ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απαγωγές και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στη σύλληψη 5 αξιωματικών της Εθνοφρουράς και τριών αξιωματικών της αστυνομίας προχώρησαν οι αρχές της Βενεζουέλας μία μόλις μέρα μετά την ανάκληση του πρέσβη της Βενεζουέλας από την Κολομβία.

Ηταν οι πρώτες επίσημες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες στην επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας ότι προσέλαβε «κυνηγούς κεφαλών οι οποίοι απήγαγαν τον Ροντρίγκο Γκράντα, ή διοικητή Ρικάρντο Σκονσάλες, στο Καράκας στις 13 Δεκέμβρη». Πρόκειται για την περιβόητη πια υπόθεση απαγωγής και παράδοσης του ηγετικού στελέχους των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-ΕΡ). Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Τσάβες, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, με δηλώσεις αναφέρει ότι οι πρώτες ενδείξεις της έρευνας που συνεχίζεται εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία παράνομη απαγωγή και παράνομη παράδοση εκτός των συνόρων της επικράτειας της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Εκτορ Μουχίκα, επανέλαβε ότι το υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρόεδρος Τσάβες μελετούν όλες τις δυνατότητες κατάθεσης επίσημου διαβήματος διαμαρτυρίας αφού πρόκειται για μία κατάφωρη παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και συνεπάγεται ότι θα έχει «διεθνείς συνέπειες».

Από την αρχή των αποκαλύψεων που αφορούν την υπόθεση της απαγωγής του Γκράντα ενόσω βρισκόταν στο Καράκας, όπου συμμετείχε στη 2η Σύνοδο του Μπολιβαριανού Κογκρέσου των Λαών και τελικά την παράδοσή του στις κολομβιανές αρχές ασφαλείας, ο Πρόεδρος Τσάβες εμμένει στην υπόθεση παραβίασης και της κυριαρχίας της Βενεζουέλας παρά τις επίσημες διαψεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε. Αν και ο υπουργός Αμύνης της Κολομβίας, Χόρχε Ουρίμπε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RCN, παραδέχτηκε τελικά ότι ο Γκράντα παραδόθηκε και δε συνελήφθη στην πόλη της Κολομβίας Κούκουτα, όπως μέχρι τότε επέμενε η κυβέρνηση: «Ενημερωθήκαμε από ανώνυμες πηγές στις αρχές Δεκέμβρη ότι ο Γκράντα βρισκόταν στο Καράκας» ...«η όλη επιχείρηση μας κόστισε περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καταδίκη των απαγωγών Κολομβιανών αγωνιστών

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταδικάζει τη σύλληψη του Ροντρίγκο Γκράντα και καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις να καταδικάσουν τις απαγωγές.

«Οπως επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας- Στρατός του Λαού (FARC-ΕΡ), στις 13 Δεκέμβρη απήχθη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, ο Ρικάρντο Σκονσάλες, σημαντικό στέλεχος της πολιτικο-στρατιωτικής αυτής οργάνωσης και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της. Ο Ρικάρντο Γκονσάλες συμμετείχε στην κοινή περιοδεία που είχαν κάνει το 2001 στην Ευρώπη η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι FARC-ΕΡ, για την ενημέρωση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των λαών της Ευρώπης.

Η απαγωγή, που αποτελεί σοβαρή παράβαση του διεθνούς δικαίου, έγινε σε κοινή επιχείρηση των αρχών ασφαλείας της Κολομβίας και των ΗΠΑ, με τη συνενοχή διεφθαρμένων, αντιδραστικών στοιχείων από τον κρατικό μηχανισμό ασφαλείας της Βενεζουέλας, σε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες. Ο Ρ. Γκονσάλες μεταφέρθηκε βίαια στην Κολομβία, στην περιοχή Κούκουτα, όπου οι αρχές ασφαλείας και ο στρατός της Κολομβίας τον παρουσίασαν στον Τύπο δηλώνοντας ότι είχε συλληφθεί σε κολομβιάνικο έδαφος.

Είναι η δεύτερη απαγωγή αυτού του είδους που γίνεται στα πλαίσια του "Πατριωτικού Σχεδίου", που η ακροδεξιά κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2004, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας και των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και συνενοχή και της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, συνέλαβαν τον Σιμόν Τρινιδάδ, σημαντικό στέλεχος των FARC-ΕΡ, που συμμετείχε στις ειρηνευτικές διαδικασίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις FARC-ΕΡ, από το 1999 μέχρι το Φλεβάρη του 2002. Ο Σιμόν Τρινιδάδ εκδόθηκε στις 31 Δεκέμβρη στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί με χαλκευμένες κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών και τρομοκρατικές ενέργειες. Η ίδια τύχη περιμένει και τον Ρικάρντο Γκονσάλες. Τα δύο αυτά στελέχη των FARC-ΕΡ χρειάζονται την ολόπλευρη υποστήριξη και βοήθειά μας.

Είναι απόλυτη ανάγκη οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι να καταδικάσουν με κάθε δυνατό τρόπο τις ενέργειες αυτές, τις απαγωγές στο έδαφος ανεξάρτητων, κυρίαρχων χωρών από μυστικές υπηρεσίες και πληρωμένους ντόπιους πράκτορες, την έκδοση πολιτικών κρατουμένων σε ιμπεριαλιστικές χώρες. Η επικίνδυνη ταύτιση πολιτικο-στρατιωτικών οργανώσεων με το εμπόριο ναρκωτικών ή την τρομοκρατία δεν έχει άλλο σκοπό παρά να δυσφημήσει στα μάτια της κοινής γνώμης τη μάχη των λαών κατά του ιμπεριαλισμού, για τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική απελευθέρωση και να δικαιολογήσει την ιμπεριαλιστική "πάλη κατά της τρομοκρατίας"».

ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονταν χτες, για πέμπτη ημέρα, οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων εναντίον της «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν στο σύστημα συνταξιοδότησης και κοινωνικής πρόνοιας. Οι αρχές ξεκίνησαν, σύμφωνα με την Gazeta.ru, την Wall Street Journal και άλλες πηγές, διώξεις εναντίον διαδηλωτών συνταξιούχων οι οποίοι «αναγνωρίστηκαν ως οργανωτές των διαδηλώσεων» (!), σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, την ώρα που οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται, χωρικά και από πλευράς συμμετοχής.

Δέκα συνταξιούχοι από το Χίμκι «εμπόδισαν την κίνηση» προς τη Μόσχα, ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ, και αυτό προκάλεσε την πρωτοβουλία του εισαγγελέα της Ουντμούρτια να κινήσει δίωξη εναντίον των διοργανωτών της κινητοποίησης. «Εκνευρισμό» σε κυβερνητικά στελέχη φέρεται να δημιουργεί το γεγονός πως αστυνομικοί στο Κράσνογιαρσκ και τη Σαμάρα, οι οποίοι δήλωσαν αλληλέγγυοι με τους διαδηλωτές, δεν έκαναν συλλήψεις...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Επανεκλογή Μέσιτς;

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ο 70χρονος απερχόμενος Πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς φέρεται πιθανός νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται αύριο (Κυριακή). Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης τον έφεραν να προηγείται με ποσοστό της τάξης του 55-60% ενώ η 51χρονη αντίπαλός του (υπουργός της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης, HDZ) Τζαντράνκα Κοσόρ έπεται με 20%. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν την ίδια φιλοδυτική ατζέντα (υπέρ ένταξης του Ζάγκρεμπ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ). Η θητεία του προέδρου της Κροατικής Δημοκρατίας έχει πενταετή διάρκεια.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο εδώλιο για το «βρώμικο πόλεμο»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την κατηγορία της γενοκτονίας αντιμετωπίζει ο Αδόλφο Σιλίνγκο, πρώην αξιωματικός του αργεντινού στρατού, η δίκη του οποίου διεξάγεται στη Μαδρίτη. Ο Σιλίνγκο κατηγορείται για τη δολοφονία 30 ατόμων, τον τραυματισμό 93 και το βασανισμό άλλων 286 στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) και βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου αφότου μετέβη μόνος του στην Ισπανία το 1997, προκειμένου να καταθέσει για τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου».

Η αργεντινή δικτατορία πετούσε στη θάλασσα του Ατλαντικού δεκάδες αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και Ισπανούς. Το τελευταίο οδήγησε τον δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν στην απόφαση να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 39 στελεχών των αργεντινών Ενοπλων Δυνάμεων.

Η δίκη τους θα γίνει στην Αργεντινή, ωστόσο, ο συγκεκριμένος αξιωματικός κάθεται στο εδώλιο ισπανικού δικαστηρίου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της αργεντινής κυβέρνησης, τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Χούντας (1976-1983), ωστόσο, οι οργανώσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλούν για πάνω από 30.000 θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ