάβος Αλαφογιάννης αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους

Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του Κρυονερίου ξεκαθάρισαν: Κανείς δε θα δουλέψει αν ο Αλαφογιάννης δεν εξοφλήσει μέχρι και τον τελευταίο συνάδελφό τους
Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του Κρυονερίου ξεκαθάρισαν: Κανείς δε θα δουλέψει αν ο Αλαφογιάννης δεν εξοφλήσει μέχρι και τον τελευταίο συνάδελφό τους
Με συντονισμένο μπαράζ κινητοποιήσεων σε μια σειρά εργοταξίων της Αττικής απάντησαν χτες οι οικοδόμοι στα συνεργεία του Αλαφογιάννη στην προκλητική άρνηση του μεγαλοεργολάβου να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί από το εργοτάξιο του Κρυονερίου, όπου οι 100 περίπου εργαζόμενοι ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας να αφήσουν κάτω τα εργαλεία της δουλιάς, μέχρι ο εργοδότης να τους εξοφλήσει τα χρωστούμενα ενάμιση μήνα. Ενωμένοι, σιδεράδες και μπετατζήδες, δήλωσαν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν την επίσχεση εργασίας πριν πληρωθεί και ο τελευταίος συνάδελφός τους. Το εργοτάξιο άλλωστε «μύριζε μπαρούτι» από το ξημέρωμα και η αγανάκτηση των εργαζομένων για την ασυδοσία του Αλαφογιάννη, ο οποίος τους άφησε απλήρωτους μέσα στις γιορτές, είχε ξεχειλίσει από μέρες.

Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους στο εργοτάξιο της Αγίας Παρασκευής, με τη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, προχωρούσαν και αυτοί σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ηταν το τρίτο στη σειρά εργοτάξιο που «νέκρωνε», αφού και στο Μετοχικό Ταμείο οι οικοδόμοι στα συνεργεία του Αλαφογιάννη βρίσκονται από την Τρίτη σε επίσχεση εργασίας. Στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στην ακτή Βασιλειάδη, οι εργαζόμενοι έδωσαν χτες την τελευταία προθεσμία στον Αλαφογιάννη να τους πληρώσει τα μεροκάματα ενός μήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, από σήμερα το πρωί θα κατέβαιναν και αυτοί σε επίσχεση εργασίας. Μέχρι αργά χτες το μεσημέρι δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πλευρά της εργοδοσίας για την εξόφλησή τους.

Η πρώτη νίκη από το συντονισμένο και ενωτικό αγώνα των οικοδόμων δεν άργησε να έρθει. Στο εργοτάξιο του Μετοχικού Ταμείου, όπου την Τρίτη ο Αλαφογιάννης είχε ήδη καταβάλει το ένα από τα 15νθήμερα που χρωστούσε, οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν λίγο πριν τη λήξη της βάρδιας τους και η επίσχεση εργασίας έληξε με επιτυχία. Προχτές, οι σιδεράδες του εργοταξίου είχαν αρνηθεί να παραλάβουν το ένα 15νθήμερο που τους κατέβαλλε η εργοδοσία, με στόχο να τους αποσπάσει από το κοινό μέτωπο με τους συναδέλφους τους τεχνίτες ξυλοτύπου. Η αδιαπραγμάτευτη αγωνιστική τους πυγμή ήταν αυτή που υποχρέωσε τον Αλαφογιάννη σε «άτακτη υποχώρηση», όπως έχει συμβεί αλλεπάλληλες φορές και στο εργοτάξιο του ΥΕΝ.

Από νωρίς σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια που δεν έχουν πληρωθεί παραμένουν σταθεροί στην απόφασή τους να διεκδικήσουν με αγωνιστικούς όρους την εξόφλησή τους. Αταλάντευτα στο πλευρό τους, σε όλα τα εργοτάξια που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, βρίσκεται από νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΤΕ
Ετοιμάζουν εκκαθαρίσεις...

Την οριστική πρόταση για τη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ παρουσίασε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού σε συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Η πρόταση προβλέπει: Τη μείωση του προσωπικού κατά 6.200 άτομα (σε πρώτη φάση κατά 4.500 άτομα). Για να ισχύσει η «προσφορά της εθελούσιας εξόδου», κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, προβάλλουν ωμά και κυνικά τρεις «αδιαπραγμάτευτους όρους»: Οτι οι νέες προσλήψεις θα γίνονται εφεξής, με όρους ιδιωτικού δικαίου. Οτι θα τροποποιηθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού και ότι η διοίκηση «δε θα δεχτεί ανάμειξη της ΟΜΕ - ΟΤΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αναδιοργάνωσης».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις Βουρλούμη ο Ν. Σιτζάνης, εκπρόσωπος της ΕΣΚ - ΟΤΕ, επισημαίνει: «Το κείμενο που παρουσίασε ο Π. Βουρλούμης, το οποίο έχει και την έγκριση της κυβέρνησης, συγκαλύπτει πλήρως τα αποτελέσματα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των επιλογών των διοικήσεών του, καταδείχνοντας σαν μοναδικό "ένοχο" για τη σημερινή κατάσταση του ΟΤΕ, τους εργαζόμενους και το "εργατικό κόστος", που πρέπει να... παταχτούν. Το κείμενο αυτό, ωμά και κυνικά, διακηρύσσει τους στόχους κυβέρνησης και διοίκησης, απαιτώντας οι εργαζόμενοι αναγκαστικά να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ώστε να στηριχτεί και το Χρηματιστήριο. Διακηρύσσει, επίσης, την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, με την πλήρη ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Διακηρύσσει, τέλος, την κατάργηση - στην ουσία - του συνδικαλιστικού κινήματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λογική του απόλυτου αυταρχισμού στην άσκηση διοίκησης, με τους εργαζόμενους σε ομηρία στο έλεος των επιλογών κυβέρνησης και διοίκησης».

Ο Ν. Σιτζάνης επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αγωνιστική Συνεργασία) της ΟΜΕ που άφησε στον κ. Βουρλούμη τα περιθώρια να ενεργεί με τέτοιο θράσος και περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Και τονίζει: «η ΕΣΚ - ΟΤΕ καταγγέλλει και απορρίπτει το κείμενο κυβέρνησης - Βουρλούμη και καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν, για να ανατρέψουν τα σχέδια εκβιασμού και εξανδραποδισμού τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ