ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 7μ.μ., στα πλαίσια της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής»: Τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την τεχνική γονιμοποίηση, τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τους φορείς για το νομοσχέδιο «Βασικός μέτοχος» και την παρέμβαση του Π. Κοσιώνη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στις φυλετικές διακρίσεις. Επιμέλεια - παρουσίαση Ζωή Κούλια.

Η αλεπού (ΗΠΑ) στο παζάρι (Βαλκάνια)

Νέες βάσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία

Αναρωτιόμασταν για τη σοβαρή παράλειψη της μη ύπαρξης ακόμα αμερικανικών ή ΝΑΤΟικών βάσεων στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και τη Σερβία. Υποθέταμε πως το είχαν ξεχάσει... `Η πως αρκούσαν οι μεγάλες βάσεις στα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο, παράλληλα με την ύπαρξη δυνάμεων ουσιαστικής κατοχής στη Βοσνία και βάσεων στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο, για να περιοριστούμε στη γειτονιά μας. Να μην πούμε για τις εφτακόσιες περίπου βάσεις σε πενήντα ακόμα χώρες, που διατηρούν από «διεθνιστικό» καθήκον προφανώς και για «προστασία» της ειρήνης. Να μη λησμονήσουμε εδώ πως η διαφύλαξη της ειρήνης, όπως την εννοούν ο Μπους και οι άλλοι «ειρηνοποιοί», κοστίζει κάπως σε ανθρώπους. Οπως, π.χ., στο Ιράκ, όπου, μόνο για να ηρεμήσουν τους ανήσυχους κατοίκους της Φαλούτζα, εξαφάνισαν πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες, εξασφαλίζοντάς τους αιώνια ειρήνη.

Επανερχόμενοι στη γειτονιά μας και τις βάσεις, τονίζεται πως δε χρειάζεται να μνημονεύσουμε την Ιταλία και την Αλβανία. Είναι τόσο θερμά τα αμοιβαία αισθήματα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σ' αυτές τις χώρες, ώστε δεν υπάρχει ψεγάδι στις σχέσεις τους. Ετσι, η Ιταλία κινδυνεύει να βουλιάξει από βάσεις και στρατηγεία (ΝΑΤΟικά ή των ΗΠΑ είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς). Οσο για την Αλβανία, παρασυρόμενος ο αετός της, φλερτάρει τόσο ζεστά με τον αμερικανικό, ώστε κυοφορεί ήδη τη μεγάλη Αλβανία. Στους χάρτες που την αναπαριστούν, έχουν προστεθεί νέες περιοχές, όπου, εκτός του Κοσσυφοπεδίου, των μισών Σκοπίων, της κοιλάδας του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία και μικρού μέρους του Μαυροβουνίου, παρασύρθηκαν από ενθουσιασμό και εντάσσουν και μεγάλο κομμάτι από τη Δυτική Μακεδονία και Ηπειρο. Αυτό φαίνεται πως είναι το ...κερασάκι για τους Αλβανούς και την πίστη στις σχέσεις τους. Για τους Αμερικανούς, το όφελος του εναγκαλισμού το μάθαμε, διαβάζοντας στα ψιλά των εφημερίδων. Υπογράφτηκε αρχική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας, Σκοπίων και Βουλγαρίας και πετρελαϊκής εταιρίας για τον ερχόμενο αγωγό μεταφοράς πετρελαίων από το Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας στην Αυλώνα της Αδριατικής. Το Κόσσοβο δε χρειαζόταν να υπογράψει. Είναι προτεκτοράτο με πρωθυπουργό Αλβανό του UCK (τον ψάχνει, δήθεν, το «Διεθνές» Δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου, αλλά τους κρύβεται και δεν τον βρίσκουν!) Εξάλλου, αντ' αυτού υπογράφει ο «σύμμαχος» τοποτηρητής του ΟΗΕ. Ο άνθρωπος, παρασυρόμενος από ενθουσιασμό μάλλον, ήδη, παραχώρησε συμβόλαια για όλες σχεδόν τις εκμεταλλεύσεις ορυκτών κλπ. του Κοσσόβου. Το ότι οι εταιρίες που τις ανέλαβαν είναι όλες αμερικανικές ερμηνεύεται ως σύμπτωση. Αυτές, λοιπόν, οι εκμεταλλεύσεις του πλούτου του Κοσσυφοπεδίου και το πέρασμα του αγωγού της αμερικανικής εταιρίας πετρελαίων AMRO, δεν έχουν σχέση με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ούτε με τη σταδιακή ένταξη των χωρών της Βαλκανικής στο ΝΑΤΟ. Ετσι λένε, με ισχυρή δόση θανατηφόρου χιούμορ, εκείνοι που συνέπραξαν με επίσης μεγάλο ενθουσιασμό στο μεγάλο έγκλημα. Και μας πετούν κατάμουτρα τις ερμηνείες, απαιτώντας να γελάσουμε μαζί τους. Ξεχνώντας τους χιλιάδες νεκρούς των συγκρούσεων, που προκάλεσαν, και των βομβαρδισμών από νεαρούς «βετεράνους», που μασούσαν τσίχλα, ρίχνοντας τις βόμβες σε λεωφορεία και γέφυρες που τις χρησιμοποιούσαν παιδιά και πολίτες.

Επειδή όμως, ανεξάρτητα από τα ζεστά και φιλικά αισθήματα των κυβερνήσεων (μεταξύ των οποίων και του Σημίτη με εκείνο το «ευχαριστώ» μετά τα Ιμια), πρέπει να 'χουν οι άνθρωποι και το νου τους στους λαούς της περιοχής. Και επειδή οι τελευταίοι μπορεί να ξεσηκώνονται και να ξηλώνουν αγωγούς και εταιρίες εκμεταλλεύσεως, καλού - κακού στήνουν και κάμποσες στρατιωτικές βάσεις. Επιβάλλουν και αντιτρομοκρατικούς νόμους της αρεσκείας τους, τροποποιούν και τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποστολές τους κατά το δοκούν. Δεν κρύβουν πως αυτές οι βάσεις βρίσκονται κατά μήκος των περιοχών που περνούν οι αγωγοί που αναφέραμε. Ούτε κρύβεται πως, κατά μήκος αυτών των αγωγών, έλαβαν χώρα και συνεχίζονται ακόμα οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Εάν στο χάρτη τραβήξουμε γραμμές πάνω από τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα δούμε πως απ' όπου περνάνε είχαμε πολέμους. Ολες οι χώρες και περιοχές μεταξύ Κασπίας και Μαύρης Θάλασσας στον Καύκασο, στα Σκόπια, στο Κόσσοβο και από την άλλη πλευρά στο Αφγανιστάν και Ιράν. Ξεσηκώνουν τις εθνικιστικές υποβόσκουσες ή και λυτρωτικές βλέψεις των πληθυσμών και μετά τις συγκρούσεις επεμβαίνουν. Διαφορετικά, εισβάλλουν για να βρουν δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής ή τρομοκράτες. Αυτή είναι η τακτική των ηγετών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που είναι οι αρχιτρομοκράτες της υφηλίου. Οι ίδιοι χτες δήλωσαν επίσημα πως τίποτα δε βρήκαν στο Ιράκ.

Επανερχόμενοι στην είδηση των στρατηγών με αμερικανικά καπέλα και ονόματα (Τζέιμς Τζόουνς, Τζον Αμπιζέντ και άλλοι), που διατρέχουν αυτές τις μέρες τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, διαβάζουμε πως παντού το θέμα είναι ένα: Νέες βάσεις των ΗΠΑ. Εδώ σε μας χτίζουν ήδη λιμάνι στη Νέα Καρβάλη, ενώ η Σούδα είναι το διαμάντι στο παγκόσμιο κολιέ των βάσεων, όπως λένε οι ίδιοι.

Ν' αγρυπνούμε γιατί πολλές αλεπούδες μαζεύτηκαν στο παζάρι.


του
Αντώνη ΚΑΚΑΡΑ*
*Ο Α. Κακαράς είναι μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, αρχιπλοίαρχος ε.α.

Για τον παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, την Τετάρτη 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο δημοτικό αναψυκτήριο στο άλσος «Δημήτρης Κιντής». Ομιλητής θα είναι ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ