ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μπλόκο στην κυβερνητική πολιτική

Εντείνουν τις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο σε πολλές πόλεις στις 21/1

Από την παράσταση διαμαρτυρίας σπουδαστών χτες στην Αθήνα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας σπουδαστών χτες στην Αθήνα
«Μπλόκο στα νομοσχέδια της Μπολόνια, στην αξιολόγηση - υποταγή στις επιχειρήσεις», ήταν το σύνθημα των χθεσινών πολύμορφων κινητοποιήσεων φοιτητών και σπουδαστών, που με μαζικές εξορμήσεις, παραστάσεις, συναυλίες και συμβολικούς αποκλεισμούς έδωσαν τον τόνο για τον επόμενο μεγάλο σταθμό του αγώνα τους στις 21 Γενάρη. Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια σε κάθε πόλη την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και ξεκινάει ο λεγόμενος «εθνικός διάλογος» για την προώθηση των ειλημμένων αποφάσεων, που θα υποβαθμίσουν και θα ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια και ήδη από αρκετούς συλλόγους έχουν παρθεί σχετικές αποφάσεις συμμετοχής.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν με μαζική εξόρμηση των σπουδαστών στο Σύνταγμα. «Ως εδώ με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της ανεργίας», δήλωναν οι σπουδαστές και μοιράζοντας το πλαίσιο του Συντονιστικού εξηγούσαν στους περαστικούς ότι με τα νομοσχέδια για τη διά βίου μάθηση και το ΔΙΚΑΤΣΑ, εξισώνονται τα πτυχία τους με αυτά των ΙΕΚ και των ΚΕΣ και καταδικάζονται οι απόφοιτοι στη διά βίου περιπλάνηση ανάμεσα σε ανεργία, κατάρτιση και ημιαπασχόληση.

Στη συνέχεια πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση με τον ειδικό Γραμματέα για θέματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οταν εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα δύο υπό κατάθεση νομοσχέδια και το περιεχόμενο του διαλόγου, ο Γραμματέας τους είπε για τα μεν νομοσχέδια ότι έχουν δρομολογηθεί, ενώ για το διάλογο ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικό άξονα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, γιατί αυτές αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθήνας, οι φοιτητές πραγματοποιούσαν συμβολική κατάληψη. Εκεί κατέληξαν τελικά και οι σπουδαστές για να ενωθούν όλοι μαζί και να φωνάξουν: «Καραμανλή - Γιωργάκη ακούστε το καλά, οι νόμοι της Μπολόνια θα μείνουν στα χαρτιά», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία».

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εξόρμηση από τις δυνάμεις της ΠΚΣ στο ΑΠΘ, όπου απευθύνθηκε πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή στις 21 Γενάρη, στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Εντατικά προετοιμάζονται και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας.

Στο Βόλο, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία. Στο στόχαστρο της κινητοποίησης των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, βρέθηκε η αύξηση του εισιτηρίου των αστικών ΚΤΕΛ, η οποία και επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο τους ίδιους και τις οικογένειές τους δεδομένου ότι αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετές φορές την ημέρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Συμβολική κατάληψη δρόμων πραγματοποίησαν φοιτητές χτες νωρίς το μεσημέρι στην Κομοτηνή μπροστά από το Εμπορικό Κέντρο και στην Αλεξανδρούπολη μπροστά από τη Λέσχη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 21 Γενάρη στο πλευρό των παιδιών μας

Η εργατική τάξη είναι ο κύριος αποδέκτης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, γι' αυτό και ο αγώνας ενάντια σ' αυτή την πολιτική είναι πριν απ' όλα δικός της αγώνας, τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία στις 21/1 και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την ίδια μέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι οικοδόμοι θα βρεθούν στο πλευρό των παιδιών τους στον αγώνα για ουσιαστική μόρφωση.

«Στις 21/1/2005 μέρα έναρξης ενός ακόμη "κοινωνικού διαλόγου" απάτης για τα ζητήματα της Παιδείας και προσπάθειας ποδηγέτησης του κινήματος στις επιλογές του κεφαλαίου, ξεκινάει ο νέος γύρος του αγώνα των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών και γενικά της εκπαιδευτικής κοινότητας», λέει στην ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Το δίλημμα είναι σαφές. Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών των παιδιών της εργατικής τάξης ή Παιδεία στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου. Κάθε τι που αποκρύπτει αυτό το πραγματικό δίλημμα της εποχής μας, βρίσκεται, ανεξάρτητα από προθέσεις, στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Η εργατική τάξη είναι ο κύριος αποδέκτης των συνεπειών των αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και γενικότερα του προσανατολισμού της εκπαίδευσης, έχει επόμενα λόγο να θεωρεί, ότι αυτός ο αγώνας είναι πριν απ' όλα δικός της αγώνας, γι' αυτό με κάθε τρόπο, χρειάζεται να ενισχυθεί η προσπάθεια, έτσι ώστε το μέτωπο της Παιδείας να δυναμώσει, για να μπει φραγμός στα σχέδια προσαρμογής ακόμη παραπέρα της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου».

«Οι οικοδόμοι», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα βρεθούν στο πλευρό των παιδιών τους στον αγώνα για ουσιαστική μόρφωση, για απαλλαγή απ' το βραχνά της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, που αυξάνει τα οικονομικά αδιέξοδα της εργατικής οικογένειας».

ΜΑΘΗΤΕΣ
Απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας

Απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος δόθηκε χτες το πρωί, όταν κάτω από το βάρος της αντίδρασης των φορέων της Ηλιούπολης, η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αποβολή που έδωσε προχτές σε δύο μαθητές. Υπενθυμίζεται, ότι η κ. Καλαμιώτου, διευθύντρια του συγκεκριμένου σχολείου, έδωσε αποβολή σε δύο μαθητές, επειδή μοίραζαν στους συμμαθητές τους την ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας (ΣΑΣΑ), και τους καλούσαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 21ης Γενάρη. Στη συνέχεια η διευθύντρια του σχολείου ειδοποίησε τους γονείς των δύο μαθητών και τους κάλεσε να βρεθούν σήμερα στο σχολείο.

Ετσι χτες, έξω από το 3ο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας, με μαθητές σχολείων της Ηλιούπολης, εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων 3ου Γυμνασίου, φοιτητές και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Η διευθύντρια κ. Καλαμιώτου δέχτηκε στο χώρο του σχολείου μόνο τους γονείς των δύο μαθητών που είχαν αποβληθεί και αναγκάστηκε να ακυρώσει τις απουσίες των δύο μαθητών. Την ίδια στιγμή, οι συμμαθητές των δύο παιδιών προχώρησαν σε ωριαία αποχή από τα μαθήματά τους και αμέσως μετά το 15μελές πήρε απόφαση για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση στις 21 Γενάρη.

Ολοι στους δρόμους

«Θέλουμε σχολείο που θα μορφωνόμαστε πραγματικά. Ο αγώνας μας δεν είναι εθιμοτυπικός, δεν είναι αγώνας γιορτών. Μετά τους δρόμους του Παρισιού και της Ρώμης που γέμισαν μαθητές, εμείς κατεβήκαμε στους δρόμους της Αθήνας. Φαίνεται πως το ευρωπαϊκό μοντέλο εκπαίδευσης που ετοιμάζουν, δε βολεύει κανένα μαθητή». Είναι το μήνυμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) που καλεί όλους τους μαθητές να ξεχυθούν στους δρόμους στις 21 Γενάρη.

Ο αριθμός των σχολείων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΑΣΑ, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, παίρνοντας απόφαση να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν μόρφωση, στο δρόμο, την ερχόμενη Παρασκευή. Μέχρι στιγμής αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει 27 σχολεία, τα οποία είναι: 1ο ΕΛ, 21ο ΕΛ, 61ο ΕΛ και 40ό ΕΛ Γκράβας, 40ό Γυμνάσιο Γκράβας, 1ο ΕΛ Αγίας Βαρβάρας, 3ο ΕΛ Αιγάλεω, 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, ΤΕΕ Ηλιούπολης, 2ο ΕΛ Ηλιούπολης, 1ο Γυμνάσιο και 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 4ο ΕΛ Πετρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 4ο ΤΕΕ Περιστερίου, 7ο ΕΛ και 10ο ΕΛ Περιστερίου, 5ο ΕΛ Ν. Σμύρνης, Βαρβάκειο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, 6ο ΕΛ και 4ο ΕΛ Ιλίου, 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, 1ο ΕΛ Γλυφάδας, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 3ο ΕΛ Αμαρουσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ